Tuumittua: Sienipäivitys

Maria Aittoniemi

Alkoi hermostuttaa ja tuskastuttaa. Kävin viime viikolla joka päivä metsässä. Kiersin kaikki varmat sienipaikkani, jotka ovat vielä jäljellä – vuosi vuodeltahan ne vähenevät, mutta onneksi löytyy myös uusia. Eikä sienen sientä.

Samaan aikaan Facebookin sieniryhmissä jäsenet päivittävät kuvia, joissa autonperä on täynnä herkkutattilaatikoita.

Kutsunkin noita sosiaalisen median ryhmiä ahneus- ja kateusryhmiksi, ovathan ne omiaan lisäämään ahneuden tunnetta ja herättämään kateutta.

Mies kieltäytyi lähtemästä mukaan noille tuottamattomille metsälenkeille, koska olin siellä kuulemma niin pahantuulinen.

Lopultakin lauantaina oli päivä, jolloin täälläkin oli satanut tarpeeksi ja ensimmäiset herkkutatit nostivat lakkinsa näkösälle. Ei niitä nyt autonperällistä löytynyt, mutta sen verran, että sain käynnistää kuivurin. Myös satunnaisia suppilovahveroesiintymiä oli jo noussut kostealle ojanpenkalle.

Sain puolisonikin mukaan ja pääsin taas vertailemaan sienestystapojamme. Metsästäjän ja keräilijän tyyleissä kun on eroja.

Mies harppoo kuin hirvi. Tarkistaa puhelimen karttaan merkkaamansa sienien sijainnin ja menee suoraan niiden luo. Kahmaisee suurimmat ja jatkaa seuraavalle apajalle. Ja koska on myös kalastaja, hän ylpeilee saaliinsa suuruudella jo ennen kuin se on perattu.

Minä haluan luottaa muistiini, katsella matkalla, josko sieniä olisi uusillakin paikoilla ja iloita siitä, että löysin taas sen vanhan hyvän apajan. Lisäksi kerään ne loput, mitkä mieheltä jäivät harppoessa huomiotta. Sienestäminen ei ole vain ruoan hakemista pöytään. Sienestäminen on tunne-elämys.

Aikoinaan valjastin koko perheeni sienimetsään. Lapsemme joutuivat opettelemaan sienten tunnistamista kesästä toiseen, vaikka ei aina niin huvittanut. Samoin he kuulemma joutuivat haistelemaan kaiket syksyt kammottavaa sienikuivurin hajua.

Vaan kuinka kävikään; nyt, saavutettuaan keräilijäiät, he niittävät satoa. Sieniä he eivät suostu vieläkään syömään, mutta tekevät syksyisin mahtavat tilit myymällä ämpärikaupalla suppilovahveroita.

Kommentoi