Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Martat vinkkaa | Ohjeita energian säästämiseen kotioloissa arjen keskellä

Energiaa kuluu eniten kodin ja käyttöveden lämmittämiseen. Ota kodin varustelutaso ja omat käyttötottumukset syyniin.

Suomalaisissa kotitalouksissa energiaa kuluu eniten kodin ja käyttöveden lämmittämiseen. Sähköä kuluu myös kodinkoneisiin ja valaistukseen. Kodin varustelutasolla ja asukkaiden käyttötottumuksilla on tähän huomattava vaikutus. Keittiössä käytetään iso osa kotitalouden lämpimästä vedestä ja useimpien keittiön varustukseen kuuluu monenlaisia sähköä tarvitsevia kodinkoneita kuten jääkaappi, liesi, kahvinkeitin ja mikroaaltouuni. Osa koneista on sähkösyöppöjä, osa pyörii pienelläkin energiamäärällä.

Vihdin Marttojen vinkeillä voi säästää energiaa.

Keittiön kodinkoneiden sijoittelulla ja käyttötavoilla voi vaikuttaa niiden energiatehokkuuteen.

Koneita tulee käyttää käyttöohjeen mukaan. Riittävä ilmankierto koneiden ympärillä vähentää sähkökulutusta. Kylmälaitteet kannattaa sijoittaa erilleen uunista, astianpesukoneesta ja lämpöpatterista. Kylmälaitteissa on hyvä olla lämpömittari. Sopiva lämpötila jääkaapille on +2 – +6 astetta ja pakastimelle -18 astetta.

Ruoat kannattaa jäähdyttää ja peittää hyvin ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Ne voi viilentää kylmävesihauteessa ja pakastaa jääkaapin kautta. Viileät tuotteet kannattaa tuoda kaupasta kotiin kylmälaukussa. Viileät tuotteet vähentävät kylmälaitteen lämpökuormitusta.

Kylmälaitteet on hyvä pitää puhtaana ja sulattaa tarvittaessa. Ovien tiivisteet on hyvä puhdistaa. Jääkaapin ylitäyttö lisää laitteen energiankulutusta. Vältä kylmälaitteiden ovien avaamista turhaan. Vanhat kylmälaitteet kuluttavat energiaa jopa tuplasti uusiin verrattuna. Energian kulutuksen voi tarkistaa kulutusmittarilla.

Valitse kattila tai pannu valmistettavan ruoan määrän mukaan ja keittolevy kattilan koon mukaan – valitse saman kokoinen kattila ja keittolevy. Keitä vähässä vedessä. Suuri määrä kiehuu hitaammin kuin pieni ja kuluttaa siis enemmän energiaa. Käytä vedenkeitintä, se on energiatehokkaampi kuin liesi. Muista kattilassa kansi, säästät energiaa ja aikaa.

Pilko pienemmäksi – pienet palat kypsyvät nopeammin kuin isot lohkot. Kerralla enemmän – energiaa ja vaivaa säästyy, kun valmistat kerralla suuremman määrän ruokaa.

Mikroaaltouuni vie vähemmän energiaa kuin uuni. Kiertoilmauuni on ylä- ja alalämpöuunia energiatehokkaampi.

Astianpesun energiankulutus koostuu veden kulutuksesta, lämmityksestä ja koneelliseen pesuun kuluvasta sähköstä. Nykyiset astianpesukoneet kuluttavat vähemmän vettä kuin käsipesu. Käsin pestessä pese ja huuhtele altaissa. Pese astianpesukoneessa täysiä koneellisia ja valitse pesuohjelma likaisuuden mukaan. Älä esihuuhtele vaan liota astiat altaassa.

Tässä sarjassa Vihdin martat jakaa eri marttavinkkejä.