Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä lapsena | Kunnanvaltuutettu Heidi Seppälä: ”Olin lapsena empaattinen ja voimakastahtoinen”

Minä lapsena -juttusarjassa tutut vihtiläiset muistelevat lapsuuttaan.

Synnyin 12. päivä maaliskuuta 1982 Uppsalassa Ruotsissa. Perheeseeni kuului suomalaissyntyiset vanhemmat ja kaksi vuotta nuorempi pikkuveljeni Markus. Lisäksi perheeseeni kuului myös mummi ja vaari, jotka asuivat Kotkassa ja isoäiti, joka asui Hämeenlinnassa. Enoni oli myös paljon mukana elämässämme lapsuudessani. Ruotsista Suomeen muutimme vuonna 1988 ja uusi kotimme löytyi Espoosta.

Muistan, että jo lapsena eläimet olivat minulle tärkeitä. Pelastin kaikenlaisia eläimiä hädästä, sillä rakastin eläimiä yli kaiken. Teini-ikäisenä kävin ostamassa eläinkaupasta salaa vanhemmilta ensin maissihiiren ja hieman myöhemmin hamsterin. Vannoin eläinkauppiaalle, että minulla oli vanhempien lupa.

Hamstereita oli useampia, mutta paras niistä oli harmaavalkoinen kultahamsteri Mikki. Se oli niin kesy. Kun Mikki kuoli, valmistin hänen viimeiselle matkalleen arkun kenkälaatikosta. Vuorasin laatikon pumpulilla ja kimalteella. Lisäksi kirjoitin runon ja piirsin sydämiä laatikon reunoille. Laitoin valkoisen kukkasen Mikin tassujen väliin. Kaikki itkivät kun näkivät miten murheellinen olin. Mikki oli monessa mukana.

Lisäksi rakastin piirtämistä, maalaamista ja askartelua. Kävin kuvataidekoulussa, tein paljon kipsitöitä ja maalaisin paljon. Auttamisen halu ja halu vaikuttaa asioihin näkyi jo todella nuorena. Lapsena opin todella aikaisin ottamaan vastuun, niin hyvässä kuin pahassa. Empaattinen, jääräpäinen ja voimakastahtoinen vaalea lettipää varmaan kuvailee minua aika hyvin. Rakastin kaikkea kimaltelevaa ja prinsessaleikit olivat mieluisia. Olin kiltti ja kuuliainen, kunnes murrosiässä sitten vaihtui ääni kellossa.

Parhaimmat lapsuusmuistoni sijoittuvat mummin ja vaarin luokse Kotkaan. Siellä vietimme paljon aikaa etenkin kesäisin. Muistan vieläkin kerrostalon paahtavan kuuman asfaltin ja pinkit ruusupensaat. Kavereita oli ja leikimme pihalla aamusta iltaan. Muistan myös, että saunapäivinä kuljettiin vintin kautta saunaan ja yleensä vaari oli ostanut minulle ja Markukselle lasipullot keltaista Jaffaa. Vaari joi pilsnerin ja meillä oli omat saunajuomat. Lisäksi vaarin sitomat vihdat olivat aina mukana.

Lapsuudessani asiat olivat todella paljon erilaisia kuin nykyään. Vietimme paljon aikaa ulkona kavereiden kanssa. Oli hyppynarut ja twistit. Ja kun jojot tulivat, niin ne olivat kova sana. Tuohon aikaan ei ollut matkapuhelimia. Busseissa leimattiin matkat pahvikortilla tai maksettiin markoilla. Lähikioskista sai yhden nallekarkin 5 pennillä.