Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihtiläisellä Kuusimäen tallilla joulua vietetään tallitöiden välissä – "Naapuruston lapset käyvät jouluaattona jakamassa lahjat hevosille"

Vihdissä Kuusimäen tallia viitisen vuotta pyörittänyt Mia Nyyssönen muistaa lapsuudestaan joulumaastot, jolloin käytiin ratsastamassa yhdessä muiden hevostenhoitajien kanssa.

– Tämä muisto tulee ensimmäisenä mieleen, kun mietin tallin joulua. Valitettavasti se perinne on katkennut, mutta ehkä tätä voisi elvyttää lähellä sijaitsevien muiden tallien kanssa näin aikuisiässä, Nyyssönen alkaa pohtia.

– Nämä ovat ihania jouluisia muistoja, joihin hevoset liittyvät. Meillä on tapana koristella talli joulukuntoon aatonaattona. Laitellaan talliin joulunauhoja ja -palloja, lyhtyjä ja kuuseen valot, Nyyssönen kertoo tallin perinteistä.

Ratsastajat ovat lahjoittaneet tallille aidon reen, jonne heillä on ollut tapana tuoda hevosille lahjoja.

– Omenoita, porkkanoita, näkkileipää ja tarpeellisia tarvikkeita, joita hevostenhoidossa tarvitaan. Me itse olemme ostaneet hevosille vain sitä mikä on jo kulunut puhki, Nyyssönen kertoo hymyillen.

– Naapuruston pienet lapset käyvät jouluaattona jakamassa lahjat hevosille. Tästä on jo muodostunut perinne. On kiva seurata lasten iloa, joka syntyy antamisesta.

Ajattelin, että kuinka idyllistä. Jokainen polle sai karsinaansa olkialustan.

Mia Nyyssönen

Nyyssönen haluaa muistuttaa hevosten ruoansulatuksen herkkyydestä.

– Mitään herkkuja ei saa antaa kenenkään hevoselle ilman hevosenomistajan lupaa, edes jouluna!

Nyyssönen kertoo joitakin vuosia sitten kokemastaan ikimuistoisesta joulusta, jolloin hevoset saivat lahjaksi olkipatjat.

– Ajattelin, että kuinka idyllistä. Jokainen polle sai karsinaansa olkialustan. Niin jouluisen kaunista, kuin se aluksi olikin, niin sitä virhettä emme tee enää koskaan! Nyyssönen kertoo nauraen.

Tallilla asustelee seitsemän hevosta.

– Muistaakseni neljä tai viisi hevosta oli joulupäivän aamuun mennessä syönyt koko olkipatjan. Se joulupäivä kului sitten lantaa luodessa ja hevosia kävelyttäessä niiden ähkyä ehkäisten.

Vaikka mitään vastaavia yllätyksiä ei sattuisikaan, on joulunvietto Nyyssöselle ”hetkiä tallirutiinien välissä”.

– Näin se tuppaa olemaan; tallihommat on hoidettava ja joulu vietettävä niiden välissä.

Ratsastuksenopettajana työskentelevä Nyyssönen käy pitämässä tunteja Veikkolassa ratsastuskoulu Stall Sandbackenissa, jonka toimintaa hänen siskonsa pyörittävät.

– Meillä Kuusimäen tallilla ei pidetä perinteisiä ratsastustunteja lainkaan, vaan meillä se menee niin, että olemme etsineet juuri näille hevosille sopivia ratsastajia. Haluan, että hevonen tuntee ratsastajansa ja ratsastaja hevosensa.

– Hevosista muutama on vanha opetushevonen ja muut ovat tulleet meille omia reittejään.