Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tytyrin Elämyskaivoksessa on nyt värejä hehkuvaa valotaidetta

Kaivoksen kivisessä tunnelmassa nähdään mm. langasta koottu suuri tilataideteos ja laservaloveistos.

Tytyrin Elämyskaivoksen kesän installaatiot ovat avautuneet yleisölle Lohjalla. Kaivoksen salaperäisessä hämärässä nähdään kaksi uutta, upeaa installaatiota 15. joulukuuta saakka.

Teokset hyödyntävät kaivoksen erikoista, staattista hiljaisuutta ja pimeyttä. Sen sisälle rakennetut, liikkuvia valokuvioita ja voimakkaita värejä hehkuvat abstraktit teokset luovat hienon kontrastin.

Vuoren kuninkaan sydän -niminen, rauhallinen mutta vaikuttava tilataideteos on mm. värikkäistä valolangoista koottu moniulotteinen kokonaisuus, jossa on geometrisia muotoja ja taustalla soi hypnoottinen äänimaailma.

Valaistun lankataiteen suunnitellut Keimo Valkonen kertoo, että teoksen vaikuttavuudesta huolimatta se on valmistettu pääosin hyvinkin tavallisesta materiaalista, eli ”sukkalangasta”.

Erilaisiin muotoihin sitä on punottu Valkosen koko perheen voimin. Jännittävä valaistus ja hehku teokseen syntyy fluoresoivasta ultraviolettivalosta. Teoksen kokonaisuudesta vastaa viiden taiteilijan ryhmä.

Kosmisen taustasäteilyn tanssi -laservaloveistos puolestaan on pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan valotaiteilija Jussi Salosen laservaloveistos. Se on tehty heijastamalla pienitehoisten lasereiden valoa lasiesineiden läpi valkokankaalle.

Teosta kuvataan eläväksi, jatkuvasti muotoaan muuttavaksi projektiopinnaksi, joka muistuttaa etäisesti esimerkiksi mikroskooppikuvia atomia pienempien kappaleiden liikkeestä.

Vihreät kuviot purskahtelevat näyttämöllään esiin ja katoavat kuin tähtitaivaan tapahtumat, aina erilaisina.

Tähänkin teokseen liittyy äänimaisema, ja sen on toteuttanut äänisuunnittelija Petrus Ahola.

– Halusin tehdä äänimaiseman, joka vie mahdollisesti hetkeksi pois arkisesta ja tämänhetkisestä poliittisesta ympäristöstä. Saataisiin jotakin rauhaa tässä maailmassa, kuvailee Ahola.

– Kokemus voi olla intensiivinen ja harras, syntyy tavallaan suojapaikka tänne maan alle, miehet sanovat.

Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala kertoo, että kuluvan vuoden yleisötavoite Elämyskaivoksessa on 15 000, ja tällä hetkellä näyttää hyvältä.

– Se on kunnianhimoinen, mutta myös realistinen tavoite.

Uutuutena kaivoksessa alkavat englanninkieliset opaskierrokset.

Helmi-huhtikuun aikana kaivoksessa on ollut noin 4000 kävijää, mikä on todella hyvä lukema.

– Nyt ollaan oltu pandemian takia kaksi vuotta melkein puolet vuodesta kiinni. Viime vuonna kaivoksessa oli 12 500 kävijää, kun taas vuonna 2019 jolloin oli viimeksi normaalivuosi siellä kävi yli 16 000 ihmistä.

Installaatiot pääsee näkemään Tytyrin opastetuilla yleisökierroksilla ja erikseen varattavilla ryhmäkierroksilla. Installaatiot ovat esillä 15.12.2022 saakka (Kuilukatu 42, Lohja).