Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teitä poikki, kellarit pian vedessä – Uudenmaan tulvatilanne pahenee, huippu saavutetaan viikonloppuna

Tulvatilanne on voimistunut Uudenmaalla monin paikoin 2000-luvun ennätyslukemiin, kertoo Uudenmaan ELY-keskus. Laajoja peltoalueita on tulvaveden peittämänä ja useita tieyhteyksiä on poikki. Tulvahuippu odotetaan saavutettavan viikonlopun aikana.

Kevät on edennyt Uudellamaalla jo pitkälle ja lumipeite on sulanut erityisesti rannikon läheisyydessä kokonaan. Valuma-alueiden latvaosilla lunta on kuitenkin edelleen riittänyt. Lämpötilan noustua ajankohdan keskimääräistä korkeammalle tasolle loppujen lumien sulaminen on ollut hyvin voimakasta. Kun maasto on jo ennestään märkää, päätyvät sulamisvedet puroihin ja jokiin hyvin nopeasti.

Torstaina aamulla virtaama oli Nummenjoen Pirkkulassa 27,5 kuutiometriä sekunnissa (m3/s), Vantaanjoen Myllymäessä 102 m3/s, Porvoonjoen Vakkolassa 93 m3/s, Koskenkylänjoen Niinikoskella 70 m3/s ja Loviisanjoella 9 m3/s.

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat jatkaneet nousuaan. Lohjanjärven vedenpinnan ennustetaan nousevan toukokuun puoliväliin mennessä jopa 20–30 senttiä säännöstelyrajan yläpuolelle suuresta juoksutuksesta huolimatta.

Hiidenvedellä ollaan noin 10–15 senttiä ajankohdan keskimääräisiä arvoja korkeammalla tasolla. Ennusteen mukaan Hiidenveden vedenpinta saattaa nousta lähelle 50 vuoden mittaushistorian suurinta arvoa.

Espoon Pitkäjärven pinta on nyt korkeimmillaan 2000-luvulla, mutta nousun ennustetaan taittuvan lähipäivinä.

Tuusulanjärvellä säännöstelyraja on runsaan tulovirtaaman vuoksi ylitetty 20–25 sentillä ja tulvahuipun arvioidaan olevan käsillä.

Riihimäellä Paloheimon vedenkorkeusasemalla ylitettiin viime yönä tulvaraja noin 10 senttimetrillä. Peltosaaren vedenkorkeusasemalla käytiin viime yönä sentin päässä ”vettä kellareihin” -tulvarajasta.

Tulvavesi on levinnyt laajoille peltoalueille ympäri Uudenmaan aluetta; muun muassa Lohjalla Nummenjoen varrella, Vihdin Vanjärven alueella, Hyvinkään Kytäjällä, Vantaan Keimolassa sekä Pukkilan alueella. Alhaisella tasolla sijaitsevia sauna- ja talousrakennuksia on joutunut monin paikoin veden varaan, mutta vakavampia rakennusvahinkoja ei ole tullut tietoon.

Tulvavedet ovat katkoneet teitä monin paikoin Uudenmaan ELY-keskuksen vastuulla olevalla tiestöllä Uudellamaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Lohjalla Pusulassa seututiet 127 ja 280 sekä Vihdin Vanjärvellä maantie 11201 on suljettu. Orimattilassa Hasintie Mt11803 on suljettu ja vaatii uuden tierummun, Halmaantie Mt11799 on saatu avattua liikenteelle. Kärkölässä Jerpinmäentie 11725 ja Korvenkyläntie 13869 sekä tie numero 14039 Miekkiössä Hollolassa on suljettu. Vantaan Askistossa Vihdintien st120 ja Lapinjärvellä Pukaron alikulku ovat kävely- ja pyöräilyväylistä toistaiseksi suljettuna. Lisäksi tulvavesi on katkaissut liikenteen ja aiheuttanut rakennevahinkoja useilla pienemmillä yksityisteillä.