Vihtiläinen monialayrittäjä Mari Valosaari: "Yrittäjän paineensietokyvyn on oltava hyvä"

Vera-hevosensa kanssa kotitilallaan poseeraava monialayrittäjä Mari Valosaari ei tunnustaudu huolestujaksi, vaikka myöntääkin, että uupumus on asia, jota yrittäjienkin tulisi ennakoivasti pohtia. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Yrittäjät ovat tyypillisesti optimistisia työmyyriä. Kuitenkin kesäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan lähes neljännes yrittäjistä oli joko jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista.

Monialayrittäjä Mari Valosaari luonnehtii yrittäjyyttä parhaassa tapauksessa upeaksi itsensä pomona olemiseksi. On hienoa, että työajat ovat vapaasti järjesteltävissä. Asialla on myös kääntöpuoli: jos yrittäjä ei allakoi itselleen riittävästi työaikaa, ei ole myöskään toimeentuloa. Peruspalkansaajalla on monia etuja, joista yksi on säännöllinen palkkapussi.

– Yrittäjyys sopii tietynlaiselle ihmiselle. Se on persoonakysymys. Yrittäjällä on paljon paineita ja paineensietokyvyn on oltava hyvä, Valosaari pohtii.

Pyhännältä kotoisin oleva, sittemmin vihtiläistynyt Valosaari työskentelee radio- ja tapahtumajuontajana, hevosyrittäjänä, luotsaa pientä siivousalan yritystä ja tekee vielä entisenä fitness-urheilijana pakaratreeniin sopivia uniikkeja nilkkapainojakin myyntiin. Lapsiakin tehopakkauksella on kaksi, ja 5- ja 8-vuotiaat ovat tottuneet äitinsä työntäyteiseen elämään.

– Koska työ on osa arkea, ovat lapset ovat olleet mukana töissä oikeastaan parikuisista vauvoista asti. Olen imettänyt satulahuoneessa ja juontokeikkojen tauoillakin, Valosaari virnistää.

Uupumuksen tunteet eivät ole Valosaarelle vieraita, mutta varsinaisen työnteon sijaan ne ovat liittyneet fyysiseen huonoon vointiin. Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Valosaari on joutunut välillä pysähtymään jopa sairaalahoitoonkin asti. Sairaalahoidossa ollessaan Valosaari kertoi ajatelleensa, että ”nopeasti takaisin pystyyn ja keikoille”.

– Tottakai sitä aina välillä miettii, että mitäs sitten, jos jotain vielä pahempaa käy. Juontamisessa tarvitaan ääntä ja kahta kättä. Hevoshommissa käsien lisäksi jalkoja sekä tervettä kehoa, Valosaari sanoo, mutta toteaa uskovansa, että kaikki järjestyy kyllä.

– En ole huolehtija, Valosaari toteaa, vaikka tunnistaakin ajatuksen, että on pakko jaksaa, vaikka olisi kuinka väsynyt ja uupunut.

Hyvät vakuutukset korvaavat menetettyä ansiota, mutta eivät menetettyjä työkeikkoja ja asiakkaita. Niitä ei saa takaisin.

– Ehkä uupumuksestakin pitäisi keskustella enemmän. Pysähtyminen on terveellistä, Valosaari pohtii, ja suosittelee ehdottomasti lepo- ja vapaapäiviä, ja sanoo itse matkustavansa vapaa-aikanaan mielellään ulkomaille.

Yrittäjien positiivisuus ja sinnikäs asenne ei tule Uudenmaan Yrittäjien kehittämispäällikkö Kati Liikaselle yllätyksenä. Liikanen luonnehtii yrittäjiä tyypillisesti ryhtymiskynnykseltään alhaisiksi. Liikanen tuntee myös synkät luvut ja tietää, että lähes neljännes yrittäjistä on joko jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista.

Juttelu, vertaistuki ja mielenterveyden kriisipuhelimet ovat hyviä apuja kaikille – myös yrittäjille, jotka ovat niitä ”liian jaksavia” ja sellaisia, jotka eivät heppoisin perustein asioistaan valita.

– Omaa jaksamistaan olisi hyvä seurata, ettei ajeta niin sanotusti seinään. Kehon hälytysmerkkejä pitäisi ehtiä ja osata kiireisessä arjessakin lukea, Liikanen pohtii.

Yrittäjäkysely

Neljännes ylirasittuneita

Yrittäjien tekemän tutkimuksen lähes neljännes yrittäjistä oli joko jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista.

Vain joka kymmenes yrittäjä on hakenut apua jaksamisongelmiin.

40 prosenttia vastaajista teki töitä yli 50 tuntia / viikko.

Valtaosalle yksinyrittäjistä työterveyspalvelut ovat vain unelma. 41 prosentilla ne eivät olleet käytössä.

Korona-pandemia on selkeästi lisännyt yrittäjien kokemaa stressiä. Osalle epävarmuutena ja osalle uudelleenjärjestelyiden tai esim. turvatoimien takia lisääntyneenä työmääränä.

Lähde: Yrittäjien Kantar TNS:llä teettämä gallup, jolla selvitettiin yrittäjän työmäärää ja jaksamista. Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrittäjää. Tiedonkeruu tehtiin 6.5.–14.5.2021.

Kommentoi