Jatka lausetta: "Ihailen ihmisiä, jotka elävät elämäänsä rohkeasti ja arvojensa mukaisesti"

Vihdin Uutisten Jatka lausetta -juttusarjassa kasvatus -ja ohjausalan ammatillinen opettaja Paula Mäkelä.

Paula Mäkelä haluaisi matkustaa Lappiin ruska-aikaan: "Suomessa riittää niin paljon kaunista katseltavaa ja paikkoja, joista haltioitua." Paula Mäkelän kotialbumi

Saara Peltola

En olisi ikinä uskonut... että menneestä kesästä tulee niin helteinen, kuin se oli. Oli ihana nauttia veden virkistävyydestä Vihdin hienoilla rannoilla, järvissä ja lammissa.

Olen virkeimmilläni... kun olen käynyt luonnossa lataamassa akkuni. Luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu ja ne on todellisia. Niistä voisin Metsämieli-ohjaajana ja tulevana Vihreän voiman työnohjaajana puhua pitkään.

Olen loistava... näkemään ihmisissä ja yhteisöissä heidän potentiaalinsa eli vahvuuksia, osaamista ja ainutlaatuisuutta. Tämä osaamiseni onkin yritykseni Positiivisen Potentiaalin ydin ja sen slogan on: Sinulla on lupa loistaa!

Suurin asia, jonka olen oppinut elämäni aikana on... että kaikki voi muuttua hetkessä. Erilaisista elämän hetkistä kannattaa nauttia tietoisesti ja läsnäollen. Nauraa vatsan pohjasta saakka kun on hauskaa, itkeä kun siltä tuntuu ja kertoa kuinka tärkeä ja rakas toinen ihminen on. Suurin on rakkaus.

Haluaisin matkustaa... Lappiin ruska-aikaan, sillä sitä en vielä ole kokenut. Suomessa riittää niin paljon kaunista katseltavaa ja paikkoja, joista haltioitua. Tänä kesänä nautin Kymijoen hierovista virtauksista vieraillessamme naisporukalla ystävämme kesäkodissa Kotkassa. Hanko on myös yksi vakiolempikohteeni. Sen aurinko ja meri – ah!

Noloa myöntää, mutta... lahjaksi saamani tomaatintaimet kuivuivat parvekkeelleni. Olin ehkä liian monta yötä poissa kotoa ja jokainen päivä oli niin kuuma, että lopulta niin vain kävi.

Haluaisin oppia soittamaan kitaraa.

Haluaisin oppia… soittamaan kitaraa. Olisi ihanaa säestää biisejä nuotiolla. Yhdessä laulamisesta saa hurjasti hyvää voimaa, aivan kuten yhdessä tanssimisestakin.

Kymmenen vuoden päästä... asumme rakkaani kanssa järven rannalla ja aloitan aamuni uiden.

Kotini paras puoli on... että paikkoja levätä on riittävästi. Meillä on esimerkiksi sohvan lisäksi riippukeinu olohuoneessa. Lepo ja palautuminen on tulleet minulle tänä vuonna entistä tärkeämmiksi. Terve tasapaino kaiken suhteen on hyvinvointini kulmakivi.

Voisin syödä pelkästään... uusia perunoita ja kanttarellikermakastiketta. Rakastan kaikkia sieniruokia ja odotankin innolla tulevia syksyn sieniretkiä!

Jännitän... poikani Veetin joukkueen United Newland Crusadersin jenkkifutispelejä. Jos peli on kaukana eikä kotiotteluna Lohjalla, elän matsin sohvalta käsin, mukana taputtaen ja kannustavasti huutaen. Upeaa, että Länsi-Uudenmaan miehet nousivat SM-sarjaan eli Vaahteraliigaan.

Jos saisin yhden toiveen, toivoisin... että jokainen lapsi ja nuori saisi parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet eli rakkautta, hyväksyntää ja arvostusta juuri sellaisena ainutlaatuisena ihmisenä kuin on. Minut valittiin yhdeksi Doven maailmanlaajuisen kampanjan Suomen Itsetuntolähettiläistä ja tulen kouluttamaan 40 nuorten kanssa työskentelevää ammattilaista siihen liittyen ja he jalkauttavat tiedon ja opin kauttaan nuorille.

