Suomessako kireät koronatoimet? Vertailu naapurimaihin kertoo toista kieltä

Suomen koronarajoituksia on kritisoitu paljon liiasta tiukkuudesta. Rajoitusten nopeaa purkamista on vaadittu tällä viikolla parissakin mielenosoituksessa.

Naapurimaihin verrattuna Suomi ei kuitenkaan ole erityisen tiukka rajoittaja vaan enemmänkin keskikastia. Tämä ilmenee Oxfordin yliopiston keräämästä datasta. Oxfordin yliopiston julkista tietokantaa käyttää muun muassa Our World in Data -sivusto, jonka kuvaajien avulla on helppo vertailla eri maiden toimia.

Vaikka Ruotsia on kansainvälisestikin pidetty höllien rajoitusten maana, sen rajoitukset ovat alkuvuodesta 2022 olleet Pohjoismaiden kovimmat. Ruotsin vertailuluku oli tammikuun 29. päivänä 50, kun se Suomella oli 43,06. Ruotsilla ei ole raportissa tuoreempaa vertailulukua.

Kaikista rajanaapureista Suomea löysempiä rajoittajia olivat tammikuun lopussa Islanti (tammikuun 29. päivän vertailuluku 37,96) ja Tanska (38,89).

Vertailuluku muodostuu yhdeksästä eri mittarista, kuten koulujen sulusta ja matkustusrajoituksista. Kunkin toimenpiteen arvo on skaalattu niin, että se vastaa asteikkoa nollasta sataan. Näin ollen yhteiskunnan täydellinen sulku tuottaisi vertailuluvun 100.

Suomessa paljon porua herättäneitä ravintolarajoituksia mittari ei kuitenkaan sisällä.

Rajoitusten purussa Suomi on hitaampi kuin moni muu maa. Suomen hallitus ilmoitti tällä viikolla, että monet koronarajoitukset puretaan 14. helmikuuta.

Naapureista Tanska ja Norja ovat purkaneet pääosan rajoituksista helmikuun alussa. Norjan vertailuluku ei vielä ole päivittynyt Our World in Dataan, mutta Tanskan luku on pudonnut 16,67:ään.

Marin: Kokoontumisrajoitukset pois 14.2. – näin ravintolarajoitukset muuttuvat silloin

Ruotsi on ilmoittanut purkavansa pääosan rajoituksista 9. helmikuuta.

Viro puolestaan aikoo luopua koronarajoituksista ja rokotetodistuksen esittämisvaatimuksesta 21. helmikuuta. Samalla todennäköisesti puretaan myös viihdepaikkojen aukiolorajoitukset. Viro on asettanut purun ehdoksi sen, että sairaalahoidossa on alle 25 koronapotilasta päivässä.

Venäjä ei ole vielä ilmoittanut, koska koronarajoitukset puretaan. Presidentti Vladimir Putin sanoi uutistoimisto AP:n mukaantorstaina, että hallitus suunnittelee purkua.

Suomen ja joidenkin muiden maiden rajoituksia vertaili jo aiemmin tällä viikolla Yle.

Tausta

Nämä rajoitukset ovat mukana

Our World in Data -sivuston rajoitusmittari käyttää Oxfordin yliopiston The Oxford Covid-19 Government Response Tracker -projektin tietoja.

Mukana olevat rajoitukset on arvioitu skaalalla nollasta kolmeen, neljään tai viiteen. Korkein luku tarkoittaa aina tiukimpia toimia ja nolla tarkoittaa, että toimia ei ole lainkaan. Jos maan eri osissa on erilaiset rajoitukset, luku on laskettu tiukimman rajoituksen mukaan.

Kunkin toimenpiteen arvo on skaalattu niin, että se vastaa asteikkoa nollasta sataan. Näin ollen yhteiskunnan täydellinen sulku tuottaisi vertailuluvun 100.

Laskennassa mukana ovat seuraavat rajoitukset:

Koulujen sulkeminen: asteikolla ei sulkua – suljettuna kaikki kouluasteet

Työpaikkojen sulkemiset: ei sulkua – kaikkien työskenneltävä kotoa, paitsi välttämättömillä aloilla kuten ruokakaupoissa ja sairaaloissa

Julkisten tapahtumien peruminen: ei perumista – perumista edellytetään

Kokoontumisrajoitukset: ei rajoituksia – jopa alle 10 hengen kokoontumisia rajoitettu

Joukkoliikenteen sulkeminen: ei sulkua – sulkua edellytetty tai useimpia kansalaisia estetty käyttämästä joukkoliikennettä

Julkiset informaatiokampanjat: ei koronatiedon kampanjaa – koordinoitu tiedotus esim. perinteisen ja sosiaalisen median kanavissa

Liikkumisrajoitukset: ei rajoituksia – kaikkien pysyttävä kotona lukuun ottamatta harvoja poikkeuksia

Sisäisen liikkumisen rajoitukset: ei toimia – liikkumista rajoitettu

Kansainvälisen matkustamisen rajoitukset: ei toimia – täysi rajojen sulku

Testauskäytännöt: ei käytäntöjä – avoin julkinen testaus (esimerkiksi drive-through-testaus oireettomille)

Tartuntojen jäljitys: ei jäljitystä – kaikkien tapausten jäljitys

Kasvomaskit: ei linjausta – vaaditaan aina kodin ulkopuolella liikkuessa riippumatta siitä, onko lähellä muita ihmisiä

Rokotuskäytännöt: ei rokotuksia saatavilla – rokotukset saatavilla kaikille.

Saako koronan sairastanut kolmatta rokotusta ja kannattaako sitä ottaa? Tässä vastaus 5 + 1 kysymykseen

Vanhentuvatko alaikäisten koronatodistukset? Uudistus saattaa johtaa hankalaan tilanteeseen, kun lapset eivät vielä voi saada kolmatta piikkiä

Asiantuntijat varoittavat edelleen koronan vaaroista – "On paljon hauraassa tilassa olevia ihmisiä, joille omikron on ollut kuolemaksi"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut