Ruoka: Lastenkutsujen tarjoilut onnistuvat myös ilman lisättyä sokeria, katso reseptit

Raikas smoothiekakku sopii muihinkin kuin pikkuväen juhliin.

Värikkäät ruoat houkuttelevat syömään ja maistuvat hyvältä, vaikka resepteihin ei kuulu lisättyä sokeria. Jarno Artika

Anna Suoniemi

Makeat juhlatarjoilut rakentuvat monesti sokerin varaan.

Esimerkiksi lastenkutsujen tarjottavissa toiveena voi kuitenkin olla, ettei ainakaan jokainen ruokalaji olisi täynnä lisättyä valkoista sokeria, vaan makeus olisi peräisin muualta.

Sokerin pois jättäminen resepteistä vaatii ajatusta mutta ei ole mahdotonta.

Esimerkiksi banaani on luonnostaan niin makeaa, että se riittää yksistään makeuttamaan monen reseptin. Myös erilaiset hedelmäsoseet ovat hyviä makeuttajia, jos tarkoituksena on vältellä lisättyä valkoista sokeria mutta hedelmissä luonnostaan oleva sokeri ei haittaa.

Smoothiekakku on raikas vaihtoehto kesän muihinkin juhliin kuin lastenkutsuille.

Kakku on käytännössä hedelmä-marjasmoothie, joka on hyydytetty liivatteen avulla kakun muotoon.

Vaihtelua kakkuun saa kokeilemalla erilaisia hedelmäsoseita ja eri marjoja. Hedelmistä ja marjoista saa tehtyä näyttävät koristeetkin kakun päälle.

Banaani toimii makeuttajana myös muffinssitaikinassa.

Koska taikina itsessään ei ole kovin makea, kannattaa muffinsseihin lisätä makeutta ja mehevyyttä tuovia hedelmiä. Esimerkiksi omenakuutiot ja rusinat sopivat muffinsseihin hyvin.

Myös pelkistä hedelmistä saa näyttäviä ja varsinkin lapsille mieleisiä tarjoiluita.

Kokeile vaikkapa kaivertaa melonista kala, jonka täytät erilaisilla hedelmillä ja marjoilla. Banaaneista puolestaan saa tehtyä helposti delfiinejä piristämään juhlapöytää.

Vain mielikuvitus on rajana hedelmäeläinten luomisessa, ja internetissä on tarjolla aiheesta paljon vinkkejä mielikuvituksen tueksi.

Smoothiekakku on kesäinen ja raikas tarjottava myös muissa tilaisuuksissa kuin lastenkutsuilla. Jarno Artika

Smoothiekakku

noin 10 annosta

30 g kokonaisia manteleita

50 g mantelijauhoa

100 g pehmeitä taateleita

7 liivatelehteä

2 kypsää banaania

1 rkl sitruunan mehua

350 g mangososetta

250 g turkkilaista jugurttia

hedelmiä ja marjoja koristeluun

1. Jauha mantelit tehosekoittimessa hienoksi. Lisää joukkoon pehmeät taatelit sekä mantelijauho ja jatka jauhamista tehosekoittimessa, kunnes massa on tasaista.

2. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjalle sopiva pala ja suojaa vuoan reunat joko reunakalvolla tai kelmulla. Painele taateli-mantelimassa vuoan pohjalle.

3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

4. Soseuta banaanit ja lisää joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon mangosose ja turkkilainen jugurtti ja sekoita tasaiseksi.

5. Kiehauta tilkka vettä. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liota lehdet kuumaan veteen.

6. Kaada liivateneste ohuena nauhana smoothien joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada massa vuokaan.

7. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa ainakin kuusi tuntia tai yön yli. Koristele hedelmillä ennen tarjoilua.

Omena-rusinamuffinssit saavat makeutta soseutetusta banaanista ja päärynäsoseesta. Jarno Artika

Omena-rusinamuffinssit

12 kappaletta

1 kypsä banaani

2 kananmunaa

0,5 dl rypsiöljyä

1 dl päärynäsosetta

1,5 dl sokeroimatonta mantelijuomaa

4 dl kaurajauhoja

1 dl perunajauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

1 omena

1 dl rusinoita

ripaus suolaa

1. Soseuta banaani ja sekoita joukkoon kananmunat, öljy, päärynäsose ja mantelijuoma.

2. Sekoita keskenään kaurajauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja ruokasooda. Lisää nesteen joukkoon ja sekoita. Mausta ripauksella suolaa.

3. Kuutioi omena pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan omenakuutiot ja rusinat. Sekoita niin, että hedelmät levittyvät tasaisesti taikinaan.

4. Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin siten, että noin yksi kolmasosa vuoasta jää tyhjäksi.

5. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Eläinhedelmät ovat hauska lisä juhlapöytään. Jarno Artika

Hedelmäeläimet

Kala:

1 vesimeloni

200 g viinirypäleitä

Delfiinit:

4 banaania

4 rusinaa

2 viinirypälettä

1. Melonikalaa varten tarvitset terävän, ohutkärkisen veitsen. Leikkaa melonin kuoresta ohut siivu pois siten, että meloni pysyy viistosti pystyssä alustan päällä.

2. Leikkaa melonista kolmion muotoinen siivu pois, jotta saat kalalle suun. Kaiverra veitsen tai palloraudan avulla melonia ontoksi – tähän tilaan eli kalan suuhun asetellaan myöhemmin tarjolle hedelmät.

3. Leikkaa kuori irti meloninpalasta, jonka aiemmin leikkasit pois kalan suuaukkoa varten. Leikkaa kuoresta kolme kolmion muotoista palaa ja kiinnitä ne hammastikuilla kalan eviksi.

4. Halkaise viinirypäle ja kiinnitä puolikkaat hammastikuilla kalan silmiksi.

5. Täytä kalan suu melonilla, viinirypäleillä ja haluamillasi muilla hedelmillä ja marjoilla.

6. Banaanidelfiinejä varten tarvitset yhden banaanin delfiiniä kohti – neljään delfiiniin tarvitset neljä banaania. Leikkaa banaanit kahteen osaan ja käytä delfiineihin ne puolet, joissa on banaanin pitkä kanta.

7. Halkaise banaanin kanta siten, että saat avattua sen delfiinin suuksi. Puolita viinirypäleet ja aseta jokaisen delfiinin suuhun puolikas rypäle.

8. Puolita rusinat ja kiinnitä ne hammastikuilla delfiinien silmiksi.

Kommentoi