Aluevaalitutkimus: Puolet ei tiedä, mistä aluevaltuusto päättää

Noin puolet ei tiedä, mistä hyvinvointialueille tammikuun vaaleissa valittavat aluevaltuustot päättävät.

Tämä selviää Etelä-Suomen Median teettämästä aluevaalitutkimuksesta. Uudellamaalla toteutetun kyselytutkimuksen mukaan 51 prosentille vastaajista ei ollut selvää, mistä aluevaltuustot päättävät.

Uudenmaan neljästä hyvinvointialueesta vähiten epätietoisia oli Itä-Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueilla, joilla 43 prosenttia vastaajista ei tiennyt, mistä aluevaltuustot päättävät.

Länsi-Uudellamaalla asia oli epäselvä yli puolelle (52 prosenttia) vastaajista.

Heikoimmin asiasta oltiin perillä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, jossa 56 prosenttia ei tiennyt, mistä aluevaltuustot päättävät.

Aluevaltuustot vastaavat vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä hyvinvointialueilla.

Tutkimuksesta selviää myös, että vain noin viidesosa uskoo hyvinvointialueiden tehostavan sote-palveluja ja tuovan säästöjä.

Kaikista Uudenmaan vastaajista näin uskoi 20 prosenttia. 44 prosenttia ei uskonut väitteeseen ja 36 prosenttia ei osannut sanoa.

Länsi-Uudellamaalla 18 prosenttia vastaajista uskoi palvelujen tehostuvan ja 44 prosenttia oli eri mieltä. Epätietoisia oli 38 prosenttia.

Alle puolet vastaajista oli täysin varmoja siitä, että aikoo äänestää aluevaaleissa. Koko Uudellamaalla täysin varmoja oli 41 prosenttia ja Länsi-Uudellamaalla 44 prosenttia vastaajista.

Melko varmana äänestämistä piti koko Uudellamaalla 34 prosenttia ja Länsi-Uudellamaalla 32 prosenttia vastaajista.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella oli muita alueita vähemmän, 34 prosenttia, äänestämisestään täysin varmoja vastaajia. Melko varmasti aikoo äänestää 37 prosenttia Vantaa-Keravan vastaajista.

Aluevaaleissa voi äänestää oman hyvinvointialueen ehdokasta asuinkunnasta riippumatta. Esimerkiksi espoolainen voi äänestää ketä tahansa Länsi-Uudenmaan kymmenestä kunnasta koostuvan hyvinvointialueen ehdokasta.

Yli puolet tutkimukseen vastanneista uusmaalaisista aikoo kuitenkin äänestää kotikuntansa ehdokasta. Kaikista vastaajista näin aikoo tehdä 56 prosenttia. Länsi-Uudellamaalla 55 prosenttia vastaajista kertoi äänestävänsä oman kunnan ehdokasta.

Tutkimuksen on tehnyt Etelä-Suomen Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina 15.11.–3.12.2021.

Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat