Vihtiläiset maailmalla | Henni Ruuskanen viehtyi Lontoon vilinään: ”Arvostan nyt Vihtiä uudella tavalla”

”Muutin Lontooseen 2019 tammikuussa au pairiksi. Olin juuri täyttänyt 19 vuotta ja edeltävänä kesänä valmistunut Vihdin lukiosta. Olin aina asunut Vihdissä joten halusin päästä näkemään maailmaa. En tuntenut Lontoosta ketään, mutta löysin netistä kivan kuuloisen perheen, joiden luokse päädyin asumaan. Hoidin heidän vuoden ikäistä maailman ihaninta tyttöä ja sain vastavuoroisesti heiltä huoneen missä asua, ruoan ja sata puntaa viikossa. Päivät kuluivat tytön kanssa leikkien ja Lontoota tutkien. Sain paljon uusia ystäviä ja käsitykseni maailmasta muuttui aivan täysin. Vihti on kuitenkin todella pieni paikka Lontooseen verrattuna joten ehkä noin ensimmäinen vuosi meni siinä että tottui isossa kaupungissa asumiseen. Minun piti alunperin palata Suomeen viiden kuukauden Englannissa oleilun jälkeen, mutta mieli muuttui kun huomasin, kuinka paljon täällä asumisesta nautin.

Au pair aikanani tajusin, että haluaisin opiskella Englannissa. Hain täällä ensimmäisen kerran syksyllä 2019 lääkikseen King’s College Londoniin. Englannissa hakuprosessi on huomattavasti pidempi ja monimutkaisempi kuin Suomessa. En tiennyt ketään, joka olisi hakenut täällä opiskelemaan joten kaikkien asioiden selvittäminen vei oman aikansa. Pitkän prosessin päätteeksi sain paikan ja tämä tuntui ihan uskomattomalta. Minun piti kuitenkin suorittaa paikalliset A-levels (ylioppilaskokeet) koska suomalainen ylioppilastodistukseni ei riittänyt. Korona perui nämä kokeet ja samalla 14 kuukauden työ valui hukkaan yhdessä yössä. Tämä oli todella hankala paikka, mutta päädyin kuitenkin hakemaan uudelleen 2020 syksyllä, tosin eri alalle.

Nyt 2021 syyskuussa aloitin University of Surreyssä lukemaan biomedical engineeringiä. Ala on osoittautunut haastavaksi mutta mielenkiintoiseksi. Opiskelukieli on englanti mutta minun kurssillani on paljon ulkomailta tulevia opiskelijoita. Yhtäkään suomalaista en ole yliopistossa vielä tavannut. Alkuun minua jännitti, onko opiskelu englanniksi liian haastavaa mutta yllätyksekseni vieraalla kielellä opiskelu ei ole ollut yhtään hankalaa.

Tällä hetkellä asun Guildfordissa, joka on noin 30 minuutin junamatkan päässä Lontoosta. Viikkoni asun yliopiston asuntolassa, jossa minulla on oma huone ja vessa, mutta keittiön jaan 11 muun ihmisen kanssa. Asuminen on kallista mutta saan onneksi Kelalta opintotukea ja -lainaa. Lukukausimaksuihin saan lainan Englannin valtiolta ja loput maksan itse säästetyillä kesätyörahoilla.

Syyslukukausi on ollut lähes kokonaan etänä mutta tehtävää on silti paljon. Yritän kuitenkin pitää hyvän tasapainon vapaa-ajan ja opiskelun välillä. Harrastan yliopiston kautta cheerleadingia, maanantaisin meillä on treenit ja keskiviikkoisin meillä on aina jokin teemailta. Viikonloppuina näen ystäviä ja poikaystävääni Lontoossa. Soittelen ja viestittelen Suomeen useamman kerran viikossa, koska minulle perhe ja sukulaiset ovat maailman tärkein asia ja haluan panostaa siihen, että meidän välinen yhteys säilyy.

Vihti on kuitenkin todella pieni paikka Lontooseen verrattuna.

Tänne muutettuani olen todellakin alkanut arvostaa Suomea ja Vihtiä aivan uudella tavalla. Englannissa asioiden hoitaminen on työlästä ja kestää todella kauan, kun taas Suomessa kaikki on niin ihanan helppoa ja nopeaa. Käyn kotona Vihdissä muutaman kerran vuodessa ja oleilen siellä kuukauden pari kerrallaan. Rakastan käydä harjulla kävelyllä ja nauttia kauniista luonnosta. Äidin tekemät kotiruuat maistuvat taivaallisen hyviltä ja salmiakkia tulee syötyä aivan liikaa! Koko sukuni asuu Vihdissä, joten käyn isovanhemmillani useaan kertaan Suomessa oloaikanani sekä näen kaikkia vanhoja kavereita.

Haluaisin kannustaa muitakin nuoria lähtemään rohkeasti ulkomaille. Ajoittain toisessa maassa asuminen on haastavaa mutta kaikesta selviää sillä kuuluisalla suomalaisella sisulla. Englantiin muuttaminen on ollut tähänastisen elämäni yksi parhaista päätöksistä!”

Vihtiläiset maailmalla -juttusarjassa esitellään ulkomaille muuttaneita vihtiläisiä. Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: viu.toimitus@media.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat