Marttoihin voi liittyä, vaikka ei itseään kodinhengettäreksi tuntisikaan – Tämän päivän marttailu on paljon muutakin kuin kotitalousvinkkejä

Marttasisaret Sirkka Järvensivu, Arja Qvick ja Suvi Ollikainen tuulettavat marttojen julkisuuskuvaa ja toteavat, että marttailu on kaikkea muutakin kuin kotitaloustöitä. Se on yhteisöllistä ajassa elämistä ja arjen asioiden jakamista. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Yhteisiä kahvihetkiä, kävely- ja luontoretkiä, teatteriretkiä ja taidenäyttelyitä. Yliopiston martoilla on ollut jopa ilmajoogaa ja tankotanssikursseja. Marttailu on paljon muutakin kuin käsitöitä ja kotitalousvinkkejä.

Näin kertoo Vesikansan Martat ry:n Suvi Ollikainen, joka luonnehtii marttailua ennen kaikkea yhteisölliseksi.

– Minusta on hienointa viettää marttailloissa aikaa eri-ikäisten vahvojen naisten kanssa. Sukupolvien ketjussa on sitä todellista naisenergiaa. Vanhemmilta martoilta voi oppia miten asioita on ennen tehty, ja me nuoremmat voimme opettaa vanhemmille esimerkiksi digitaitoja, Ollikainen kertoo innostuneena.

Hän sanoo alusta asti kokeneensa, että kuuluu marttaporukkaan omana itsenään. Juuri sellaisena kuin on. Ei tarvitse olla keittiöihme eikä käsityöntaitaja.

– Monella on varmasti sellainen mielikuva, että marttailussa kodinhengettären taidot korostuvat, mutta marttaillat ovat aina tekijöittensä näköisiä, Nummelan Martat ry:n puheenjohtaja Arja Qvick toteaa.

– Minä en esimerkiksi osaa edelleenkään sukkaa kutoessani tehdä kantapäätä ja olen sentään ollut marttana vuodesta 1963, Sirkka Järvensivu nauraa, ja paljastaa, että martta-illoissakin tarjoilut voivat ihan hyvin olla kaupasta ostettuja.

Saarioisten äidit tekevät marttojenkin mielestä ihan hyvää ruokaa.

Kolme vuotta sitten Nummelaan paluumuuttanut Arja Qvick kertoo liittyneensä marttoihin saadakseen uusia ystäviä. Ollikainen puolestaan kertoo lähteneensä mukaan ystävänsä suosituksesta ja ihmetelleensä ainoastaan sitä, miksei ollut lähtenyt aikaisemmin.

Ollikainen toteaa, että martta-iltoihin voi hyvin osallistua vaikka pienen vauvankin kanssa. On äidin helpotus kun vauvalle riittää sylejä ja äiti saa nautittua kahvikupposen rauhassa. Martta-sisaruus on myös henkistä tukea.

– Noin yleisesti meistä on kiva viettää aikaa yhdessä. Haluamme olla mukana elämän rakenteissa. Marttailu on yksinkeraisesti kivaa, naiset nauravat.

Lähes kuudenkymmenen vuoden ajan marttana ollut Sirkka Järvensivu toteaa marttailun muuttuvan siinä missä aikakin. Yhdistyksen alkuperäinen nimi oli Sivistystä kodeille -järjestö, mutta Keisarillisen Suomen senaatti ei aikanaan hyväksynyt nimeä. Sivistyksestä on kuitenkin kyse. Edelleen.

Tämän vuoden kantava teema on Yksi maapallo riittää. Martat kantavat huolta huomisesta ja tähän kuuluu ajatukset kierrätyksestä, ekologisuudesta ja ilmaston hyvinvoinnista.

Marttojen Yksi maapallo riittää -esitteen mukaan ihmisen kannalta kyse on lopulta siitä, säilyykö maapallo asuinkelpoisena vai muuttuvatko olosuhteet epäsuotuisiksi. Martat haluavat muuttaa elämäntapaa sellaisiksi, että ne mahtuvat yhden maapallon rajoihin.

– Maailma on muuttunut ja martat ovat aina seuranneet tarkasti aikaansa. Enää ei tarvitse tehdä kaikkea itse ja käsin, Järvensivu sanoo.

Näin ollen marttailu vuonna 2021 voi hyvin olla vaikka villiyrttiretkiä tai etäyhteyksien kautta kirjavinkkien jakamista. Tai korona-aikaan pitkiä keskusteluja ekologiasta patikoinnin lomassa ulkoilmassa.

Martat muistuttavat vielä, että vaikka kyseessä onkin naisjärjestö, ovat myös martit enemmän kuin tervetulleita porukkaan.

Marttojen vinkit kestävään arkeen:

Kuluta kohtuullisesti ja osta vain tarpeeseen.

Korjaa, lainaa, vaihda ja kierrätä.

Hoida puutarhaa luonnonmukaisesti ja vaali osaltasi luonnon monimuotoisuutta.

Seuraa kodin energiankulutusta. Alenna huonelämpötilaa ja lyhennä suihkuaikaa.

Muista, että siivoaminen on ekoteko. Valitse ympäristöystävällinen pesuaine.

Suosi ilmastoruokaa. Nauti värikkäitä satokausikasviksia ainakin ½ kiloa päivässä. Vältä ruokahävikkiä!

Liiku viisaasti ja lomaile lähellä. Kävele, pyöräile ja suosi joukkoliikennettä.

Vihdissä on 12 toimivaa marttayhdistystä, jotka järjestävät yhdessä tapahtumia, mm. syyskuun 5. päivänä Garderobin, eli vaatteidenvaihtopäivän Nummelan torilla.

Lähde: martat.fi/marttakoulu/kestava-arki/

Kommentoi