Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tervalammen kylätalossa viriää toimintaa: "Taloa ja tonttia käytetään liikunta- ja harrastekeskuksena kaikenikäisille"

Kyläkahvilaa, lento- ja koripalloa, perhejuhlia, yritysten ja yhdistysten kokouksia; Tervalammen kylätalossa viriää toimintaa, joka palvelee ihmisiä niin työ- kuin vapaa-ajallakin.

Tervalammen kyläyhdistyksen omistamat entiset Tervalammen koulun ja päiväkodin rakennukset sekä niiden pihapiirissä olevat talousrakennukset on valjastettu yleishyödylliseen toimintaan.

– Taloa ja tonttia käytetään liikunta- ja harrastekeskuksena kaikenikäisille. Talosta voi myös vuokrata yksityiskäyttöön eri tiloja omiin tarpeisiin, kuten juhlien tai kokousten pitämiseen, yhdistyksen puheenjohtaja Leevi Pursiainen kertoo.

Tervalammen kyläyhdistys koordinoi ja hallinnoi kaikkea talon toimintaa. Yhdistys osti Tervalammen entisen koulun ja päiväkodin rakennukset alkuvuonna Vihdin kunnalta eurolla.

Rakennukset sijaitsevat noin 1,3 hehtaarin laajuisella alueella, jonka kunta on vuokrannut kyläyhdistykselle 40 vuodeksi.

Tervalammen Martat järjestää talossa kyläkahvilaa ja ikäihmisten kerhoa.

– Kyläkahvila on kokoontunut muutaman kerran ja seuraava pidetään elokuussa. Kahvila on avoin kaikille ja sen tarkoitus on, että ihmiset tutustuisivat siellä toisiinsa ja viihtyisivät yhdessä, Tervalammen Marttojen puheenjohtaja Aila Lindroos sanoo.

– Ikäihmisten kerho alkaa elokuussa ja se kokoontuu kerran viikossa päiväaikaan. Martat ovat kerhon alullepanijoita, mutta jatkossa toivomme kerholle muitakin vetovastuun ottajia, Lindroos jatkaa.

Marttojen Vilppu -hanke on tarjonnut Tervalammen martoille koulutusta kerhon vetämiseen.

– Kerhossa teema vaihtuu ja osallistujilla on mahdollisuus vaikuttaa kerhon toimintaan. Kerhossa on muun muassa tarkoitus jutella hyvästä elämästä, muistella nuoruuden aikoja, liikkua lähiluonnossa ja vaikkapa laulaa yhdessä.

Kylätalossa riittää tilaa eri tarkoituksiin, talon pinta-ala on yhteensä noin tuhat neliömetriä.

– Liikuntasalissa voi harrastaa lukuisia sisäliikuntalajeja kuten kori-, lento- ja sulkapalloa, sählyä ja pingistä. Seurat voivat varata vuoroja käyttöönsä kyläyhdistyksen sivuilta, myös yksityisvuoroja voi varata, Pursiainen vinkkaa.

– Puutyöluokassa voi rakentaa erilaisia tavaroita, ja pitää vaikka linnunpönttötalkoot.

Kesäaikaan myös ulkona voi harrastaa monia lajeja. Kylätalossa voi pitää lasten syntymäpäiväjuhlia, häitä, lakkiaisia. Vihdin Martoilla on vuokrattavana astiasto 200 hengelle. Astioiden vuokrausta koordinoi Tervalammen Martat.

Pursiaisen mukaan tällä hetkellä talossa ei ole tiedossa isoja remontteja.

– Talon remonttitarpeet liikkuvat tuhannen ja 10 000 euron välissä. Olemme saaneet remonttikuluihin avustusta Ykkösakselilta, Pursiainen kertoo.