Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tärkeintä on soittamisen ilo" – vihtläinen harmonikkataiteilija Pilvi Huhta konsertoi Vihdissä ensi sunnuntaina

Vihtiläinen harmonikkataiteilija Pilvi Huhta tietää, että muusikon elämä on tasapainoilua teknisen harjoittelun ja soittamisen ilon kanssa.

Pilvi Huhta istuu vihtiläisen musiikkikoulun sohvalla ja hymyilee. Nuoren muusikon elämä on kiireistä – arkipäivät kuluvat Sibelius-Akatemialla Helsingissä ja viikonloppuisin Huhta matkustaa kotiin Vihtiin perheensä sekä espanjanvesikoira Lillin luokse.

Sibelius-Akatemian klassisen harmonikan koulutusta pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä alallaan. Huhta luonnehtii opiskelua mielenkiintoiseksi.

– Tuntuu, että olen löytänyt oman alani. Sellaisen, mikä kiinnostaa ja tuntuu mielekkäältä, Huhta hymyilee ja tunnustaa sitten, että soittaminen ei kuitenkaan aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

Harjoittelu ei aina mene putkeen, ja ammattimaisesti harjoitteleminen vaatii kärsivällisyyttä.

– Välillä se kärsivällisyys pettää, Huhta naurahtaa.

Soittaminen on myös ajoittain yksinäistä. Varsinkin, kun on konsertti tai kisat tulossa, ja harjoitteluun kuluu tavallista enemmän aikaa. Huhta löytää muusikon elämästä paljon yhteneväisyyksiä ammattiurheilijan kurinalaiseen elämään: fyysinen kunto on tärkeää myös muusikolle.

– Ensimmäisenä opiskeluvuotena kaikki suorittivat muusikon terveyskursseja. Kropan on pakko jaksaa, kun jo pelkkä instrumenttikin painaa. Toki myös mielelle on saatava lepoa ja palautumista, Huhta sanoo.

Soittamisen ilo tulee kuitenkin suoraan sydämestä, ja se on asia, jota Huhta ei halua unohtaa. Kun harjoittelu ja opinnot ovat vaativia ja teknisiä, on itselleen aktiivisesti muistutettava, että soittaminen on ihanaa.

– Välillä on hyvä soittaa ihan pelkkiä humppabiisejä. Ja jos motivaatio on tosi hukassa, niin katson vanhoja esiintymisvideoita. Esimerkiksi vuoden 2019 Kultaista harmonikkaa, jonka voitin, Huhta hymyilee ja sanoo, että myös sosiaalisten suhteiden verkosto auttaa yksinäisessä työssä.

– Ystävät ovat tärkeitä, Huhta toteaa.

Huhta kertoo, että vaikka harmonikka onkin kuulunut elämään aina 3-vuotiaasta lähtien ja äiti Merja Huhdalla on Vihdissä musiikkikoulu, ei muusikon ura ollut itsestään selvä vaihtoehto.

Lukioaikana Huhta pyöritteli eri aloja mielessään, ja ajatus Sibelius-Akatemian opinnoista kirkastui vasta lukion viimeisenä vuotena.

Parhaillaan Huhta valmistautuu Pohjois-Sveitsin Zofingenissä järjestettäviin klassisen harmonikan MM-kilpailuihin.

MM-kisat järjestettiin viimeksi Saksassa ja vuonna 2019 Kiinassa, jossa Huhta oli neljäs.

– Olin silloin juniori ja soitin virtuoosisarjassa. Nyt kilpailen aikuisten sarjassa ja virtuoosisarjan sijaan klassisella puolella, Huhta selittää.

Vaikka Huhta on esiintynyt paljon ja menestynyt niin koti- kuin ulkomaillakin, ei jännitys ole hellittänyt.

– Itseasiassa melkein päinvastoin. Jännitystä osaa kyllä nykyään käsitellä eri tavoin, mutta ei se helpota. Esiintyessä sitä haluaa antaa aina parhaansa, ja olen ajatellut, että jos ei jännitä, niin suoritus ei ole niin hyvä, Huhta miettii.

Huhta kiittelee vuolaasti Merja-äitiään, joka on auttanut harjoittelussa.

– Meillä on äidin kanssa toiminut kommunikaatio hyvin, ja on iso etu, että äiti tuntee harmonikkamaailman niin hyvin. Äitikin on mm. Pohjoismaiden harmonikkamestari, joskaan sellaista kilpailua ei taideta enää käydä, Huhta hymyilee.