Esitelmäsarja Vihdin Kinossa: Syväsukellus Saarisen taiteilijaperheeseen

Kuulolle Kinoon. - Elokuvateatterin valkokankaalla kuvat Saaristen upeista töistä pääsevät todella oikeuksiinsa, Merja Leino (vas.) ja Suvi Nuotio iloitsevat. Tauno Stick

Syyspimeillä Vihdin Kinoon pääsee nauttimaan elokuvien lisäksi myös esitelmistä, kun vihtiläinen filosofian maisteri Suvi Nuotio kertoo Saarisen taiteilijaperheestä kolmena eri maanantai-iltana. Aihe on kirjallisuus- ja kulttuurialan freelancerina toimivalle Nuotiolle erityisen läheinen, sillä hän on työskennellyt useana vuonna perheen ateljeekodissa Hvitträskissä Kirkkonummella.

– Eliel Saarisen tietävät kaikki, mutta hänen huikean monipuolinen uransa ja kiehtovat elämänvaiheensa ovat oikeastaan melko niukasti tunnettuja, Nuotio sanoo.

Arkkitehti-isän pojasta Eero Saarisesta tuli hänestäkin maailmankuulu arkkitehti. Perheen naiset tunnetaan sen sijaan etupäässä Yhdysvalloissa. Äiti Loja Saarinen oli kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija, tytär Pipsan Saarinen Swanson muotoilija, tekstiilitaiteilija ja värikonsultti.

– Hvitträskissä olen saanut huomata, miten innostuneesti kävijät suhtautuvat kaikkiin Saarisiin. Aivan erityisiin sfääreihin kiinnostus on noussut vetämilläni Loja ja Pipsan -teemakierroksilla, Nuotio kertoo.

Vihdin Kinon yrittäjät, Merja Leino ja Tauno Stick, ovat itse käyneet Lohjalla ja Karkkilassa kuuntelemassa historiaesitelmiä.

– Tuumasimme, että tällaista Vihtiinkin pitäisi saada – ja juuri meillä on siihen loistavat puitteet, Stick sanoo.

Helene-elokuvan ensi-iltaan talvella 2020 yrittäjäpariskunta tilasi Suvi Nuotiolta alustuksen taidemaalari Helene Schjerfbeckistä. Siitä tuli todella suosittu, oli järjestettävä uusintojakin.

– Kuten silloin, aion nytkin näyttää paljon kuvia. En näe tyyliäni ihan perinteiseksi esitelmöinniksi. Olen yhdessä yleisön kanssa niiden hienojen teosten ja tositarinoiden äärellä, Nuotio sanoo.

Neljää hyvin tuotteliasta taiteilijaa ja kokonaisen vuosisadan ajanjaksoa käsittelevän luentosarjan valmistaminen on melkoinen urakka.

– Pystyin paneutumaan siihen, koska Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiö ja Taiteen edistämiskeskus päättivät tukea valmistelutyötä. Vihdin Kino taas tukee toteutusta tarjoamalla tilat, Nuotio kertoo.

Esitelmäilloista ei peritä pakollista pääsymaksua, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua. Sen sijaan vapaaehtoinen, vapaavalintaisen suuruinen maksu on käytössä. Suorittamalla sen etukäteen voi varmistaa paikkansa salissa. Myös ovella voi tuon vapaaehtoisen maksun maksaa – tai osallistua maksutta.

– Toivon, että nämä illat paitsi antavat osallistujille tietoa, iloa ja elämyksiä, myös muodostuvat yhteiseksi koronasulun jälkeiseksi tempaukseksi meille tärkeän paikallisen kulttuuritoimijan eli Vihdin Kinon hyväksi, Nuotio summaa.

Sarja alkaa maanantaina 27. syyskuuta, jolloin erityisessä valokeilassa on Eliel Saarisen Suomen ajan tuotanto.

– Saarisen urahan on suorastaan uskomaton. Hän ponkaisi heti valmistuttuaan kansainväliseen tähteyteen ja pysyi siellä loppuun asti. Hän suunnitteli suvereenisti kaikkea mahdollista postimerkistä suurkaupunkien asemakaavaan, Nuotio kuvaa.

Julkisten rakennusten lisäksi Eliel Saarinen piirsi lukuisia yksityisiä asuinrakennuksia, joista yksi sijaitsee Vihdin kirkonkylän liepeillä.

– Vihtiläiset tietävät tämän hyvin, ja senkin vuoksi minulta on monta kertaa toivottu esitelmää Saarisesta, Nuotio kertoo.

Esitelmäsarja Vihdin Kinossa

Saarisen taiteilijaperhe

Ma 27.9. Johdatus perheeseen ja Eliel Saarisen Suomen aika

Ma 25.10. Eliel Saarinen Yhdysvalloissa ja Eero Saarinen

Ma 29.11. Loja Saarinen ja Pipsan Saarinen Swanson

Esitelmät alkavat klo 18.30, kesto noin 1,5 tuntia. Lopuksi mahdollisuus keskusteluun.

Vapaavalintaisen hintainen paikkavaraus (5/10/20 e) www.vihdinkino.fi ja paikan päältä (Riihitie 2, 03400 Vihti). Tiedustelut: Vihdin Kino, puh. 040 707 9542, info@vihdinkino.fi.

Halutessaan voi osallistua maksutta – kunhan tilaa riittää.

Kommentoi