Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valaistut lumiveistokset yllättivät Ojakkalassa – Janne Andberg: "Veistokset voivat säilyä jopa koko talven"

Muumeista tuttu Mörkö katselee kaihoisasti Ojakkalan urheilutalon luistelukentälle jääkiekkomaila kädessä. Iso kissa, pyramidi, vauvaelefantti, japanilaista mytologiaa, lisäksi pienempiä teoksia...

Nämä kaikki ovat lumiveistoksia, jotka tehtiin Ojakkalan urheilutalon pihamaalle viime viikonloppuna. Sunnuntaina ne värivalaistiin illan ajaksi – pop up Lux Ojakkala!

Pienimuotoisen lumiveistotapahtuman takana oli ojakkalalainen Janne Andberg, joka on Ikitalvi ry:n perustajia ja aktiiveja. Ikitalvi on lumen- ja jäänveistäjien yhdistys, kotipaikkana Vihti.

Tukijaksi saatiin kylän urheiluseura Ojakkalan Visa.

Laji on pitänyt lumoissaan. Ei ole aikeita lopettaa.

– Olemme tosi tyytyväisiä, pääsimme keskittymään veistämiseen. Ari Nyholm teki lumityöt, ja muutakin lumenaurausapua tuli. Kari Pieviläinen oli Visan yhteyshenkilönä: luistelukoppi saatiin lämpiöksi ja sähköä sitä kautta.

– Meitä oli kuusi aikuista veistäjää, joista viisi Ikitalvi ry:stä, ja lisäksi neljä mukulaa, jotka veistivät liukumäen.

Alkoi nyrpiä, kun koronasta johtuen ei ole ollut tapahtumia, joissa veistäjät voisivat tavata. Ojakkalan tapahtuma toimeenpantiin vajaassa viikossa, ja se onnistui hienosti.

– Se oli harjoitusta, yhdessäoloa, ulkoilua ja yhteisöllisyyttä: meillekin oli kivaa, että paljon porukoita tuli katselemaan, Andberg sanoo.

Laji on pitänyt lumoissaan. Ei ole aikeita lopettaa.

– Sunnuntaina pidimme valot kello 22:een asti. Kyläläiset, esimerkiksi Jari Maarto mainostivat "Lux Ojakkalaa" somessa, kiitos siitä!

Värivalot lähtivät muualle, mutta lumiveistokset ovat paikoillaan.

– Jollei tehdä ilkivaltaa, ne saattavat kestää koko talven. Pikku nuoskakelit eivät haittaa.

Ojakkalasta kotoisin oleva ja sinne palannut Janne Andberg, 41, on veistänyt lunta ja jäätä 16 vuotta. Vielä viitisen vuotta sitten se oli myös elinkeino talvisin, kun oli kilpailuja ja koulutuksia.

– Laji on pitänyt lumoissaan. Ei ole aikeita lopettaa. Lapissa voisi kyllä talvisesonkina elääkin tällä, mutta ei ole tullut lähdettyä.

Andbergin leipätyö on nyt pajamestarina Aalto-yliopistolla. Lumenveisto on korona-aikana jäänyt harrastukseksi – esimerkiksi lajin SM-kisat Ilomantsissa peruttiin juuri.

– Kaikkemme teemme, että jotain pääsisimme veistelemään.

Ikitalvi ry:llä on tukikohta Ojakkalassa: varastotilat, lumenveistomuotit ja tarvikkeet.

– On myös ylimääräisiä työkaluja, joten voimme järjestää koulutuksia ja tapahtumia. Vaikka samassa paikassa Ojakkalassa kunhan koronatilanne hellittää, visioi Andberg.

Ikitalvi on veistellyt ja kilpaillut ympäri maailmaa. Vihdissäkin on ollut tapahtumia: esimerkiksi Vihti-Skissä vuonna 2013 iso lumilinna, 2014 lumenveiston SM-karsinnat ja 2016 SM-kilpailu.