Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin kunnan tiloissa on noin 80 000 neliötä siivottavaa tilaa

Simo Nenola aloitti keväällä kunnan uutena puhdistuspalvelupäällikkönä.

Vihdin kunta sai uuden puhdistuspalvelupäällikön nurmijärveläistyneestä Pieksämäen kasvatista Simo Venolasta, kun edeltäjä Tarja Julkku irtisanoutui ja siivoustyönjohtaja Anneli Repo-Kemppainen jäi eläkkeelle.

Vihdin kunnan tiloista löytyy noin 80 000 neliön verran siivottavaa pintaa – pääosin kouluista ja päiväkodeista. Kunnan puhdistustyö työllistää noin 50 henkilöä joko laitoshuoltajan tai yhdistelmätyöntekijän nimikkeellä. Laitoshuoltaja on siivoustehtävä ja yhdistelmätyöntekijä tekee myös keittiön ja ateriapalvelun avustavia tehtäviä. Toimialan työllisyystilanne on jonkin verran haasteellinen, ja työvoimapula näkyy hakijoiden määrissä.

– Meillä on jatkuva haku päällä, Venola sanoo ja vinkkaa myös avoimesta hausta, jossa eri pituisista sijaisuuksista kiinnostuneet, esimerkiksi opiskelijat, voivat hakea kunnan siivousalan tehtäviin.

Varsinaisia koulutusvaatimuksia hakijoille ei ole asetettu, mutta Venolan mukaan toimitilahuoltajan tai laitoshuoltajan tutkinto on etu, joka mahdollistaa myös työntekijän urapolun kehittämisen. Venola on itse koulutukseltaan puhdistuspalveluiden restonomi.

– Koulutamme omaa henkilöstöä aktiivisesti, Venola sanoo ja toteaa, että vaikka siivousala on monikulttuurinen, on suomen kieltä osattava sen verran, että erilaiset ohjeet tulevat hyvin ymmärretyiksi.

Henkilöstö on Venolan mukaan Vihdin kunnalle tärkeä voimavara. Puhdistuspalvelut on henkilöstövaltainen toimiala, jonka talousarvioistakin lähes 80 prosenttia on budjetoitu palkkoihin.

Oman toiminnan apuna kunta käyttää jonkin verran myös palveluliikkeiden palveluita. Suurin osa siivoustyöstä tehdään kuitenkin oman henkilöstön voimin, ja se on Venolan mukaan hyvä asia.

– Palveluliikkeet katsovat enemmän asioita sopimuskauden näkökulmasta. Kunnan puhdistuspalveluiden näkökanta siivoustyössä on pitkäjänteisempi ja lähtökohta on kunnan kiinteistöomaisuuden säilyttäminen, Venola selittää, mutta korostaa yhteistyön olevan hyvää.

Digitalisaatio ja robotiikka helpottavat myös puhdistuspalveluiden arkea ja esimerkiksi Vihdin kirkonkylän kirjastossa työskentelee laitoskäyttöön tarkoitettu robotti-imuri.

– Meillä käytössä oleva robotti-imuri vaatii kuitenkin henkilöstön päivittäistä huolenpitoa, eli ihmistä tarvitaan edelleen. Älylaitteiden ansiosta siivoojan toimenkuva vain monipuolistuu, Venola sanoo ja kehuu siivousalaa tulevaisuuden alaksi - vanhanaikaisista mielikuvista riippumatta.

Uutta työkuntaansa Vihtiä Venola kehuu kauniiksi.

– Vanhana kalamiehenä Hiidenvesi kiehtoo ja tekisi mieli lähteä enemmänkin soutelemaan, Venola sanoo ja kertoo, että myös Vihdin kylät ovat tulleet tutuiksi eri työpisteitä kierrellessä. Pyhän Birgitan luostari ja kirkon raitti ovat Venolasta varsinaisia kulttuurimaisemia.

Ja kyllä – suutarin lapsella on kengät ja puhdistuspalvelupäällikkö kertoo siivoavansa myös kotona.

– Jos jotain kotisiivousvinkkejä pitää sanoa, niin pidä imuri ja muut siivousvälineet jatkuvasti esillä kotona ja käytä niitä päivittäin. Älä tee siivouksesta liian hankalaa tai monimutkaista. Siivouksen pitää olla myös hauskaa, Venola vinkkaa.