Vihtiläinen itsetuntolähettiläs Paula Mäkelä puhuu hyvän itsetunnon puolesta: ”Arvosta ainutlaatuisuuttasi”

Vihtiläinen Paula Mäkelä valittiin tänä vuonna yhdeksi Doven ja Valmentamon Suomen itsetuntolähettilääksi.

Aija Pirinen

Itsetuntolähettiläs Paula Mäkelä kiertää loppuvuodesta koulutuskiertueella Länsi-Uudellamaalla. Nuorten itsetunnon vahvistamiseen keskittyvä koulutuskiertue käynnistyy Nummelasta tänään keskiviikkona.

Koulutus on suunnattu ensisijaisesti 11–14-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa toimiville opettajille, ohjaajille, avustajille, lastensuojelussa työskenteleville, eli kaikille opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä vapaaehtoistyössä ja harrastuksissa nuoria kohtaaville aikuisille. Koulutuskiertueella saadaan työkaluja nuorten myönteisen minäkuvan vahvistamiseen ja kuullaan tutkittua tietoa nuorten itseluottamuksesta ja ulkonäköpaineista.

Ennakkoilmoittautumisia iltoihin ei oteta, joten mukaan mahtuu sen verran, kun tilaan mahtuu.

Koulutus on osa Doven kansaivälistä Self-Esteem project -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää 10 000 suomalaisen nuoren itsetuntoa. Hanketta Suomessa koordinoi Valmentamo.

Nummelalainen Paula Mäkelä valittiin tänä vuonna yhdeksi Doven ja Valmentamon Suomen itsetuntolähettiläistä. Hänellä on oma Positiivinen Potentiaali -yritys, lisäksi hän työskentelee kasvatus- ja ohjausalan ammatillisena opettajana kouluttaen nuoriso- ja yhteisöohjaajia ja lastenohjaajia.

– Näin Doven itsetuntolähettilään ilmoituksen netissä ja ajattelin, että tuo luottamustehtävä on kuin tehty minulle! Uskon, että valintaani vaikutti innostukseni, työkokemukseni, tekemäni monipuoliset vapaaehtoistyöt ja koulutukseni, Mäkelä kertoo.

Doven itsetuntolähettiläät kouluttavat ensisijaisesti opettajia, mutta myös muita nuoria työssään kohtaavia aikuisia vuorovaikuttamaan nuorten kanssa heidän itsetuntoaan kohottavasti. Tavoitteena on auttaa seuraavaa sukupolvea saavuttamaan hyvän itsetunnon ja luomaan positiivisen suhteen ulkonäköönsä.

Miten sitten omaa itsetuntoaan voisi kehittää?

Mäkelä kehottaa jokaista tutustumaan itseensä ja miettimään omia vahvuuksiaan.

– Suhtaudu itseesi, ajatuksiisi ja tunteisiisi uteliaalla mielenkiinnolla. Muista, että tunteet ja tilanteet vaihtelevat ja se kuuluu elämään. Elämällä tietoisesti eri tilanteissa itsetuntosi voi oman myönteisen suhtautumisesi avulla kasvaa ja kehittyä joustavaksi ja vahvaksi, Mäkelä vinkkaa.

Mäkelä kehottaa myös jokaista arvostamaan omaa ainutlaatuisuuttaan.

– Kukaan muu ei ole juuri niin kuin sinä! Älä siis vertaa itseäsi muihin, vaan mieti mikä kaikki tekee sinusta juuri sinut. Hyväksy itsesi ja muista, että sinulla on lupa loistaa!

Hän kehottaa myös pyytämään luotetuilta ystäviltä tai sukulaisilta positiivista palautetta. Ja antamaan positiviista palautetta myös muille.

– Puhu myös itsellesi mielessäsi kannustavasti, kauniisti ja lempeästi. Suhtaudu itseesi erityisesti elämän vaikeissa hetkissä myötätuntoisesti eli harjoita itsemyötätuntoa ja muista aina olla itsesi puolella.

Paula Mäkelä luennoi Vihdin pääkirjastossa Nummelassa keskiviikkona 24.11. kello 18.30–19.30. Kiertue vierailee myös Karkkilassa 29.11. ja Lohjalla 1.12.

Kommentoi