Nummelasta valmistunut Ilo on Suomen paras puuseppä –  ”Kotimaisten huonekalujen kysyntä on kasvamassa”

Kilpailutyönä oli Puulo Oy:n Railo -tuoli. Kuvassa Ilo Pesonen voiton julistuksen jälkeen Kalajoella pidetyissä kilpailuissa. Vesa Kupila

Annukka Tallberg

Luksian Nummelan toimipisteestä artesaaniksi viime keväänä valmistunut Ilo Pesonen, 19, voitti huonekalupuuseppäalan ammattitaidon suomenmestaruuden. Taitaja2021 -kilpailussa Luksiaa edustanut Pesonen voitti ensimmäisen sijan ammattitaidon SM-kilpailusta, joka pidettiin Kalajoella.

Somerolla asuva Pesonen työskentelee tällä hetkellä Fiskarsissa puusepänverstaalla Nikari Oy:llä.

– Valmistan malliston mukaisia massiivipuuhuonekaluja. Työpaikka Nikarilla on hieno juttu ja olen erittäin iloinen, että saan tehdä työtä, josta pidän.

– Uskoakseni alan työt ovat lisääntyneet. Ihmiset panostavat sisustukseen ja huonekalujen hankintoihin entistä enemmän.

Pesonen kertoo laadukkaiden ja kotimaisten huonekalujen kysynnän kasvavan koko ajan.

– Kertakäyttöinen levyhomma on nyt nähty. Huonolaatuiset MDF ja lastulevykalusteet eivät tue kestävää kehitystä. Materiaalina massiivipuu on kestävä ja myrkytön materiaali.

– Tämä on helppoa ja hauskaa. Käsillä tekeminen tuottaa iloa.

– Kertainvestointina massiivihuonekalut ovat tietysti arvokkaampia hankintoja kuin teollisessa ketjutuotannossa tehdyt, mutta ne myös maksavat itsensä moneen kertaan takaisin.

Pesonen toteaa, että massiivipuuta voi huoltaa ”lähes loputtomiin”.

Pesonen kertoo Taitaja2021-kilpailussa voiton tuntuneen hyvältä. Pesonen nappasi 93 pistettä sadasta. Viimeksi saman lajin kultamitali osui Luksialle 12 vuotta sitten.

– Ensimmäinen sija ei ole helposti saavutettavissa, Pesosen opettaja Luksiassa Lasse Murtovuori kertoo.

– Katkeran viime vuoden jälkeen voitto tuntui erityisen kivalta. Viime vuonna sain Suomen parhaat pisteet kilpailun semifinaalissa, mutta finaalia ei pandemian takia huonekalupuuseppäalalla pidetty, Pesonen selvittää.

Murtovuori myös kehaisee kisällinsä osaamista työmarkkinoilla.

– Nikari on arvostettu työpaikka, jonne on hyvin vaikea päästä töihin, varsinkaan suoraan koulusta. Pesosen osaaminen on tunnistettu.

Murtovuori uskoo artesaanien työllistyvän jatkossa hyvin.

– Jos seuraa Mollin sivuja ja lehtien lööppejä, niin puusepille ei näytä olevan töitä. Mutta artesaanin koulutuksen saanut on muotoilun ja suunnittelun ammattilainen, jonka osaamiselle on runsaasti kysyntää. Alan työntekijöistä on pikemminkin huutava pula, Murtovuori sanoo.

Pesonen kertoo viihtyvänsä työssään hyvin.

– Tämä on helppoa ja hauskaa. Käsillä tekeminen tuottaa iloa.

Taitaja-kilpailu on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista.

Mitaleista kilpaillaan vuosittain noin 45 eri ammattialalla ja kilpailuun osallistuu noin 400 opiskelijaa.

Taitaja-kisa

”Kilpailu kannustaa kehittämiseen”

Luksian opettaja Lasse Murtovuori näkee Taitaja -kilpailun hyvät puolet.

– Taitajien pääpaino on tietysti nuorten huippuosaamisessa, mutta kilpailu kannustaa luonnollisesti kaikkia aiheesta tietäviä ja sitä tuntevia oman osaamisensa kehittämiseen ja luo vertailupohjaa tasosta, Murtovuori sanoo.

– Taitaja -tapahtuma on loistava ammatillisen koulutuksen esiintymispaikka ja jättimäinen eri ammatillisten alojen mainospaikka.

Kommentoi