Keltainen perintö kulkee sukupolvelta toiselle –  Moksissa Harjulan tilalla Aleksi, 16, Moona, 16, ja Anssi, 14, työllistävät itsensä ohrapellolla

Anssi Jokela,14, Moona Kotamäki, 16, ja Aleksi Jokela,16, ovat kasvaneet maatilalla ja oppineet tekemään tilan töitä pienestä pitäen. Annukka Tallberg

Annukka Tallberg

Ohrapellot lainehtivat verkkaisesti leppoisan tuulenvireen kulkiessa niiden yli, muutoin lämpö on mittava. Aleksi Jokela, 17, pyyhkäisee lippalakin alta otsaansa ja kertoilee päivän töistänsä.

– Olen tässä pari tuntia ajanut paalaimella. Päivän aikana ajan yleensä myös traktoria ja puimuria, riippuu vähän mitä muut tekevät, Jokela sanoo viitaten veljeensä Anssi Jokelaan, 14, ja serkkuunsa Moona Kotamäkeen, 16.

– Sellaiset kahdeksan hehtaaria puidaan päivässä, Jokela sanoo.

Nuoret ovat töissä Osku Kotamäen isännöimällä Maatalousyhtymä Kotamäen Harjulan maatilalla Vihdin Moksissa. Kotamäki on laskujensa mukaan tilan ja sukunsa neljäs viljelijä. Ammatinvalinta kävi aikoinaan helposti.

– Olin kahdeksanvuotias, kun vaarini kysyi minulta, että haluanko maanviljelijäksi. Vastasin, että joo, ja tällä tiellä ollaan, Kotamäki kertoo hyväntuulisesti.

Tänä kesänä 120 hehtaarin pelloilla puidaan ohraa. Osa puitavasta alasta kuuluu Kotamäen maanviljelijäkollegalle.

Kun täytän puolen vuoden päästä 15, saan ajaa tiellä traktoria.

– Ensin ohra puidaan eli ajetaan pellot läpi puimurilla, joka poimii jyvät talteen, sitten jäljelle jääneet oljet karhoitetaan isolle karheelle, helpottaen ja nopeuttaen paalausta. Karhotus tehostaa säilörehun korjuuta.

– Ohrasta saadaan viljaa ja kuiviketta tilan eläimille.

Tilalla käyskentelee 120-päinen hieholauma.

Osku Kotamäki on Vihdin Moksissa sijaitsevan Harjulan tilan neljäs isäntä. Tilalla on satakunta lehmää. Annukka Tallberg

Kun syksyllä 17 vuotta täyttävältä Aleksilta kysyy, kuinka mones kesä on, kun hän työskentelee pellolla, hän vastaa nauraen, että ”seitsemästoista”. Sama vastaus on 16-vuotiaalla Moonalla ja 14 vuotta vanhalla Anssilla.

– Puimuria ajan nyt kolmatta kesää, kertoo ravintola-alan opinnot syksyllä aloittava Moona.

– Olin varmaan noin parivuotias, kun ajoin traktoria ensimmäisen kerran enon sylissä, Aleksi muistelee hymyillen.

Aleksi Jokela opiskelee maanrakennuskoneenkuljettajaksi Luksiassa, Anssi Jokela menee syksyllä 8. luokalle, ja peruskoulun jälkeen hän kertoo olevansa kiinnostunut opiskelemaan autoalaa.

– Kun täytän puolen vuoden päästä 15, saan ajaa tiellä traktoria, joka helpottaa töiden tekemistä tilalla.

Ammattina maanviljeleminen kiinnostaa nuoria jonkin verran. Vielä on aikaista lyödä lukkoon tulevaisuuden suunnitelmia, mutta kun nuorilta kysyy ajatuksia aiheesta, he toteavat viljelyn ”aika varmasti jollain tavalla kuuluvan tulevaisuuteensa”.

Miten työt sujuvat kahdessa sukupolvessa?

– Eno käy delegoimassa meille hommia, mä teen oikeastaan kaikkea, muut tekevät mitä osaavat, Aleksi Jokela kiteyttää työnjaon vanhimman lapsen kujeileva pilke äänessään.

Kuuma ja kuiva kausi

Kesäkuun puolivälistä asti jatkunut hellejakso on vaikeuttanut viljojen kasvua koko maassa.

– Kuivana kesänä jyvät jäävät pienemmiksi, Osku Kotamäki toteaa.

Suomen viljellyimmät viljat ovat ohra, kaura, vehnä ja ruis. Suurin osa ohrasta ja kaurasta käytetään kotieläinten rehuksi.

Kommentoi