Kohta pärähtää: Vihdin nuorten moottoripajalle etsitään kerhotiloja

Virpi Salon ja Mika Ahosen edessä on Salolle mystinen, mutta Ahoselle niin tuttu ja nostalginen mopon moottori. Ahosen viiden minuutin briiffaus moottorin toimintamekanismista sekoittaa Salon pään, mutta kohta asia toivottavasti selkenee. Vihdin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Virpi Salo on suunnitellut pitkään moottoripajatoiminnan järjestämistä Vihdin nuorille. Suunnitelman toteutuksessa on yksi mutka matkassa.

– Metsästämme kerhotiloja. Monellakaan nuorella ei ole kotona tallia, jonne mopon voisi tuoda sisätiloihin huollettavaksi. Emme etsi sadan mopon hallia vaan esimerkiksi noin 20 neliömetrin kokoista tilaa, jonne mopoja voisi jättää kerhoillan jälkeen, Salo kertoo.

– Tila voisi olla esimerkiksi rintamamiestalon kellari tai teollisuushallin osa, jossa bensan haju ei haittaa, Ahonen pohtii.

Mika Ahonen on lupautunut kerhon vetäjäksi. Mopojen moottorit tulivat liiankin tutuiksi teinivuosina, moottoreiden pärinästä hän nauttii nykyisin Vihdin Urheiluautoilijoissa sekä radalla että puheenjohtajan ominaisuudessa. Nuorisotyö on tuttua työuralta.

Nummelan moottoripaja toisi apua yskiville mopoille sekä nuorille ja heidän vanhemmilleen. ”Metsästämme kerhotiloja.”

Mitä pajassa sitten tehdään, jos ja kun tilat löytyvät?

– Kun mopo hommataan, se lyödään yleensä käyntiin ja ajetaan. Huolto ja valistus jäävät helposti tekemättä. Tarkoitus on käydä läpi tekniikkaa purkamalla vanhoja moottoreita. Voimme esimerkiksi vaihtaa mopoihin öljyjä ja männän laakereita ja tehdä muita huoltotoimenpiteitä. Jos vanhemmat antavat luvan rungon maalaamiseen, voisimme tehdä työstä opetushetken, Ahonen suunnittelee.

Tärkeä osa toiminnassa on myös valistuksella.

– Nuorten ajatusmaailmaan voisi istuttaa kysymyksen, pitääkö mopolla mennä täysillä joka paikkaan. Keskustan läpi ajo viritetyllä mopolla kasvattaa onnettomuusriskiä. Ajaja myös säästää moottorin ikää, kun ei mene aina täydellä vauhdilla, Ahonen toteaa.

Toimintaan pyritään saamaan mukaan myös yhteistyöverkosto esimerkiksi poliisista, autourheiluseurasta tai autokoulusta. Näiden edustajat voisivat vierailla kerhoilloissa.

Mopojen ropailussa on kyse paljon muustakin kuin moottoreiden rassailusta. Mopot ovat tärkeä osa monen nuoren elämää, kerhossa mopoiluun liittyy turvallinen aikuinen ja kuulevat korvat. Korona on tuonut hyviäkin asioita. Virpi Salo luettelee erilaisia tiimejä, joita seurakunnassa on luotu. Suosituihin nuorten iltoihin saapuu väkeä virtanaan 50–100 nuoren verran. Tiimit ovat pienempiä ryhmiä, joissa on helpompi kuulla yksittäistä nuorta ja tukea hänen vahvuuksiaan.

– Meillä on esimerkiksi musatiimi ja apparitiimi (apuohjaaja), mediatiimissä teemme TikTokeja. Ajatuksena on, että moottoripaja palvelee tekniikasta kiinnostuneita nuoria. Minulla on tiedossa nuoria Luksian autopuolelta, jotka ovat into piukassa tulossa mukaan suunnittelemaan pajaa. Lisäksi nuorissa on taitavia striimauksen ja median taitajia, jotka voisivat tehdä striimauksia pajasta, kertoo musiikin ammattilainen Salo.

– Aina ei tarvitse välttämättä väsätä ja ropata. Joskus voimme lyödä vain grillin päälle ja olla vaan ja puhua, Ahonen summaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat