It-opastusta senioreille: ”Kone ei mene rikki kokeilemalla”

Enter ry:n vapaaehtoiset seniorit neuvovat maksutta digiasioissa.

”Olemme todella kiitollisia opastuspaikkojemme henkilökunnalle, joka koordinoi opastustemme ajanvarauksia, huolehtii käytännön järjestelyistä paikan päällä ja mainostaa opastuksiamme”, Enter ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Päivi Savolainen sanoo. Enter ry/Karri Anttila

Annukka Tallberg

Miten uuteen puhelimeen siirretään yhteystiedot vanhasta puhelimesta? Miten kännykkään ladataan päivityksiä? Miten kännykällä voi lukea lehteä?

Näihin ja moniin muihin visaisiin tietokonetta, puhelinta ja tablettia koskeviin pulmiin saa apua Eino Huotarilta ja muilta it-opastajilta.

Huotari on mukana Enter ry:n toiminnassa, jossa vapaaehtoiset seniorit neuvovat ja opastavat toisia ikäihmisiä maksutta digiasioissa.

– Haasteet, joihin haetaan apua, vaihtelevat laajasti. Joskus aloitetaan siitä, että uusi laite avataan pakkauksesta ja mietitään, miten se saadaan käyttöön. Toisinaan kysytään apua päivitysten ja erilaisten sovellusten asentamiseen, Huotari kertoo.

Viikoittain opastajana toimiva Huotari kertoo myös monen työikäisen hakeutuvan neuvonnan pariin.

– Monesti on kysymys rohkeudesta, että uskaltaa kokeilla, miten laite toimii. Rohkaisen usein opastettavia, että painakaa nappuloita, kokeilkaa ja katsokaa mitä tapahtuu. Kone ei mene rikki kokeilemalla, eläkkeellä oleva tietotekniikan opettaja Huotari kannustaa.

Vertaisopastuksia on noin 80 paikassa eri puolella Uuttamaata.

Päivi Savolainen

Enter ry:llä on Vihdissä kaksi opastuspaikkaa: Vihdin pääkirjasto Nummelassa ja Vihdin kirkonkylän kirjasto.

– Teemme Vihdin opastuksissa yhteistyötä Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n kanssa, mutta tänä syksynä Vihdissä on opastamassa vain Enterin opastajia, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Päivi Savolainen kertoo.

– Tarjoamme sekä lähiopastusta että etäopastusta. Vertaisopastuksia on noin 80 paikassa eri puolella Uuttamaata.

Läntisellä Uudellamaalla opastusta on Vihdin lisäksi Karkkilassa, Lohjalla, Kirkkonummella ja Raaseporissa.

Huotari lukeutuu yhdistyksen 190:een vapaaehtoiseen it-opastajaan, jotka ovat Savolaisen mukaan saaneet erittäin positiivista palautetta.

– Saamissamme palautteissa painottuvat opastajien asiantuntevuus, kärsivällisyys, selkeäsanaisuus, palvelun luotettavuus sekä kiitollisuus vapaaehtoistemme tekemää työtä kohtaan.

Enterillä on kolme palkattua työntekijää: toiminnanjohtaja Juulia Andersson sekä kaksi vapaaehtoistoiminnan koordinaattoria.

– Vapaaehtoiset opastajat ovat keskeinen osa toimintamme suunnittelua ja toteutumista. Kolmella työntekijällä emme mitenkään pystyisi toimimaan tässä mittakaavassa, Savolainen toteaa.

Savolainen tiedostaa palvelun vahvan tarpeen. Syksyllä it-opastusta on 15 paikkakunnalla.

– Monilla senioreilla ei ole ketään kenen puoleen kääntyä digiasioissa. Lisäksi se, että opastajana toimii toinen seniori, on hyvä lähtökohta siihen, että ikäihminen uskaltaa kysyä mieltään askarruttavia asioita ja saa rohkeutta digitaalisten laitteiden käyttöön.

Enter ry

Opastusta Vihdissä

Vihdin kirkonkylän kirjastossa opastusta on joka toinen keskiviikko: 15.9., 29.9., 13.10., 27.10., 10.11., 24.11. ja 8.12. kello 13–15. Ajanvaraus kirjastosta: p. 044 767 4654, kirkonkylan.kirjasto@vihti.fi.

Vihdin pääkirjastossa Nummelassa opastusta on joka toinen maanantai kello 13-15: 4.10., 11.10., 18.10., 1.11., 15.11., 22.11., 13.12. ja 20.12. ja tiistaisin kello 12 - 14: 21.9., 5.10., 19.10., 2.11., 16.11.,30.11. ja 14.12.

Ajanvaraus opastuksiin kirjastosta: puh. (09) 4258 3181, vihdin.kunnankirjasto@vihti.fi.

Kommentoi