Vihdissä rakastan... luontoa ja ystävällisiä vihtiläisiä. Esivanhempani ovat olleet vaikuttamassa Nummelan rakentamiseen 1900 -luvun alkupuolella. Mummuni isän isä oli Anton Sjelfman, joka oli maakauppias, leipuri, kestikievarin pitäjä ja Tuusan isäntä. Koen, että meillä on Vihdissä lämmintä yhteisöllisyyttä, jota on tärkeää vaalia myös tulevaisuudessa.

Tunnen vastustamatonta halua... alkaa tanssia kun mainion nuoren artistin Jenan biisi Positiivinen Potentiaali lähtee soimaan! Jena teki sen tänä keväänä ja se kertoo minusta ja ajatuksistani. Kappale löytyy Youtubesta nimellä Positiivinen Potentiaali.

Inhoan luonteessani sitä, että... olen joskus todella vaativa itselleni ja päivän to do -listat voivat olla pitkät. Harjoittelenkin tietoisesti lempeyttä ja myötätuntoa itseäni kohtaan.

Hyvä ystävä on... sellainen, jolle voi soittaa kun tekee mieli itkeä ja sellainen, joka riemuitsee ilon päivinä. Olisipa jokaisella edes yksi sellainen ystävä. Onneksi esimerkiksi Mieli ry tekee todella tärkeää työtä ja kriisipuhelimiin vastaavat koulutetut vapaaehtoiset. Niin Vihdissä kuin Lohjallakin tehdään upeaa työtä tässäkin asiassa.

Minut saa liikuttumaan... kun rakkaus on läsnä. Olen todella kiitollinen, että elämässäni on monia ihania ihmisiä, joita saan rakastaa ja joilta saan vastarakkautta. Olen perhe- ja sukukeskeinen ihminen ja iloitsen, että molemmat vanhempani ja siskoni perheensä kanssa asuvat myös täällä Nummelassa.

Kun kukaan ei näe... nautin pari palaa Fazerin punaisesta suklaalevystä kylmän luomumaidon kanssa. Sellaista herkkua minulta löytyy aina.

En voi sietää... ilkeyttä, alaspainamista enkä kiusaamista. Tämän vuoksi lähdin vuonna 2018 mukaan sisututkija Emilia Lahden Sisu not Silence -kampanjaan, jonka tarkoitus oli murtaa lähisuhdeväkivallan ympärillä oleva hiljaisuus ja saada nollatoleranssi kaikelle alaspainamiselle kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

Minulla on pakkomielle... tarkastaa, että jääkaapissa on riittävästi maitoa aamukahviin.

Ihailen... ihmisiä, jotka elävät elämäänsä rohkeasti ja arvojensa mukaisesti. Niin pyrin itsekin tekemään.

Jokaisen kannattaisi joskus lukea... Maaretta Tukiaisen kirja Hyvän mielen taidot. Kirja avaa taitoja, joiden avulla voi kehittää mieltään joustavammaksi ja näin keskittymällä hyvään elämän ilo sekä energia lisääntyvät.

Jatka lausetta -juttusarjassa tutut vihtiläiset paljastavat itsestään uusia asioita.

Lauseita jatkoi

Paula Mäkelä

Ammatti: Kasvatus -ja ohjausalan ammatillinen opettaja, Positiivinen Potentiaali yrittäjä ja Doven Itsetuntolähettiläs.

Koulutus: Ylempi sosionomi (YAMK), AmO, varhaiskasvatuksen sosionomi, Metsämieli-ohjaaja ja urheiluhieroja. Valmistuu vuonna 2022 Vihreän voiman työnohjaajaksi ja Life Coach - Ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi.

Perhe: Vilma 12v., Veeti 21v., Lohjalla asuva sulhanen Antti ja hänen lapsensa sekä Valkku-koira.

Harrastukset: Luonnossa liikkuminen, tanssi sen eri muodoissa, tennis, vesijuoksu ja salitreeni.

Kommentoi