Argentiinasta Espanjan kautta Nummelaan – sähköasentajan ammatti on kulkenut Pablo Mansillan mukana maasta toiseen

Pablo Mansilla kehuu suomalaista talotekniikkaa ja luotsaa omaa sähköalan yritystään, Nummelan Sähkötyö Mansillat Oy:ta. Suomessa argentiinalaissyntyistä sähköasentajaa miellyttää rehellisyys ja turvallisuus. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Argentiinasta Espanjan kautta Nummelaan tulleen Pablo Mansillan mielestä Suomi on paras paikka olla sähköasentaja, sillä täällä tehdään asioita justiinsa kuten kuuluukin.

– Sähköasennus on sellainen ala, että asiat on parasta tehdä niin kuin pitää, Mansilla sanoo ja kertoo työskennelleensä alalla kolmessa maassa.

Muutettuaan perheensä kanssa Espanjasta Suomeen, Mansilla sai mahdollisuuden osallistua täydennyskoulutukseen oppisopimuksella osana kotoutumiskoulutustaan. Oppisopimus tuntui järkevimmältä tavalta päästä takaisin omalle alalle.

– Pelasin tällöin NuPSissa jalkapalloa. Joku pelikavereista kertoi, että Laitalan Kauko Nummelan Sähkötyöstä etsi työntekijää. Antoi numeronkin, mutta soitin vasta, kun kielitaitoni oli parempi, Mansilla virnistää.

Hän on sittemmin opetellut sujuvan suomen kielen ja sanoo, että se on edellytys sille, että sähköasentajan ammattia voi ylipäätään Suomessa harjoittaa.

– Pitää ymmärtää annettuja ohjeita. Tarkasti. Tämä on tarkka ala, Mansilla huomauttaa.

Työntekijän palkkaaminenkin voisi olla nyt aiheellista.

Pablo Mansilla

Yhteistyö Laitalan kanssa sujui, ja kun hän jäi eläkkeelle, saivat Mansillat ehdotuksen yrityksen perustamisesta. Perhe päätyi ostamaan yrityksen nimen ja niin sanotusti asiakaskunnan.

– Tämä on meidän yhteinen yrityksemme, Pablo Mansilla sanoo ja nyökkää vaimonsa Kirsin suuntaan.

Mansilla kehuu vaimonsa apua etenkin yrityksen perustamisvaiheen byrokratian kanssa.

Molempien mielestä yrityksen perustaminen oli oikea päätös, vaikka alussa haasteita olikin. Nyt yritys on ollut toiminnassa kolme ja puoli vuotta, ja töitä on niin paljon, että välillä yrittäjät ovat joutuneet opettelemaan myös ein sanomista.

Koronapandemia on tuonut kiitettävästi töitä, sillä kotonaan entistä enemmän aikaa viettävät vihtiläiset ovat remontoineet kotejaan ahkerasti.

– Työntekijän palkkaaminenkin voisi olla nyt aiheellista. Myös yhteistyö oppilaitosten kanssa kiinnostaa. Ehkä tässä jo uskaltaisi sanoa, että olemme etsimässä, Pablo Mansilla pohtii.

Remontit hoituvat yhdessä yhteistyöyritysten kanssa. Kolmen kovan koplan muodostavat lvi-insinööri, timpuri ja sähkömies.

Ympäristöystävällisyys ja ekologisuus kuuluvat tämän päivän remontointiin.

– Työskentelen itse ympäristöalalla ja ehkä osin siksi puhumme ekologisista ratkaisuista aina, kun on tilaisuus. Ekologiset valinnat voivat olla esimerkiksi led-lamppuja ja automaation ja ajastintekniikan hyödyntämistä siten, että valot sammuvat automaattisesti, Kirsi Mansilla sanoo.

Toinen ajan hermolla oleva, etenkin taloyhtiöitä kiinnostava asia ovat täyssähkö- ja hybridiautojen latauspisteet. Ammattilaiset suosittelevat autolle omaa latauspistettä, jolla autot ladataan turvallisesti.

Pablo Mansilla on kotiutunut Vihtiin hyvin. Ehkä jopa paremmin kuin vaimo Kirsi, jonka veri vetää maailmalle. Täällä perheeltä ei kuitenkaan puutu mitään ja elämä on hyvää. Lasten koulut ovat laadukkaita ja elo turvallista.

– Turvallisuuden takia arvostan Suomea tosi paljon. Kylmyys ja pimeys ovat joskus vaikeita. Ja se, etteivät ihmiset aina tervehdi. Mutta nyt olen jo tottunut siihen, että suomalaiset eivät ole rupattelijoita, Pablo Mansilla nauraa.

Mansillan mielestä suomalaiset ovat rehellisiä. Töitäkin on helppo tehdä, kun voi luottaa siihen, että asiat sanotaan ja tehdään täsmällisesti.

Kommentoi