Kysymyksiä läsnäolosta – vihtiläistaiteilija Minna Linjan näyttely on esillä Minkart-ikkunagalleriassa

Minna Linjan näyttely on esillä Minkart-ikkunagalleriassa. Tässä työ Tie jonka valitset. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Ala-asteen kolmannella luokalla Minna Linja päätti, että vielä joskus hänellä olisi kamera, jolla voisi kuvata mitä tahansa. Kun hän sitten sai ensimmäisen järjestelmäkameransa, valokuvaaminen vei mennessään. Valokuvaus olikin pitkään hänelle ensisijainen ilmaisumuoto.

Kuvataideopettajaksi opiskellessaan Minna Linja löysi värit: hänen oli pakko päästä maalaamaan. Ja sitä hän tekee edelleen.

– Kun värit levittyvät kankaalle ja kuva alkaa tulla esiin, se on joka kerta yhtä kutkuttavaa. Lomien jälkeen pelkkä ajatus pellavaöljyn tuoksusta saa sydämen läpättämään, ja maalaamaan on päästävä, Linja sanoo.

Nykyään taiteilijalla on ateljee Oinasjoella, Veikkolan kartanon yläkerrassa. Uusin näyttely on puolestaan esillä Minkart-ikkunagalleriassa kirkonkylässä.

Oletko läsnä? -nimisessä näyttelyssä on esillä taiteilijan viimeisintä tuotantoa, jota ei ole vielä Vihdissä nähty. Linja sanoo, että teosten valitseminen näyttelyyn ei ollut vaikeaa: – Teokset aina jotenkin valitsevat toisensa.

Esillä on kaikkiaan kahdeksan öljyvärimaalausta, Linjalle totuttuun tapaan suurikokoisia töitä – mutta myös muutama pienempi.

– Maalaukset tuntuvat kehossa, ja useimmiten niiden maalaaminen kuviksi vaatii isoja pintoja. Viime vuosina sanottavana on ollut niin isoja asioita, että en yksinkertaisesti ole mahtunut pienille kankaille, kuvataiteilija kertoo. – Nyt olen kuitenkin ilokseni huomannut maalaavani tätä nykyä myös pienemmille kankaille, ja se on ihanan rauhoittavaa vastapainoa melko hurjanlaiselle isojen töiden työstämiselle.

Ikkunagalleriassa esillä olevan näyttelyn Minna Linja toivoo herättävän ajatuksia läsnäolosta ja sen eri tasoista sekä omien valintojen merkityksestä. Läsnäolon monien erilaisten vivahteiden hän sanoo olevan yksi taiteellisen työskentelynsä keskeisimmistä teemoista.

– Aiheen tutkiminen kumpuaa tietysti omista kokemuksistani mutta myös havainnoista. Moni tuntuu uupuvan yrittäessään suorittaa kaikkea, mitä pitäisi tehdä niin töissä, kotona kuin vapaa-ajallakin, Linja sanoo ja jatkaa:

– Kysyn itseltäni usein, minkälaista oma läsnäoloni arjessa on – mitkä tekijät sitä estävät ja mitkä edistävät. Nyt esitän niitä kysymyksiä katsojille.

Minna Linjan näyttely Oletko läsnä? on esillä Minkart-ikkunagalleriassa (Aurinko Kustannuksen toimiston ikkunat, Niuhalanraitti 23, Vihdin kirkonkylä).

Kommentoi