Vihdin vuosi 2021 | Kunta kaatoi harjulla ja istutti Menestyjien puistoon – Korona kuritti, mutta kesäteatteri ja Wuosisatamarkkinat voitiin järjestää

Vuosi vaihtuu kohta – muistatko vielä mitä tapahtui Vihdissä kuluneena vuonna?

Vihdin kunnan historian suurimman investoinnin, Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskuksen rakennushanke alkoi. Paalutusjytke hiljeni marraskuussa. Alakoulu ja päiväkoti – myös ruotsinkielisille lapsille – otetaan käyttöön heti vuoden 2024 alussa.

Puheenaihe on ollut kunnan teettämä iso harvennushakkuu Nummelanharjulla. Keväällä lintujen pesimäaikaan sitä ei sentään aloitettu, kuten alunperin suunniteltiin. Moni on järkyttynyt muuttuneesta maisemasta, mutta paljon on myös tyytyväisiä.

Kunta myös istutti puita Menestyjien puistoon muun muassa Blind Channel -euroviisubändin Aleksi Kaunisvedelle. Taiteilija Inari Krohn kieltäytyi kunniasta vastalauseena harjun hakkuille.

Koronarokotukset alkoivat ikäihmisistä helmikuussa. Nyt moni on jo saanut kolmannenkin rokotteen.

Korona helpotti kesäkaudella Vihdissäkin, mutta tapahtumien yleisömäärät jäivät kauas normaalivuosista. Vihdin kesäteatteri täytti 50 vuotta ja kesänäytelmän esitykset vetivät noin 2 700 katsojaa. Wuosisatamarkkinat pystyttiin järjestämään elokuun lopulla: myyjiä oli lähes 200 ja kävijöitä noin 7 000.

Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus rakentuu.

Kuntavaaleissa kesäkuussa Vihdin suosituin puolue oli selvästi Kokoomus. Kakkosena oli Sdp, jonka niskaan hengitti Perussuomalaiset. Keskusta oli neljäs.

Valta on nyt entistä selvemmin oikeisto-keskustalla, joka sai 43-jäseniseen kunnanvaltuustoon 29 paikkaa, kaksi enemmän kuin viime kaudella. Vasemmisto-vihreiden paikkaluku putosi kahdella 14:ään.

Turun tunnin juna -hanke harppasi eteenpäin, kun sen ratasuunnittelu alkoi lokakuussa. Suunnitelmat teettää vuosi sitten perustettu hankeyhtiö, Turun Tunnin Juna Oy, jossa Vihdin kuntakin on osakkaana. Kymmenen vuoden kuluttua kauko- ja kaupunkijunat saattavat liikennöidä Etelä-Vihtiä halkovalla radalla.

Nummelan lentokentän liikenne kasvoi alkuvuodesta lähtien, kun lentokoneita siirtyi Nummelaan suljetulta Helsingin Malmin kentältä. Joulukuun puolivälissä kenttä pantiin talvikaudeksi kiinni.

Nummelan kentän pommikoneturman 80-vuotisjuhlaa elokuun alussa juhlisti Hornet-hävittäjäparin ylilento.

Aluevaaleihin alettiin valmistautua. Vihtiläisiä ehdokkaita on 58 kymmenestä eri puolueesta. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Vihdin väestö ikääntyy valtakunnan kahdeksanneksi nopeinta vauhtia. Yli 65-vuotiaita on runsaat 20 prosenttia.

Yli 90-vuotiaita on yhä enemmän: esimerkki aktiivisesta, aina positiivisesta ikävihtiläisestä on "valtakunnanveteraani" Hannes Tuovinen (97). Hän toipui jopa yliajosta nummelalaisella suojatiellä – karkuun lähtenyt tekijä ei ole selvinnyt.

Vuoden uutisvirrasta mieleenjäävimpiä poimi Marja Keski-Luopa, Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan toimittaja

Vihti 2021

Vihtiläisiä oli vuoden alussa 29 160 ja elokuussa 29 283.

Perheitä noin 8 200.

Asuntokuntia noin 13 200. Niistä rivi- ja pientaloissa asuu noin 75 prosenttia.

Korkea-asteen tutkinnon suorittaneita noin 31 prosenttia.

Lähde: Vihdin kunta, Tilastokeskus

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat