Koronarajoitusten purun seuraus: myös tämä tuttu tauti on yltynyt epidemiaksi asti – "On ehkä unohtunut, että talvikauteen kuuluvat ripulitaudit"

Kun rajoituksia on purettu, myös koronaa tutummat taudit ovat palanneet. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on nyt meneillään norovirusepidemia, kertoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Husista.

– Kun ihmiskontakteja on ollut vähemmän, sillä on ollut vähemmän mahdollisuuksia levitä. Mutta nyt näyttää, että viime viikkoina on oltu normaalilla epidemiatasolla täällä pääkaupunkiseudulla.

Normaalilla epidemiatasolla Järvinen viittaa siihen, että norovirus kiertää Suomessa normaalisti joka talvi.

– On ehkä unohtunut, että tähän talvikauteen kuuluvat ripulitaudit.

Järvinen kertoo, että noroa on nyt ollut esimerkiksi Husin työntekijöiden perheissä ja laitoksissa. Suurista laitosepidemioista hän ei kuitenkaan ole kuullut.

– Se kuvastaa ihmisten kontakteja, että tällaiset ripulitaudit pääsevät leviämään samassa määrin kuin tavallisina talvina. Vaikea epidemia puolestaan tulee silloin, kun ilmaantuu uusi virustyyppi, johon ihmisillä ei ole minkäänlaista vastustuskykyä. Edellinen tällainen oli 15 vuotta sitten, jolloin nähtiin suuria laitosepidemioita.

Laboratoriovarmennettuja norovirustapauksia on Asko Järvisen mukaan nyt hieman vähemmän kuin esimerkiksi vuonna 2018, mutta selvästi enemmän kuin koronavuosina.

Järvinen perustaa epidemiatietonsa juuri laboratoriovarmennettuihin norovirustapauksiin. Ne kattavat vain pienen osan tautitapauksista, koska suurin osa ripulitaudeista sairastetaan kotona ilman näytteenottoa. Laboratorioon tulee Järvisen mukaan näytteitä esimerkiksi pitkittyneestä ripulista kärsiviltä ja tilanteista, joissa epäillään usean ihmisen saaneen oireita, kuten ruokamyrkytysepäilyissä.

– 2020 nämä löydökset loppuivat käytännössä kokonaan. Voi olla, että näytteiden tutkiminenkin ehkä osittain loppui, mutta kun ihmisten kontaktit jäivät pois, alkamassa ollut tautiepidemia loppui nopeasti.

Norovirus

Käsihygienia auttaa

Norovirus on mahatauti, jonka tyypilliset oireet ovat äkillisesti alkava oksentelu ja ripuli. Muita mahdollisia oireita ovat pahoinvointi, vatsakipu, päänsärky, väsymys, vilunväristykset ja lihaskipu. Tartunnan oireet kestävät yleensä 1–3 vuorokautta, mutta oireet voivat pitkittyä varsinkin lapsilla ja ihmisillä, joilla on huono vastustuskyky. Norovirustartunta voi olla myös lieväoireinen tai oireeton.

Norovirus tarttuu herkästi ihmisestä toiseen suoraan ja monia muita eri reittejä. Tärkeimpinä leviämisreitteinä pidetään noroviruksia sisältävän ulosteen tai oksennuksen kulkeutumista pinnoilta suuhun sekä pisaratartuntana aerosolissa. Se voi myös tarttua veden tai elintarvikkeiden välityksellä.

Tavallinen ihminen voi ehkäistä tartuntaa muun muassa kuumentamalla ruokansa hyvin ja huolehtimalla käsihygieniasta.

Käsidesi ei tehoa norovirukseen kovin hyvin, vaan ensisijaisesti suositellaan käsien huolellista pesua lämpimällä vedellä ja saippualla. Alkoholipitoista käsidesiä voi käyttää puhtaisiin käsiin.

Kun käsitellään elintarvikkeita joukkoruokailua varten, suositellaan käytettäväksi suojahanskoja.

Lähde: Ruokavirasto

Yle: Korona tarttuu herkimmin 10 asteessa – eroaa tässä influenssasta, kertoo tuore tutkimus

Korona-ajalla yllättävä vaikutus influenssakuolemiin — THL: Edessä voi olla rankka talvi

Voiko liian tiukka koronan ehkäisy olla terveydelle haitallista? – Apulaisprofessori: "Olen sitä mieltä, että nyt on myös aika ryhtyä elämään"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat