Vihtiläinen Rauli Raita on veteraanikeilailun tuore MM-mitalisti – kisatuomisina kaksi hopeaa ja yksi pronssi

Vihtiläinen Rauli Raita oli mukana edustamassa Suomea marraskuussa kilpakeilailun Dubain MM-kilpailuissa ja toi tuliaisiksi veteraanimiesten single-kisan pronssin, parikisan hopean ja nelimieskisan hopean.

– Olihan se hienoa ja varmasti yksi mieleenpainuvimmista kilpailuista. Olen pelannut noin 23 000 kilpailusarjaa ja 4000 kilpailua, joten onhan näitä ollut, Raita kertoo vaatimattomana Nummelan keilahallilla.

Kymmenen keilan keilailussa maksimipistemäärä on 300 pistettä. Tämä voidaan saavuttaa heittämällä 12 kaatoa yhteen sarjaan. Raita on tehnyt näin 14 kilpailussa 46 kilpakeilaajavuoden aikana. Siitä Raita on ylpeä.

Raidan e nsimmäinen keilauskerta ajoittuu niinkin pitkälle kuin vuoteen 1973.

– Peli on tullut kehittyneiden välineiden myötä helpommaksi. Erityisesti pallot ovat kehittyneet ja ennen vanhaan puiset radat ovat korvattu laminaatein, Raita selittää ja kertoo kotihallinsa olevan vihtiläisyydestä huolimatta Tapiola.

– Tapiolaan perustettiin keilahalli jo 1967. Vihti sai keilahallin vasta noin 13 vuotta sitten, Raita kertoo ja toteaa, että keilailussa kiehtoo haasteellisuus ja ajatus itseään vastaan pelaamisesta.

U udet harrastajat kilpakeilailun pariin olisivat kyllä oikein tervetulleita .

Raidan mukaan hyvä keilaaja on rauhallinen, mutta samalla sellainen, jolta löytyy myös hieman särmää. Hyvä keskittymiskyky on olennainen. Myös sen vuoksi, että kisapäivät ovat pitkiä. Hyviä suorituksia pitää pystyä toistamaan kerta toisensa jälkeen, vaikka päivät venyisivät lähestulkoon työpäivien mittaisiksi. Kiire ei saa olla, ja hetkessä elämisen taidosta on hyötyä. Paras valmentaja löytyy lähipiiristä – nimittäin omasta vaimosta.

– Vaimo tuntee mut hyvin ja osaa näyttää katsomosta ihan pienillä eleillä asioita, joita mun pitää korjata, Raita kiittelee.

Suomalaiset ovat innokkaita keilaajia ja Suomi kuuluukin USA:n ja Ruotsin ohella keilailun maailman kärkimaihin. Raidan tietojen mukaan yli miljoona suomalaista on käynyt keilahallissa ja kokeillut keilausta. Vaikka keilahalleja Suomessa on noin 140 kappaletta, polkee kilpakeilaajien määrä paikoillaan. Suomen keilailuliittoon rekisteröityneitä keilaajia on vain noin 10 000.

– Huvikeilailulla sen sijaan menee tosi hyvin, mutta uudet harrastajat kilpakeilailun pariin olisivat kyllä oikein tervetulleita. Ollaan niin sanotusti vähän ukkoutuneita, Raita virnistää ja korostaa vielä keilailun sopivan kaiken ikäisille ja kaiken kokoisille.

Aikanaan kahdeksan vuotta keilailuliiton hallituksessakin istunut Raita on kuitenkin iloinen lahjakkaista nuorista, jotka ovat löytäneet tiensä keilailun pariin ja kertoo keilailuliiton tekevän töitä saadakseen miljoonasta huvikeilaajasta uusia motivoituneita harrastajia.

– Vihdissäkin olisi hyvät edellytykset harrastaa. Vihdin halli on kilpailuhalli, jossa siis pidetään virallisia kisoja. Käyn täällä itsekin harjoittelemassa, Raita kertoo.

Nummelan keilahalli saa myös Raidalta kiitosta siisteydestä.

– Se on hyvin hoidettu ja puhdas halli. Ja varsinkin kun omalla pallolla pelaa, niin hyvin uskaltaa korona-aikanakin harrastaa, Raita sanoo ja kertoo kuluttavansa itse n. 4 – 5 palloa vuosittain.

Raidan mukaan myös aloittelijan kannattaa rohkeasti hankkia oma pallo.

– Omasta pallosta on paljon hyötyä, Raita sanoo.

Keilailufaktaa

Keilailu on matalan kynnyksen harrastus. Laji soveltuu kaikille ikään, sukupuoleen tai fyysisiin lähtökohtiin katsomatta.

Keilailu on kuntoa kehittävä ja ylläpitävä liikuntamuoto, joka kehittää liikkuvuutta, koordinaatiota, tarkkuutta ja muistiakin, minkä lisäksi lajissa on pieni loukkaantumisriski.

Myös vuonna 2008 perustettu Vihti Bowling tarjoaa jokaiselle jotakin – harrastajille ja kilpailijoille aktiivista toimintaa, perheille ja ystäville menevän ajanviettopaikan.

Suomessa keilailun harrastaminen on helppoa. Maassamme on yli 140 keilahallia ja noin kymmenen tuhatta rekisteröitynyttä keilaajaa.

Keilaamaan pääsee lähes kokonaan vuoden ympäri missä päin Suomea tahansa.

Lähde: Suomen Keilailuliitto

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat