Jo toistasataa uutta yritystä – Yritysneuvoja muistuttaa: ”Kunnan yritysneuvonta on ilmaista”

Juha Nurminen perusti kesäkuussa kuntosali Greenfitin Nummelan keskustaan. Saara Peltola

Annukka Tallberg, Saara Peltola

Tänä vuonna Vihtiin on perustettu tammi–kesäkuun aikana 135 uutta yritystä. Samana aikana yritystoiminnan on lopettanut 53 yritystä.

– Viime vuonna kesäkuuhun mennessä Vihtiin perustettiin yhteensä 83 yritystä ja samana ajanjaksona 40 yritystä lopetti, Vihdin kunnan yritysneuvoja Olli-Heikki Dahlgren selvittää.

Vuonna 2020 Vihtiin perustettiin yhteensä 195 uutta yritystä. Toimintansa samana vuonna lopetti 86 yritystä.

– Koronapandemia on todennäköisesti vaikuttanut ainakin vuoden 2020 perustettavien yritysten määrään niin, että perustamista on saatettu lykätä eteenpäin, Dahlgren pohtii.

– Yleisestikin yritysten määrä on nousemassa.

Dahlgren toteaa yrityksen lopettamisen syitä olevan muun muassa eläkkeelle jääminen tai siirtyminen palkkatöihin.

– Aina ei tosiaankaan ole kyse yrityksen taloudellisista ongelmista. On myös mahdollista, että yrityksen liiketoiminta myydään ja yritys lopetetaan sen jälkeen. Tällöin yrityksessä ei ole enää mitään operatiivista toimintaa.

Uusille yrityksille ja yrittäjänä aloittaville on tarjolla erilaisia maksuttomia palveluita.

– Kunnan yritysneuvonta on ilmaista. Minulle voi varata ajan, jossa tutustun asiakkaan tilanteeseen. Alkukartoituksessa muun muassa arvioidaan liikeideaa, käydään läpi liiketoimintasuunnitelmaa ja liikeidean kannattavuutta.

– Kartoitamme asiakkaan kanssa markkinatilannetta ja hänen omia yrittäjänä toimimisen valmiuksiaan.

Yritysneuvojana Dahlgren opastaa yrittäjiä starttirahan hakemiseen sekä muiden rahoitusten ja tukien hakemiseen muun muassa ELY-keskukselta sekä Business Finlandilta. Organisaatio tukee suomalaisyritysten kasvua ja kansainvälistymistä.

– Yrittäjyyteen voi hakea tukea myös esimerkiksi Ykkösakselilta.

Kunnan yritysneuvonnasta saa tukea yhtiömuodon kartoittamisessa.

– Kun yritys perustetaan liiketoiminnan harjoittamista varten, on yrityksen muoto yleensä toiminimi tai osakeyhtiö. Osakeyhtiön voi perustaa yksin. Siinä tulee olla kuitenkin hallitus, ja hallituksessa mukana yrittäjän lisäksi on oltava vähintään yksi toinen henkilö.

– Kommandiittiyhtiössä toimii puolestaan vähintään yksi yrittäjä ja yksi äänetön yhtiömies, joka ei varsinaisesti osallistu liiketoimintaan. Avoimessa yhtiössä toimii kaksi tai useampi yrittäjä, jotka kaikki myös omistavat yrityksen yhdessä.

Kevytyrittäjien ja toiminimellä toimivien elinkeinoharjoittajien määrä on ollut tasaisessa kasvussa.

– Tämä on kevytmalli lähteä kokeilemaan yritystoiminnan harjoittamista, Dahlgren kannustaa.

Toukokuussa yritysneuvojana Vihdissä aloittanut Dahlgren kertoo yhteydenottojen vilkastuneen kesän jälkeen.

– Viikoittain otetaan yhteyttä ja kysytään neuvoa.

Yritykset

Täältä saat tukea maksutta

Vihdin kunnan yritysneuvonnan palvelut ovat henkilökohtaisia, maksuttomia ja luottamuksellisia kaikille yrityksille ja yritystoimintaa suunnitteleville.

– Kriteerinä on, että neuvontaa hakeva joko asuu Vihdissä tai suunnittelee yrityksen perustamista Vihtiin, kunnan yritysneuvoja Olli-Heikki Dahlgren kertoo.

Alkavien yritysten neuvonta Olli-Heikki Dahlgren 044 493 1002 tai olli-heikki.dahlgren@vihti.fi.

Uusi yrittäjä

Juha Nurminen perusti kuntosalin

Juha Nurminen perusti kesäkuussa kuntosali Greenfitin Nummelan keskustaan. Hän ei empinyt yrityksen perustamista koronatilanteen takia, vaan näki tilanteen pikemminkin mahdollisuutena. Nurminen tuumii, että koronatilanne on vaikuttanut positiivisesti ihmisten liikkumiseen.

Liikunta-alan yrityksen perustaminen oli pitkään alalla olleelle Nurmiselle loogista.

– Olen valmentanut ja tehnyt personaltrainerin töitä vuodesta 2016, Kisakallion urheiluopistosta valmistunut Nurminen kertoo.

Nurminen oli huomannut, että ekologisuus on läsnä monessa osa-alueessa, mutta liikuntamaailmasta se puuttui. Siitä lähti Nurmisen liikeidea Suomen ensimmäiseen vihreisiin arvoihin perustuvaan kuntosaliin.

Vuoden vaihteen tienoilla Nurminen avaa Greenfitin toisen pisteen Helsinkiin.

Kommentoi