Asumiseen menee yhä enemmän rahaa – Vihdissä rahaa menee sähkön siirtomaksuihin, mutta kiinteistövero on matala

Vihdin omakotiyhdistys osti hiljattain itselleen toimitilan Nummelan keskustasta: ”25-vuoden haave”, yhdistyksen puheenjohtaja Veikko Hallikainen sanoo. Saara Peltola

Saara Peltola

Asumismenoihin kuluu jopa kolmannes kotitalouden tuloista, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella teettämästä selvityksestä. Eniten rahaa asumiseen kuluu keskituloisilta perheettömiltä kerrostaloasujilta. Korona-aikana asumismenojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin on pysynyt toistaiseksi ennallaan.

Asumismenot kasvavat asuntovelallisilla ja vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa asuvilla vuosina 2021–2023 noin kaksi prosenttia.

Koronan myötä lisääntynyt etätyöskentely on kasvattanut asunnon koon merkitystä valintakriteerinä sijainnin kustannuksella, vaikkakin keskeinen sijainti on yhä monelle asuntojen hankkijalle tärkeä seikka.

– Jo vuosia on tiedetty, että suurin osa suomalaisista haluaa asua omakotitalossa. Nyt unelmia on selkeästi lähdetty toteuttamaan entistä enemmän, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas tiedotteessa.

Vihdin omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Veikko Hallikainen näkee ”unelman omakotitaloasumisesta” ajankohtaisena Vihdin kannalta.

– Etätyö vaikuttaa suuresti asumiseen ja ihmisten päivittäisiin kuluihin. Pääkaupunkiseudulla työskentelevät voivat harkita kauempana ja väljemmin asumista, jolloin katse kääntyy Vihdin kaltaisiin kuntiin. Saman tietokoneenruudun voi avata 50 kilometriä Helsingistäkin ja käyttää työmatkaan ennen kuluneen ajan johonkin muuhun, Hallikainen sanoo.

Etätyö vaikuttaa suuresti asumiseen.

Hallikainen tuumii myös, että työmatkan pituus ja polttoainekulut sekä ekologisuus ovat syitä, miksi ihmiset haluavat muuttaa pois ”kivikylistä.”

Asumiskustannuksista kiinteistöveroon menee Vihdin asukkailla verrattain pieni määrä ja Hallikainen on tyytyväinen siihen.

– Vaikka kiinteistövero on alhainen myös esimerkiksi Espoossa, Vihti on kilpailukykyinen halvempien asuntojen ja muiden asumiskustannusten ansiosta, Hallikainen vertailee.

Asumiskustannuksista sähkön siirtohinnat ovat tuottaneet harmaita hiuksia Vihdissä. Ne ovat kallistuneet tasaiseen tahtiin vuosi vuodelta. Sähkön siirtomaksu pitää maksaa sille yhtiölle, joka toimittaa alueen sähkön, eli Vihdissä sähkön siirtoyhtiö Carunalle. Hallikainen on kuitenkin toiveikas, koska Omakotiliiton kansalaisaloite sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi tuli voimaan 1.8.2021.

Tähtikunnas huomauttaa tiedotteessa, että omakotitalounelmien toteuttamista rajoittaa tonttien saatavuus.

– Sen vuoksi olisi tärkeää, että kunnat huolehtisivat riittävästä tonttitarjonnasta, Tähtikunnas toteaa.

Vihdin kaavoitustilanteeseen Hallikainen ei ota kantaa, mutta toivoo haja-asutusalueen lupien saamisen helpottuvan lähitulevaisuudessa.

Vihdin Omakotiyhdistys

Vuonna 1995 perustettu Suomen omakotiliiton jäsenyhdistys.

4150 jäsentaloudellaan Suomen suurin omakotiyhdistys.

Tarjoaa jäsenilleen mm. rakennusneuvontaa ja laitelainausta.

Kommentoi