Etätyöläisen toiveena kaunis luonto ja toimiva nettiyhteys

Digitalisaatio mahdollistaa etätyöntekijän muuton maalle ja tarjoaa monelle kunnalle mahdollisuuden myös haja-asutusalueiden asuttamiseen.

Digitalisaatio mahdollisti Henna Haapasen ja Riku Uskin muuton maalle. Herrakuntalaiselta kotikonttorilta hallinnoidaan nyt joogayritystä sekä Uskin kahvipaahtimo-yritystä. Kuvassa myös koira Dude. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Henna Haapanen ja Riku Uski olivat seurustelleet vain kolme kuukautta, kun he päättivät lyödä hynttyyt yhteen ja muuttaa maalle. Tuleva asuinpaikka oli vielä muutama vuosi sitten mietintäasteella – kriteereinä oli noin tunnin matka Helsinkiin sekä kauniin luonnon läheisyys.

Joulukuussa 2019 Haapasesta, Uskista ja perheen Dude-koirasta tuli virallisesti vihtiläisiä.

– Kun tiettyyn ikään tulee, niin alkaa pusikot kiinnostaa, Uski hymyilee.

Pusikot ja luonnonkierto ovatkin tulleet pariskunnalle tutuksi. Google on auttanut tunnistamaan niin lintulajeja kuin ojanpientareen kasvejakin.

Maalla asumista puolsivat myös taloudelliset näkökulmat: samalla rahalla saa maalta kaupunkiasumiseen verrattuna huomattavasti enemmän neliöitä. Pariskunnan ensimmäisessä yhteisessä asunnossa on tilaa riittää niin sisällä kuin ulkonakin.

Maallemuutto ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista ilman sujuvia etätyömahdollisuuksia. Uski kertoo työskennelleensä jo pidempään yrittäjänä ja käyvänsä muutaman kerran viikossa kahvipaahtimollaan Helsingissä.

– Olen ollut pitkään digitaalisen liiketoiminnan kanssa tekemisissä, ja tämä oli sille luonnollinen siirtymä. Yrityksen päivittäisjohtaminen sujuu hyvin muulta tiimiltä ja homma pyörii etäyhteyksien ja osaavan tiimin kautta hyvin, Uski sanoo.

Jo pelkästään peltojen keskelle muuton ja uunituoreen parisuhteen voisi äkkiseltään kuvitella elämää mullistavaksi kokemukseksi. Rohkea kaksikko Haapanen ja Uski toteuttivat kuitenkin tämän lisäksi myös haaveen omasta nettijoogaa tarjoavasta yrityksestään. Tosin pandemialla oli asiassa näppinsä pelissä, ja se toimi katalyyttinä Joogit-yrityksen kehitystyölle.

Virtuaalista joogaohjausta netissä tarjoava Joogit avattiin marraskuussa 2020 ja se otettiin heti hyvin vastaan.

– Pandemia sulki kuntosalit ja sai ihmiset liikkumaan omissa kodeissaan. Tämä oli meidän haaveemme, jota pandemia vauhditti, joogaopettajaksi kouluttautunut Haapanen toteaa.

Haapanen kuvailee joogaa kokonaisvaltaiseksi arjen työkaluksi, jossa fyysinen liike, mielen fokusointi ja hengityksen rauhoittaminen tuovat tekijälleen hyötyjä. Joogasta on paljon apua stressin hallintaan, ja jos elämä tuntuu ylikuormittavalta, niin joogamatto voi olla se hyvinvoinnin kannalta ratkaiseva tekijä.

Ehkä tästä onkin juuri kyse? Herrakuntalaisen hirsitalon keittiössä istuu nimittäin rauhallinen ja hymyilevä pariskunta, josta suurten elämänmuutosten tuoma stressi ei näy päällepäin.

Haapanen ja Uski kertovat tosin tehneensä tahoillaan rohkeita ratkaisuja aikaisemminkin.

– Molempien perheet ovat tottuneet, ettemme ehkä tallaa niitä tavanomaisimpia polkuja, Haapanen nauraa, ja kertoo jo kertaalleen irtisanoneensa vakituisen työsopimuksen ja hankkineensa menolipun Australiaan.

Uski sanoo pariskunnan halunneen rauhaa ja pientä erakoitumista, mutta pandemian myötä sitä saatiin enemmän kun tilattiin.

– Olemme olleet kiinnostuneita itsensä kehittämisestä ja olemme yrittäneet lähestyä asioita eri kulmista. Se on vahvistanut meitä paljon. Oikeastaan koko rumba on ollut äärimmäisen kasvattava, ja kun tapahtuu kasvua, on myös kasvukipuja, pariskunta päättää.

Rikun ja Hennan vinkit kaupungeille ja kunnille

Etätyömahdollisuudet ja kasvava digitalisaatio tuovat mahdollisuuksia myös kaupungeille ja kunnille.

– Jos mietitään miten digiyritykset siirtäisivät toimintaansa vaikkapa juuri Vihtiin, voisi jonkinlainen ajan hermoilla oleva digistarttipaketti olla toimiva houkutin, Riku Uski ehdottaa.

Uskin mukaan kunta voisi tarjota vahvat nettiliittymät ja auttaa digiyrittäjiä verkostoitumaan.

– Pitää katsoa pidemmälle kuin tähän hetkeen. Tulee aika kun diginatiivi tik-tok -kansa kiinnostuu muuttamaan, Uski sanoo ja toteaa digitalisaation pitävän autioituvat pienet kylät elävinä.

Muuttamisen tueksi Uski ehdottaa kunnan digitaalista kohtauspaikkaa, josta uudet kuntalaiset saisivat tietoa paikkakunnasta ja esimerkiksi alueen eri kylistä.

Kommentoi