Wuosisatamarkkinoilla huolehditaan koronaturvallisuudesta

Ison tapahtuman järjestäminen heikentyneessä koronatilanteessa arveluttaa monia. Kunnanjohtaja muistuttaa tulemaan paikalle vain terveenä.

Arkistokuva vuoden 2015 Wuosisatamarkkinoilta, jolloin kävijöitä oli noin 15 000. Maria Aittoniemi

Saara Peltola

Vihdin kirkonkylä täyttyy lauantaina 21.8. kello 10–16.30 odotetusti tuhansista ihmisistä, kun Wuosisatamarkkinat pärähtävät käyntiin. Vuoden 2019 markkinoille saapui vajaa 230 näytteilleasettajaa, ja parhaimpina vuosina paikalle on saapunut noin 16 000 kävijää.

Suuren määrän ihmisiä yhteen keräävä yleisötapahtuma pahentuneen koronatilanteen keskellä on aiheuttanut huolta osassa kuntalaisissa.

Miten koronaturvallisuudesta huolehditaan käytännössä, järjestäjä SuurVihdin Killan puheenjohtaja Kai Viherkanto?

– Markkinoiden viidellä sisäänkäynnillä on hygieniapisteet, joissa on käsien desinfiointimahdollisuus ja kasvomaskeja. WC-tiloja on lisätty edellisistä vuosista, jotta käsiä pääsee pesemään ahkerasti. Lisäksi alueella on selkeät ohjeistukset koronan huomioimisesta, Viherkanto tiivistää.

Viherkanto kertoo myös, että henkilöstön turvallisuuspuolta on ohjeistettu siten, että ohjeistuksen vastaiseen toimintaan, esimerkiksi maskittomuuteen, puututaan. Kasvomaskipakkoa ei pystytä lain nimissä tapahtumaan määrätä, mutta vahvaa maskisuositusta painotetaan.

– Myös myyjiä on ohjeistettu huomioimaan koronatilanne. Ohjeita ollaan annettu esimerkiksi tuotteiden esille laittamisesta ja käsidesin tarjoamisesta. Myyntikojut laitetaan etäämmälle toisistaan kuin edellisinä vuosina, Viherkanto kertoo.

Kojut laitetaan etäämmälle toisistaan.

Viherkanto uskoo, että kävijämäärä pysyy maltillisena tänä vuonna. Hän arvioi, että paikalle saapuu noin 10 000 markkinakävijää.

– Jos 10 000 ihmistä saapuu tasaisena virtana markkina-alueelle, se tarkoittaa 2000–2500 ihmistä tunnissa. Sillä määrällä alueella pystyy liikkumaan väljästi moneen suuntaan ja turvavälit pystyy pitämään, Viherkanto sanoo.

Viherkanto on sitä mieltä, että huoli koronan leviämisestä tapahtumassa on turha, jos kaikki noudattavat ohjeita.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola ymmärtää, että tapahtuma jakaa kuntalaisten mielipiteitä vallitsevan koronatilanteen takia. Hän korostaa, että kunnan alueella tapahtuva toiminta nojaa Aluehallintaviraston ja Peruskuntayhtymä Karviaisen suosituksiin. Wuosisatamarkkinat järjestetään voimassa olevien rajoitusten mukaan.

– Korostamme, että jokainen tulee vain terveenä paikalle ja noudattaa koronaohjeistuksia. Kun kaikki huolehtivat koronaturvallisuudesta, niin saamme varmasti järjestettyä turvallisen ja miellyttävän tapahtuman, Eerola sanoo. Wuosisatamarkkinat on Eerolan mukaan tärkeä tapahtuma kunnalle.

– On hienoa, että vihtiläiset järjestöt kuten SuurVihdin Kilta ry järjestävät vuosi toisensa jälkeen tällaisia tapahtumia.

Yleisötilaisuudet

Voimassa olevat rajoitukset

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.

Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.

Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Lisäksi on noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia; asiakkaille on mm. tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä väljästi.

(ESAVI:n määräys, voimassa 5.-26.8.2021).

Peruskuntayhtymä Karviainen.

Kommentoi