Isänpäivä: Vihtiläinen Harri Hirvimäki sai pojan syntymäpäivälahjaksi – ”Olen ehtinyt kasvaa ja kypsyä ennen lastentuloa”

Harri Hirvimäki sylissään 5-vuotias Nella ja 1 kuukautta vanha Martti. Hirvimäen kotialbumi

Annukka Tallberg

Mielenrauha ja tyyneys. Niitä 55-vuotiaana toista kertaa isäksi tulleella Harri Hirvimäellä on kokemuksensa mukaan nyt aikaisempaa enemmän.

Nummelassa Healthclubin yrittäjänä ja Martelassa tuotannon esimiehenä työskentelevä Hirvimäki sai pojan 27. syyskuuta. Päivä on myös Hirvimäen oma syntymäpäivä.

– Vitsailin vaimolle syksyllä, kun vauvan laskettu aika osui syyskuulle, että tuohon päivään voisi ajoittaa synnytyksen. No, näinpä sitten kävi, Hirvimäki kertoo hyväntuulisesti.

Kotona maailmaa ihmettelee silmät sikkuralla ja uteliaana reilun kuukauden ikäinen poikavauva.

– Kaikki on lähtenyt sujumaan hyvin. Kun poika nostaa katseensa ja tunnistaa tutut kasvot, hänen ilmeensä on liikuttava.

– Viisivuotias isosisko on ottanut pikkuveljen hyvin vastaan. Valmistelimme häntä vauvan tuloon puhumalla asiasta ja ottamalla hänet mukaan, kun teimme hankintoja vauvaa varten.

Olen saanut kehittyä työssäni, harrastaa ja matkustella riittävästi ennen lastentuloa.

Harri Hirvimäki

Hirvimäki kertoo isosiskon suhtautuvan vauvaan innokkaasti.

– Mustasukkaisuutta ei ole ollut. Nyt tyttö haluaa jokaisella kauppareissulla ostaa jotain vauvalle, enkä minä ole raaskinut kieltää, Hirvimäki jutustelee hymähtäen.

Kun Hirvimäeltä kysyy ”vanhemmalla iällä isäksi tulemisesta”, on vastaus muikea hymy.

– Koen, että olen ollut tarpeeksi kypsä isäksi. Olen saanut kehittyä työssäni, harrastaa ja matkustella riittävästi ennen lastentuloa.

Hirvimäki on koulutettu PADI Rescue Diver –turvasukeltaja. Hän on harrastanut sukeltamista muun muassa Thaimaassa. Hirvimäki toimi YK:n kriisinhallintajoukoissa 1990-luvun alussa Libanonissa.

– En tiedä millainen isä minusta olisi tullut vaikkapa kolmikymppisenä. Koen, että turhaa kulmikkuutta on hioutunut iän mukana pois.

Hirvimäki toteaa olevansa intohimoinen liikkuja. Isäksi tulon jälkeen liikunta ei kuitenkaan näyttele arjessa enää niin suurta osaa kuin aiemmin.

– Ennen ensimmäisen lapsen syntymää liikuin seitsemän kertaa viikossa, nyt ehkä kolme kertaa. Tytön kanssa käymme uimassa viikoittain ja puuhaamme kotitöitä.

– Tyttäreni on innokas ruoanlaittaja. Hän pilkkoo mielellään kasviksia ja paistaa omeletteja.

Lapsuudessaan Hirvimäki kertoo kokeneensa joskus turvattomuutta.

– Lähipiirissä alkoholinkäyttö oli sellaista, että se aiheutti minulle turvattomuuden tunteita.

Hän nimeää myös asioita, joita haluaa välittää eteenpäin omille lapsilleen.

– Aika usein päivän päätteeksi meillä rauhoituttiin koko perhe yhdessä sohvalle ja katsottiin telkkaria. Silloin sai kiehnätä vanhempien sylissä. Ne ovat olleet tärkeitä kokemuksia itselleni. Isänä haluan olla juuri sellainen, että lasten on helppoa tulla syliini.

Sunnuntaina 14.11. vietetään isänpäivää.

Kuka?

Harri Hirvimäki

Asuu perheineen Vihdin Ojakkalassa.

Healtclub Nummelan yrittäjä. Martela Oyj logistiikkakeskuksessa

warehouse manager eli tuotannon esimies.

Puoliso ja kahden lapsen isä.

”Vanhemmuudessa mielestäni tärkeää on läsnäolo, rajat ja rakkaus. On tärkeää, että lapsi kokee vanhempien olevan kiinnostuneita hänen asioistaan.”

Kommentoi