Valaistut lumiveistokset yllättivät Ojakkalassa – Janne Andberg: "Veistokset voivat säilyä jopa koko talven"

Janne Andberg ja iso kissaveistos. - Tein tämän ajatellen omaa 16,5-vuotiasta Gandalf-kissaani. Paavo Hacklin

Marja Keski-Luopa

Muumeista tuttu Mörkö katselee kaihoisasti Ojakkalan urheilutalon luistelukentälle jääkiekkomaila kädessä. Iso kissa, pyramidi, vauvaelefantti, japanilaista mytologiaa, lisäksi pienempiä teoksia...

Muumeista tuttu Mörkö katselee jääkiekkomaila kädessä kaihoisasti kohti Ojakkalan urheilutalon hyvinhoidettua jäätä. Paavo Hacklin

Nämä kaikki ovat lumiveistoksia, jotka tehtiin Ojakkalan urheilutalon pihamaalle viime viikonloppuna. Sunnuntaina ne värivalaistiin illan ajaksi – pop up Lux Ojakkala!

Japanilaista mytologiaa: Petri ja Ayumi Laukkasen työ on nimeltään Hinogami Kagura, Tulijumalan tanssi. Paavo Hacklin

Pienimuotoisen lumiveistotapahtuman takana oli ojakkalalainen Janne Andberg, joka on Ikitalvi ry:n perustajia ja aktiiveja. Ikitalvi on lumen- ja jäänveistäjien yhdistys, kotipaikkana Vihti.

Tukijaksi saatiin kylän urheiluseura Ojakkalan Visa.

Laji on pitänyt lumoissaan. Ei ole aikeita lopettaa.

– Olemme tosi tyytyväisiä, pääsimme keskittymään veistämiseen. Ari Nyholm teki lumityöt, ja muutakin lumenaurausapua tuli. Kari Pieviläinen oli Visan yhteyshenkilönä: luistelukoppi saatiin lämpiöksi ja sähköä sitä kautta.

– Meitä oli kuusi aikuista veistäjää, joista viisi Ikitalvi ry:stä, ja lisäksi neljä mukulaa, jotka veistivät liukumäen.

Janne Andberg ja syntymässä iso kissaveistos. - Teen tätä ajatellen omaa 16,5-vuotiasta Gandalf-kissaani. Paavo Hacklin

Alkoi nyrpiä, kun koronasta johtuen ei ole ollut tapahtumia, joissa veistäjät voisivat tavata. Ojakkalan tapahtuma toimeenpantiin vajaassa viikossa, ja se onnistui hienosti.

– Se oli harjoitusta, yhdessäoloa, ulkoilua ja yhteisöllisyyttä: meillekin oli kivaa, että paljon porukoita tuli katselemaan, Andberg sanoo.

Laji on pitänyt lumoissaan. Ei ole aikeita lopettaa.

– Sunnuntaina pidimme valot kello 22:een asti. Kyläläiset, esimerkiksi Jari Maarto mainostivat "Lux Ojakkalaa" somessa, kiitos siitä!

Värivalot lähtivät muualle, mutta lumiveistokset ovat paikoillaan.

– Jollei tehdä ilkivaltaa, ne saattavat kestää koko talven. Pikku nuoskakelit eivät haittaa.

Petri Laukkanen on Ikitalvi ry:n veistäjiä, ja myös vaimo Ayumi Luakkanen on innostunut lajista. Paavo Hacklin

Ojakkalasta kotoisin oleva ja sinne palannut Janne Andberg, 41, on veistänyt lunta ja jäätä 16 vuotta. Vielä viitisen vuotta sitten se oli myös elinkeino talvisin, kun oli kilpailuja ja koulutuksia.

– Laji on pitänyt lumoissaan. Ei ole aikeita lopettaa. Lapissa voisi kyllä talvisesonkina elääkin tällä, mutta ei ole tullut lähdettyä.

Andbergin leipätyö on nyt pajamestarina Aalto-yliopistolla. Lumenveisto on korona-aikana jäänyt harrastukseksi – esimerkiksi lajin SM-kisat Ilomantsissa peruttiin juuri.

– Kaikkemme teemme, että jotain pääsisimme veistelemään.

Pyramidin sisällä hohti valo. Paavo Hacklin

Ikitalvi ry:llä on tukikohta Ojakkalassa: varastotilat, lumenveistomuotit ja tarvikkeet.

– On myös ylimääräisiä työkaluja, joten voimme järjestää koulutuksia ja tapahtumia. Vaikka samassa paikassa Ojakkalassa kunhan koronatilanne hellittää, visioi Andberg.

Ikitalvi on veistellyt ja kilpaillut ympäri maailmaa. Vihdissäkin on ollut tapahtumia: esimerkiksi Vihti-Skissä vuonna 2013 iso lumilinna, 2014 lumenveiston SM-karsinnat ja 2016 SM-kilpailu.

Lumenveistäjät ahkeroivat Ojakkalan urheilutalon kentän laidalla. Paavo Hacklin

Kommentoi