Vihtiläinen autoharrastaja harmittelee bensan hinnan nousua: "Jos polttoaineen hinta nousee vielä entisestään, niin siinä vaiheessa varmaankin ihastellaan autoja pihalla"

Heinikko pölisi ja kura lensi pellolla, kun 11-vuotias Lauri Vuokila aikoinaan harjoitteli ajamaan ensimmäisellä omalla peltoautollaan Haimoossa. Auto oli merkiltään Citroen Bx eikä ollut sattumaa, että kiinnostus autoihin ja kyseiseen automalliin heräsi jo lapsuudessa.

Peltoauto sai välillä kovaakin kyytiä ja autoa oli opeteltava korjaamaan ja huoltamaan. Välillä aikaa tuhraantui enemmänkin auton laittamisen parissa.

Koska kiinnostus autoja kohtaan oli syttynyt jo varsin nuorella iällä, oli Vuokilalle luonnollinen valinta yläasteen jälkeen lähteä opiskelemaan autoasentajaksi. Samalla hän luki itsensä myös ylioppilaaksi.

Nykyään Vuokila tekee ammattiaan vastaavaa työtä, mutta into vanhojen kulkupelien hankkimiseen ja kunnossapitoon ei ole hiipunut. Erillistä arkiautoa hän ei omista, vaan kaikkia autoja käytetään säännöllisesti, myös työmatkoihin.

– Hienointa vanhojen autojen kanssa on se, kun rakentamisen jälkeen pääsee toimivalla ja valmiilla autolla ajelemaan, kertoo Vuokila.

Monet autoharrastajat ovat hyvinkin merkkiuskollisia – ja niin on myös Lauri Vuokila. Tällä hetkellä hänellä on kaksi omaa Citroen BX:ää, ja vanhoille Citroeneille hän vannookin ikuista uskollisuutta.

Uusimpana tulokkaana Vuokilan pihassa kimaltelee mintunvihreä Plymouth Plaza vuosimallia 1955, jonka hän hankki reilu viikko sitten Ruotsista. Jenkkiautoissa hänelle on tärkeintä, miltä auto näyttää.

– Uudet autot eivät sytytä minua juurikaan. Vanhoissa autoissa vaan on sitä jotakin, Vuokila mainitsee.

Samanhenkiset ihmiset yleensä löytävät toisensa, eikä olekaan yllätys, että Vuokilan avopuolisolla on myös vanha amerikanrauta ajopelinään.

Autoilu onkin pariskunnan yhteinen harrastus, ja he käyvät yhdessä sekä ajelemassa että autoharrastajien tapahtumissa. Helsinki ja Hanko ovat kohteina listan kärkipäässä.

Helsingin kauppatorilla järjestetään joka kuun ensimmäinen perjantai Stadin Cruising, joka on perinteikäs ja spontaani autotapahtuma. Vuokila puolisoineen käy kyseisessä tapahtumassa aina, kun se on aikataulullisesti mahdollista.

– Koronan vuoksi autoharrastajien kokoontumisia on peruttu paljon, mutta vakiintuneisiin tapoihini on kuulunut käydä myös Automobile Citroen Ry:n kuukausitapaamisissa, Vuokila sanoo.

Polttoaineen viimeaikainen hintojen nousu on vaikuttanut paljon autoharrastajien kukkaroon, ja Vuokila mainitseekin oman vapaa-ajan ajamisen vähentyneen merkittävän paljon.

– Jos polttoaineen hinta nousee vielä entisestään, niin siinä vaiheessa varmaankin ihastellaan autoja pihalla, naurahtaa Vuokila.

Etusivulla nyt

Luetuimmat