Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uudenmaan Keskusta: "Lohjan sairaalan toiminta turvattava!"

– Länsi-Uudenmaan Keskusta ei hyväksy esitettyä Lohjan sairaalan palveluiden alasajoa ja toimintojen keskittämistä Espooseen. Vetoamme Husin hallitukseen toimintojen jatkamiseksi ja vaadimme, että myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen virka- ja luottamushenkilöt tekevät kaikkensa Lohjan päivystys- ja synnytyssairaalatoimintojen säilyttämiseksi.

Näin toteaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Keskustan valtuustoryhmä tiedotteessaan 30.9. Ryhmän puheenjohtaja on vihtiläinen aluevaltuutettu Eerikki Viljanen.

Husin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, hallitus päättää maanantaina 3.10. keinoista taloutensa tasapainottamiseksi. Kuntayhtymän johto esittää säästökeinoiksi rajua palveluiden keskittämisiä. Länsi-Uudenmaan asukkaiden arkeen vaikuttavat lakkautettaviksi esitetyt Helsingin nuorisopsykiatrian tutkimusosasto sekä Lohjan sairaalan trauma- ja yhteispäivystys, mikä käytännössä tarkoittaisi myös Lohjan synnytyssairaalan lakkauttamista.

Lohjan synnytyssairaalan lakkauttaminen ja raju palveluiden keskittäminen ei ole oikea talouslääke.

– Husin taloudellinen tilanne on haastava, mutta Lohjan synnytyssairaalan lakkauttaminen ja raju palveluiden keskittäminen ei ole oikea talouslääke. Lohjan synnytyssairaala palvelee erinomaisesti laajaa Länsi-Uudenmaan aluetta, sujuvasti molemmilla kotimaisilla kielillä. Myös erityisesti Naistenklinikan ja Jorvin alueelta on tultu Lohjalle synnyttämään, todetaan tiedotteessa.

– Lohjalla turvaudutaan esimerkiksi keisarileikkauksiin sekä vastaavia riskejä ja kustannuksia lisääviin toimenpiteisiin muita Husin sairaaloita vähemmän. Lääketieteen mittareilla Lohjan synnytysosaston tulokset ovatkin olleet erinomaisia. Tilastojen mukaan matkasynnytysten määrä on Uudellamaalla kasvanut muuta Suomea nopeammin.

Päivystystoiminnan ja synnytysyksikön lakkauttamisesta kaavaillut säästöt asettuvat Länsi-Uudenmaan Keskustan mukaan hyvin kyseenalaiseen valoon siksikin, että tarve päivystystoiminnalle ei ole katoamassa hallinnollisella säästöpäätöksellä.

– Emme voi olettaa muiden synnytysyksiköiden voivan hoitaa yli tuhatta nyt Lohjalla hoidettavaa synnytystä. Pahimmillaan tällä räikeällä keskittämisellä vain kasvatetaan kustannuksia ja etenkin eriarvoistetaan Uudenmaan asukkaita.

Länsi-Uudenmaan Keskusta toteaa tiedotteessa, että Lohjan synnytysyksikkö on erittäin hyvämaineinen ja laajalti tunnettu laadukkaasta ja asiakaslähtöisestä toiminnastaan. Synnytyssairaalana Lohjaa pidetään erittäin korkeatasoisena. Se noudattaa esimerkiksi WHO:n vauvamyönteisyysohjelmaa ja sille on myönnetty vauvamyönteisen sairaalan sertifikaatit vuosina 2015 ja 2021.