Uusia koronarajoituksia Vihtiin lauantaina – näin ne vaikuttavat arkeen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on tehnyt päätöksen yleisötilaisuuksien rajoittamisesta Uudellamaalla. Uudet rajoitukset koskevat myös Vihtiä ja niillä on vaikutuksia myös Vihdin kunnan palveluihin, tiedottaa Vihdin kunta.

Avi on kieltänyt Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Rajoitukset ovat voimassa 4.–31.12.2021. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Jos koronapassi otetaan yleisötilaisuudessa käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta esimerkiksi henkilökunnalta tai esiintyjiltä.

Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia. Yleinen kokous tarkoittaa mielenosoitusta tai muuta kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestettyä tilaisuutta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata.

Tiloista vastaavien toimijoiden varmistettava mahdollisuus lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin välttämiseen – vaihtoehtona usein koronapassin edellyttäminen

Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit). Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia. Koronapassi voidaan ottaa käyttöön mm. seuraavissa virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa:

-yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat

-kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat

-yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat

-tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

-huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

-sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

-museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä.

Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista säädetään eri tartuntalain pykälässä. Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää hallitus.

Koronapassia ei voida käyttää tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Tämän vuoksi koronapassia ei oteta käyttöön esimerkiksi Vihdin kirjastojen ja nuorisopalvelun tiloissa.

Koronapassin voi ladata kanta.fi-palvelusta.

Lue tarkemmat ohjeet Vihdin kunnan sivuilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat