Miska Nyman: ”Kun olin lapsi, Nummelassa ei asunut meidän perhettämme lukuun ottamatta muita romaneja”

Miska Nyman puhui hiljakkoin ViaDian Senioritalolla romanikulttuurista. Nyman peukuttaa avoimuudelle ja rohkaisee vihtiläisiä kysymään, jos joku romanikulttuurissa askarruttaa. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Tiesitkö, että useimmat tutkijat ovat sitä mieltä, että romanit ovat lähtöisin Intiasta? Kielitieteen tutkimuksissa on havaittu, että romanien kielissä ja Intiassa puhutuissa sanskriitissä sekä hindin kielessä on paljon yhtäläisyyksiä.

Nummelassa asuva romani Miska Nyman tietää, ja kertoo puhuvansa kieltä itsekin, vaikka suomen kieli vahvempi onkin. Kun Nymanin vanhemmat aikanaan tapasivat toisensa, he puhuivat molemmat romanikieltä. Syntyi yhteys.

Jo aikanaan Ruotsin Kustaa Vaasa ja hänen seuraajansa Juhana III halusivat päästä eroon romaneista. 1600-luvulla oli voimassa laki, jonka mukaan kaikki romanit tuli karkottaa, ja maahan jääneet voitiin teloittaa ilman oikeudenkäyntiä. Suomessa viranomaiset suunnittelivat romaneille tarkoitetun reservaatin perustamista.

Karua. Onneksi 1970-luvun Nummelassa oli asiat toisin, ja Nymanin lapsuus oli onnellinen.

– Mun on vaikea muistaa tilanteita, joissa olisi esiintynyt syrjintää. Nummelassa ei asunut meidän perhettämme lukuun ottamatta muita romaneja, ja omat lapsuusmuistot ovat pelkästään lämpimiä, Nyman sanoo.

Syrjintä ei silti tule Nymanille yllätyksenä, ja Nyman toteaa sen vaikuttavan siihen, miten romanit näkevät omat mahdollisuutensa.

 Jos jotain haluaisin pienen tyttäreni tietävän, niin ehkä sen, että ei ole kiire.

Miska Nyman

– Nuorten kohdalla se on tosi surullista. Nuori ajattelee, että mitä järkeä on käydä kouluja, kun ei kuitenkaan saa töitä, Nyman sanoo, mutta huomauttaa Suomen olevan kuitenkin edelläkävijämaa hyvine yhdenvertaisuuslakeineen myös romanien aseman parantamisessa.

– Ennakkoluulot on rakennettu ihmisiin. Kaikilla on ennakkoluuloja uutta kohtaan. Oleellista on se, mitä niiden kanssa tehdään, Nyman sanoo.

Nyman on tehnyt töitä mielenterveys- ja päihdeongelmien ehkäisemiseksi suomalaisten romanijärjestöjen keskusliitossa Suomen Romanifoorumilla. Molemmat ongelmat ovat monilla romaneilla yleisiä. Onko se edes ihme, kun töiden saanti on vahvojen ennakkoluulojen takia vaikeaa?

– Niin. Näemmekin työmme kaksisuuntaisena. Haluamme tarjota romaneille parempia mahdollisuuksia ja myönnämme, että on jääty nopean muutoksen jalkoihin, Nyman sanoo, ja toteaa että asiaan liittyy useita tabuja.

Ennakkoluuloja herättää myös se, että aika ajoin mediassa romaneista uutisoidaan rikosten yhteydessä. Nyman sanoo, että romanikulttuuri perustuu toisen ihmisen kunnioitukseen ja arvostukseen.

– Romanikulttuuriin kuuluu mm. vanhemmista ja isovanhemmista huolehtiminen. Se on kaunis asia. Perheyksiköt ovat romaneilla isoja, Nyman sanoo.

Romanit ovat myös luonnonkansaa. Luonto on romaneita lähellä.

– Jos jotain haluaisin pienen tyttäreni tietävän, niin ehkä sen, että ei ole kiire. Kiireessä kun moni kaunis asia jää näkemättä. Ehkä se on paluuta juurille, sienimetsässä viihtyvä, melankolista mustalaismusiikkia rakastava Nyman pohtii.

Romanit

Pukeutuminen kiinnostaa

Nummelassa asuva Miska Nyman arvioi, että Vihdissä asuu vain viidestä kuuteen romaniperhettä. Nummelan senioritalolla Via Dian tiloissa romanikulttuurista puhunut Nyman kertoo eniten askarruttavien asioiden joukossa olevan ehdottomasti pukeutuminen.

– Se kiehtoo, koska se on niin omaleimaista, Nyman sanoo, ja kertoo pukeutumisen olevan vanhaa suomalaista talonpoikaisvaatetusta.

Romanit kokevat vaatetuksen tärkeäksi osaksi omaa identiteettiään ja romanikulttuuria.

Suomen romanit on maailmassa ainoa romaniväestö, jolla on näin selkeästi omankaltainen pukeutumistapa.

– Joskus kuulee kysyttävän, painostetaanko naisia pukeutumaan näin, mutta kyllä se on romaninaisille enemmän kunnia. Aikuisuuden merkki ja kasvun kruunu, Nyman vakuuttaa.

Kommentoi