Koronatilanne huonontunut Karviaisen alueella – rokotusten walk in -päivä lauantaina

Ensimmäisen rokoteannoksen pääsee ottamaan aikaa varaamatta lauantaina Nummelan terveysaseman walk in -rokotuspäivässä. Arkisto/Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Rauhallisen heinäkuun alun jälkeen on koronatilanne kääntynyt Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella jälleen huonompaan suuntaan, erityisesti viimeisen viikon aikana ja erityisesti Vihdin alueella.

– Meilläkin näkyy se, että Uusimaa on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen, sanoo Karviaisen tartuntatautilääkäri Niko Partanen.

Viimeisen kahden viikon aikana on Vihdissä todettu 23 uutta tartuntaa ja Karkkilassa kolme. Partasen mukaan todennäköisesti lähes kaikki tapaukset ovat herkästi leviävää delta-varianttia.

Ilmaantuvuusluku kahdelta viikolta sataatuhatta asukasta kohden on Vihdissä 79 ja Karkkilassa 34. Koko pandemian ajalta tartuntoja on Vihdissä todettu 496 ja Karkkilassa 188.

– Huolestuttavaa on se, että tartunnanlähteistä noin puolet jää nyt selvittämättä, Partanen sanoo.

Niissä tapauksissa, joissa lähde on selvillä, on se Partasen mukaan useimmiten oma talous mutta usein myös esimerkiksi ravintola tai baari.

Partanen kertookin, että tartunnoista valtaosa on todettu 18-40-vuotiaiden ikäryhmällä. Tartuntoja on todettu myös ensimmäisen rokoteannoksen saaneilla, joilla kuitenkin oireet ovat jääneet lieviksi. Eniten tartuntoja on silti rokottamattomilla.

Niko Partanen sanoo, että on todennäköistä, että tartuntamäärät vielä kasvavat. Vihdin huonompi tilanne Karkkilaan verrattuna selittynee maantieteellisellä sijainnilla: Vihti peilaa nopeammin ja selkeämmin pääkaupunkiseudun tilannetta. Lisäksi väestöpohjan ero vaikuttaa: Karkkilassa on iäkkäämpää – ja rokotetumpaa – väestöä kuin Vihdissä.

Valmiuskoordinaattorin sijainen Konsta Lehtiranta kertoo, että rokotekattavuus koko Karviaisen alueella oli viime viikon loppuun mennessä 64,6 prosenttia ensimmäisen rokoteannoksen osalta. Vihdissä ensimmäisen annoksen on saanut 63,1 prosenttia kuntalaisista ja Karkkilassa kolme prosenttiyksikköä enemmän: 66,1 prosenttia. Toisen rokoteannoksen saaneita on Vihdissä 27,5 prosenttia, Karkkilassa 35 prosenttia.

– Yli 60-vuotiaat on pääsääntöisesti saatu tehosterokotettua.

– Olemme hyvin linjassa muun Suomen kanssa, Lehtiranta jatkaa Karviaisen rokotustilanteesta. Erityisesti hän iloitsee siitä, että alle 40-vuotiaiden rokotettujen määrä on lisääntynyt. Edelleen hän toivoo aktiivisuutta rokoteaikojen varaamisessa.

Ensimmäisen rokoteannoksen ottaminen on nyt tehty helpoksi, sillä Karviainen järjestää ensi lauantaina 31. heinäkuuta Nummelan terveysasemalla walk in -rokotuspäivän. Tuolloin kuntalaiset voivat siis joustavasti omien aikataulujensa mukaan hakeutua terveysasemalla saamaan ensimmäisen rokoteannoksen klo 9 ja 15 välillä.

Vastaavia rokotusmalleja on ollut käytössä mm. Lohjalla ja Helsingissä.

– Olemme kuulleet hyviä kokemuksia muilta kunnilta ja kokeilemme, miten walk in -päivä täällä onnistuu. Toivotaan walk in -päivälle kovaa menestystä, Lehtiranta sanoo. Hän uskoo, että jos päivä on suosittu, voidaan sellaisia järjestää toistekin.

Rokotuspäivä on tarkoitettu kaikille yli 16-vuotiaille sekä 12-15-vuotiaille riskiryhmäläisille. Rokotettavan tulee muistaa ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus sekä maski.

– Sen lisäksi toivotaan kärsivällisyyttä, jos joutuu hetken omaa rokotusvuoroa odottamaan, Lehtiranta päättää.

Kommentoi