Vihtiläisravintolat pärjänneet koronan keskellä vaihtelevasti

Korona on kurittanut ravintola- ja tapahtuma-alaa ja erityisesti pubi-tyyppisiä yrityksiä, joille noutoruoan myynti ei ole ollut vaihtoehto.

Vihtiläistä Hillevi Kuusholmaa ei koronan keskellä hymyilytä. Iltaravintolat ja pubit kärsivät aukiolorajoituksista lounasravintoloita enemmän. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Hiltsun baarin Hillevi Kuusholmaa ei hymyilytä. Koronan vaikutukset ovat olleet lähestulkoon katastrofaaliset juhannuksena kaksivuotispäiväänsä viettäneelle Hiltsun baarille.

– Ravintola sai hyvän alun, ja hyviä aikoja ehti kestää puolisen vuotta ennen kuin rysähti, Kuusholma toteaa.

Ravintola sulki ohjeistuksen mukaisesti ovensa muutamaksi kuukaudeksi kokonaan ja tämänkin jälkeen on ollut hiljaista. Yleisesti ravintola-ala on luovinut kulloistenkin rajoitusten parissa, mutta pubi-tyyppisille iltapaikoille luovien ratkaisuiden löytäminen on ollut astetta haastavampaa myös alkoholilainsäädännön puolesta.

Hiltsun baari on ennen kaikkea iltapaikka ja karaokeravintola.

– Suunnitelmat olivat isot ja nyt tietenkin harmittaa, ison remontin yritykseensä tehnyt Kuusholma sanoo.

Nykyisten rajoitusten mukaan valomerkki tulee viikonloppuisin puolilta öin.

– Eihän ihmiset ole ehtineet edes saunasta pois vielä silloin, Kuusholma sanoo ja kertoo, että ennen pandemiaa kävijöitä tuli laulamaan karaokea vihtiläisten lisäksi Lohjalta ja jopa Vantaalta asti.

Yritystoiminnan jatkaminen kiikkuu vaakalaudalla ja velkaakin on jäljellä. Kahden ensimmäisen kuukauden 3800 euron tuki ei paljoa kokonaan remontoitua yritystä auta.

Myös tukien hakuprosessi saa Kuusholmalta kritiikkiä, sillä se asettaa uudet yrittäjät eriarvoiseen asemaan. Edeltäviä tilikausia kun ei verrokiksi ole esittää.

– Noutolounaiden takia ei kannata pitää sellaista ravintolaa auki, jonka liikeidea on olla jotain muuta kuin lounasravintola. Pitserioiden tilanne on tietenkin ihan erilainen, Kuusholma sanoo apeana.

Lounas ja a la carte -ravintola Hiekka Hentusen keittiömestari Kim Nordgren suhtautuu tulevaisuuteen hieman positiivisemmin.

– Kaiken kaikkiaan täytyy olla tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen, vaikka ei tässä vielä juhlita, Nordgren tuumaa ja kertoo vanhan grilliksi remontoidun asuntovaunun ja sieltä tarjotun noutoruoan toimineen yrityksen pärjäämisen salaisuutena.

Hiekka Hentusen asiakkaat ovat aamiais- ja lounasruokailijoita Ojakkalasta, Otalammelta, Nummelasta ja Vihdin kirkonkylältä. Oman lisänsä asiakaskuntaan tuovat raskaan liikenteen kuljettajat, jotka pitävät ruoka- ja lepotaukojaan Hiekka Hentusen pihapiirissä.

Nummelalaisen ravintola Invarin ravintolapäällikkö Anne Pennanen on yksinyrittäjä Kuusholman kanssa varsin erilaisessa tilanteessa. Isommalla toimijalla on etuna se, että vaikeina aikoina halukkaat työntekijät voitiin siirtää osuuskaupan puolelle töihin.

– Nummelan Prisman Ravintolamaailman Hesburger pysyi auki koko ajan. Takeaway -ruoka oli pandemian aikaan suosittua kun moni väsyi kotona kokkaamiseen, Pennanen tietää.

Vaikeimman ajan ravintola Invar oli muutosremontoinnin kohteena, ja entisestä ravintola Rossosta tuli Invar juuri pahimman pandemiavaiheen aikana.

– Invarin avajaisia vietettiin kesäkuun alussa, ja silloin oli vielä viimeisiä kelloon sidottuja rajoitteita. Suljimme klo 18. Rajoitteista on voimassa 75 prosenttinen kapasiteetti, mutta muuten tunnelin päässä on jo enemmän kuin valoa. Suorastaan aurinko, Pennanen kertoo.

Viime viikolla valtioneuvosto päätti rajoitteista kiihtymisvaiheen alueella eli myös Uudellemaalla. Nämä astuivat voimaan lauantaina 24.7. Anniskelu on sallittu puoleen yöhön, ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 5-1. Anniskeluravintoloissa on sisätiloissa käytössä puolet asiakaspaikoista, ruokaravintoloissa 75 prosenttia. Ulkoterasseilla ei paikkamäärää ole rajoitettu.

Asuntovaunusta grilli

Hanko-Hyvinkää kehätien varrella sijaitseva kahvila ravintola Hiekka Hentusen pelasti korona-kriisin aikana kekseliäisyys. Keittiömestari Kim Nordgren löysi Tori.fi -palvelun kautta edullisen asuntovaunun, joka yhdessä Timo Tuomen kanssa remontoitiin ruokavaunuksi ja ruokakioskiksi.

Vaunu osoittautui niin huimaksi keksinnöksi, että kaksikko päätti hankkia vielä toisenkin samanmoisen, johon saatiin keittiökoneet ja kaikki keittiön tarvittavat laitteet.

– Vaunusta saadaan näppärästi kioski tai grilli. Taloudellinen ahdinko patisti miettimään vaihtoehtoja, ja asuntovaunu ja takeaway olivat meidän pelastuksemme, Nordgren sanoo.

Kommentoi