Kun kodin tavarakaaos ottaa vallan, ammattijärjestäjä auttaa – "Liian tavaramäärän keskellä on mahdotonta ylläpitää järjestystä"

Mari Shresthan keittiössä astiat löytyvät lasten korkeudelta, jotta he ylettyvät itse ottamaan mukit ja lautaset. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Mari Shrestha on koulutukseltaan ja työltään ammattijärjestäjä. Shresthan reilun kuukauden ikäinen yritys Toimiva järjestys auttaa ihmisiä, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat parempaa järjestystä elämäänsä.

– Usein henkilö, joka ottaa yhteyttä ammattijärjestäjään, on jo turhautunut tilanteeseensa. Jollakin voi olla esimerkiksi työhuone niin täynnä tavaraa, että hän ei mahdu tekemään töitä. Toisella saattaa olla tilanne, että hän ei löydä eteisestään mitään, jolloin tavoitteena voi olla, että tavarat löytyvät helposti ja aamut helpottuvat, Shrestha kertoo.

Koulutettu ammattijärjestäjä saattaa opintojen kautta lähteä hakemaan järjestystä omaan elämäänsä. Shresthan kohdalla ei ole niin. Hän on ollut järjestyksen nainen pienestä saakka, ja paikat ovat hänellä olleet aina tip top.

– Olen kokenut, että helpottaa suuresti elämää, kun asiat ovat järjestyksessä.

Kriittisintä kodin järjestyksen kannalta on, että tavaraa ei ole turhan paljon.

– Liian tavaramäärän keskellä on täysin mahdotonta ylläpitää järjestystä.

Kaikki järjestäminen lähtee siis tavaramäärän vähentämisestä.

Myös vaatekaappien kohdalla järjestäminen alkaa karsimisesta.

– Jos kaappi on sullottu täyteen, homma muuttuu vaatetetrikseksi. Lisäksi joka kerralla, kun otat vaatteen, sieltä tulee koko hyllyn sisältö mukana.

Kun pinot eivät ole liian korkeita, ne toimivat. Lasten vaatekaapissa vaatteiden on hyvä olla sellaisella korkeudella, että lapset ylettyvät niitä itse ottamaan.

Toinen tärkeä seikka on, että jokaisella tavaralla täytyy olla looginen paikka. Asiassa on Shresthan mukaan erilaisia koulukuntia.

– Jotkut ovat sitä mieltä, että kaikki saman kategorian tavarat tulee sijoittaa samaan paikkaan, ilman mitään poikkeuksia.

Toiset ovat sitä mieltä, että ainakin osa tavaroista on säilytettävä siellä, missä niitä käytetään.

– Kun joskus aikoinaan asuimme kahdessa kerroksessa, minulla oli joitakin tavaroita tuplana, esimerkiksi imurit ja pesuaineet. Silloin niitä tuli käytettyä enemmän.

Tällä hetkellä esimerkiksi osa lasten värikynistä löytyy keittiöstä, sieltä missä niitä käytetään.

Shrestha järjestää aina käytännöllisyys edellä, mutta häntä ei haittaa, että samalla tulee myös nättiä.

– Se ei ole välttämättä kaikille se itseisarvo, että pitää näyttää hyvältä ja olla samannäköisissä laatikoissa, mutta minulle on tärkeää, että lopputulos miellyttää myös visuaalisesti.

Mikä?

Ammattijärjestäjä

Ammattijärjestäjä on järjestämisen asiantuntija, joka yhdessä asiakkaan kanssa luo systemaattisesti ja loogisesti järjestystä ja tilaa sekä auttaa asiakasta luopumaan turhasta tavarasta.

Ammattijärjestäjät auttavat erityisesti kodin, toimiston ja varastojen järjestämisessä sekä ajankäytön hallinnassa.

Ammattijärjestäjiä on koulutettu Suomessa vajaan kymmenen vuoden ajan. Koulutettuja ammattijärjestäjiä löytyy Suomesta reilut 300. Osa heistä on Suomen ammattijärjestäjät ry:n jäseniä.

Kommentoi