Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihtiläinen Matti Suomi saa virtaa karaokesta – ”Mahottoman hyvä harrastus”

Nummelassa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa hymyilee kaksi musikaalista eläkeläistä. Matti Suomi istuu keinutuolissa ja vaimo Anneli Suomi pyörätuolissa. Seinää koristaa Annelin vanha viulu, ja Matti päättää ilahduttaa toimittajaa esittämällä piirikisoissa voiton tuoneen kappaleen, Ahti Lammen Elämän Valttikortit. Matti Suomi voitti Eläkeliiton karaoken piirikisat syyskuussa. Kilpailu kerää vuosittain yhteen Eläkeliiton eri alueiden parhaat karaokelaulajat.

– Onhan se voitto aina yllätys. Meitä oli 70-vuotiaiden sarjassa mukana 8 äijää. Viime vuonna olin kolmas, Matti Suomi sanoo ja kertoo olleensa mukana ”kekkereissä” ihan alusta asti.

Eläkeliiton karaokemestaruuksista on Suomen mukaan kisattu vuodesta 2008 alkaen.

– Myös vuonna 2009 edustin Uuttamaata. Sain kunniakirjoja ja kolmannen palkinnon. En kai ole koskaan ollut kolmatta sijaa huonompi, Suomi pohtii ja luonnehtii karaokea mahottoman hyväksi harrastukseksi.

Eläkeliiton karaokelaulajia on paljon – Suomen mukaan kilpailuissa parhaimmillaan yli 30 osallistujan verran. Oman laulannan lisäksi muita on kiva kuunnella, sillä mukana olevat ovat taitavia. Suomet laulavat karaokea usein myös Karjalohjan Päiväkummussa ja viettävät karaokeiltoja ystäviensä kanssa.

Matti Suomi kertoo tulevansa musikaalisesta suvusta ja laulaneensa oikeastaan koko ikänsä.

– Meillä on laulajasuku. Isänisä oli levyttänyt viulisti ja soitti monissa häissä ja juhlissa. Serkku soitti orkesterissa ja teki orkesterinsa kanssa tanssikeikkoja. Kyllä meillä on laulua on harrastettu!, Suomi sanoo.

Elämän Valttikortit soi Nummelassa omasta karaokelaitteistosta, joka viedään välillä vanhan maatilan saunatuvallekin. Suomet ovat tehneet tilalleen sukupolven vaihdoksen, ja perheen maatilaa pyörittää nyt poika vaimonsa kanssa. Tilalla on aikanaan ollut lypsykarjaa, mutta nyt se pyörii viljatilana. Karjanpidon Suomet lopettivat 2000-luvun alussa.

– Käyn kyllä auttamassa kevätkiireissä ja syksyn puinneissa. Se on hyvää vaihtelua. Tilalla on saunamökki metsän reunassa ja siellä pyörähdellään, Suomi kertoo, mutta toteaa nyt tykkäävänsä kerrostalossa asumisesta.

Työntäyteisen maatilan elämän jälkeen kerrostalossa on helppo olla, lähteä ja tulla.

– Kun laittaa oven kiinni, niin se on siinä, Suomi naurahtaa.

Anneli Suomi nyökkäilee ja on samaa mieltä. Elämä on antanut paljon ja nyt on levollisemman elämän aika. Vanha viulu on nostettu seinälle muistoksi.

– Soitin viulua mm. Karkkilan työväenyhdistyksen soittokunnassa, mutta sitten tuli lehmät, lapset ja elämä. Sydän reistaili ja nyt toispuoleinen halvaus vei pyörätuoliin, Anneli Suomi pohtii ja kertoo kannustavansa miestään karaokekilpailuissa.

Itse paljon esiintyneenä Anneli paljastaa, ettei puolison laulaminen jännitä. Myös Matti toteaa että jännitykset ennen esitystä ovat taakse jäänyttä elämää. Mitä enemmän yleisöä ja porukkaa, sen enemmän laulaminen sytyttää.

Matti Suomen musiikkimaku on perinteinen: tangoja ja valsseja. Eino Gröniä, Reijo Taipaletta ja Kari Tapiota. Hyviä lauluja on paljon! Elämän Valttikortit sopii omaan lauluääneen ja Vexi Salmen sanoituskin hymyilyttää.