Vihdin Uutisten kysely | Lahjat tuovat jouluun iloa, mutta liioitella ei tarvitse – lahjoihin uppoaa silti satoja euroja

Vihdin Uutiset kysyi lukijoilta joulun lahjabudjetista ja ajatuksia lahjojen antamisesta.

Jouluun on aikaa enää kolme viikkoa, ja kauden tunnelmaan virittäydytään jo täyttä päätä monessa kodissa. Mielessä ovat niin kodin koristelu, joulutervehdysten lähettäminen kuin joulun ruoatkin – sekä tietysti lahjat.

Nordean vuosittaisen kyselytutkimuksen mukaan joululahjoihin aiotaan käyttää tänä vuonna noin 340 euroa. Viime vuonna joululahjabudjetiksi arvioitiin noin 320 euroa. Vuonna 2019 summa oli 330 euroa ja vuonna 2018 noin 340 euroa.

Vihdin Uutiset kysyi lukijoiltaan, kuinka paljon rahaa he arvioivat käyttävänsä joululahjoihin tänä vuonna. Lehden verkkosivuilla viime viikolla julkaistuun kyselyyn tuli 52 vastausta. Enin osa vastaajista, 38 prosenttia, aikoo käyttää lahjaostoksiin yli 500 euroa. Vastaajista neljännes, 25 prosenttia, arvioi budjettinsa olevan 100–300 euroa ja 19 prosenttia aikoo käyttää lahjoihin 50–100 euroa. Vastaajista muutama, 8 prosenttia, arvioi lahjabudjetikseen 20–50 euroa. Kukaan kyselyyn vastanneista ei aio käyttää lahjaostoksiin 1–10 euroa, mutta 10 prosenttia kertoo, että joululahjabudjetti on pyöreä nolla.

Suurin osa, 44 prosenttia, kertoi käytävänsä lahjoihin saman verran rahaa kuin viime vuonnakin, kun taas 29 prosenttia arveli käyttävänsä rahaa viime vuotta vähemmän ja 21 prosenttia viime vuotta enemmän. 6 prosenttia vastaajista kertoi, ettei osta lahjoja lainkaan.

Joululahjoja annetaan vastausten mukaan pääasiassa perhepiirissä. Yleisimmin lahjotaan omia tai sukulaisten lapsia, kummilapsia sekä lastenlapsia, mutta liikenee paketteja myös puolisolle, sisaruksille ja isovanhemmille. ”Ystäville jotain pientä jouluvietävää, jos kyläillään joulun alla”, kertoo yksi vastanneista.

Muutama vastaaja kertoi lisäksi lahjoittavansa lahjoja hyväntekeväisyyteen ja muutama ei rahatilanteensa vuoksi voi hankkia lahjoja lainkaan.

Kysyttäessä, mitä mieltä yleisesti on joululahjojen ostamisesta, vastauksissa korostuvat erityisesti kaksi ääripäätä. Yksien mielestä lahjojen ostaminen on yksinkertaisesti turhaa: ”turhaa tuhlausta, jos mitään ei oikeasti tarvitse” ja ”aivan typerää!”. Toisten mielestä taas lahjat ovat mukava perinne, kunhan niissä ei liioitella: ” ihana asia ja kuuluu jouluun, meillä kuitenkin ostetaan harkitusti eikä ylenmääräisesti”, ” sopii joulun tunnelmaan, kuitenkin muistaminen ei saisi mennä liiallisuuksiin”, ” Antamisen ilo on paras ilo. Lapsille jotain ekstraa, aikuisille vain sellaista mille oikeasti tarvetta”, kertovat vastaajat.

Vastauksissa nostettiin esille myös kulutusnäkökulma: ” nykyisen kestämättömän kulutuksen maailmassa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa on täysin järjetöntä enää kuluttaa muuhun kuin ehdottoman arkipäiväisiin tarpeisiin tarkkaan harkiten”.

Eräs vastaaja kokee lahjojen ostamisen raskaaksi. ” Ymmärrän, että lapset haluavat lahjoja ja niistä ilahtuvat, mutta koen silti lahjojen ostamisen raskaana ja kuluttavana. Kun lapsia lähipiirissä on paljon, on ostettavia lahjojakin melkoinen määrä. Sopivien lahjojen miettiminen on iso työ ja usein käy niin, että lapsi onkin sitten pettynyt saamaansa lahjaan.

Tiesitkö

Joulun ostoskausi

Alkanut tänä vuonna ennätyksellisen aikaisin Pohjoismaissa.

Taustalla halu hyödyntää tarjouksia ja varmistaa hankintojen saatavuus.

Lahjaksi toivotaan ennemmin lahjakorttia (57%) kuin fyysistä lahjaa.

Lähde: Klarnan kyselytutkimus, haastateltu 1076 suomalaista.

Juttua muokattu 2.12.2021 klo 11.20: lisätty tieto Nordean kyselyn mukaisesta tämän vuoden joululahjabudjetista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat