Padel: paljon muutakin kuin liikuntaa – laji on todella suosittu myös Vihdissä

Padel-valmennus käynnissä! Aki Leino ja Maija Ylevä katselevat kun Eino Laatikainen ja Tommi Salmela harjoittelevat Nummelassa. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Padel on suosionsa huipulla, ja lajia on tituleerattu maailman nopeimmin leviäväksi urheilulajiksi.

Mikä ihme tässä tennistä ja squashia yhdistelevässä lajissa niin kovasti kiehtoo?

– Vähän huonommallakin taidolla voidaan pelata paremmin ja pidemmin kuin esimerkiksi vaativampaa tennistä. Kiehtovuuden takana on varmasti nimenomaan lajin helppous: jatkuvuus on taattu, kun kentällä on seinät. Pitkät pallot tuovat nautintoa ja mielekkyyttä peliin, Vihdin ensimmäiset padel-kentät pystyttänyt Pentti Lagus Liikuntasammosta pohtii.

Kysymykseen ”onko hankalaa löytää nelinpeliin kavereita?” vastaaminen saa PadelVihdin Maija Ylevän hymyilemään ja toimittajankin ymmärtämään, että kyse on paljon muustakin kuin urheilusta. Padelin ympärille on rakentunut yhteisö, joka pelaa yhdessä jouluaattoaamuisin ja järjestää juhannusturnauksia.

– Meillä on WhatsApp-ryhmä, jossa voi huudella itselleen pelikaveria. Padel on matalan kynnyksen laji, jossa saa varmasti uusia ystäviä. Juuri nytkin täällä pelaa paljon sellaisia, jotka tulivat vain tutustumaan lajiin, ja ovat pelirinkiin liittyessään löytäneet uuden ja tervetulleen yhteisön, Ylevä sanoo.

Padelin pelaajien ikähaitari on suuri, ja laji sopii kaikille. Pelaajien joukossa on useita pariskuntia, perheitä sekä työporukoita.

Ylevän mukaan etenkin nyt korona-aikana ihmiset kaipaavat yhteisöllisyyttä. PadelVihdissä on jäseniä 127 ja uusia tulee koko ajan.

– Liikunta tulee mukaan ihan huomaamatta. Ennen kaikkea padel on hauskaa, Ylevä kertoo iloisena, ja vakuuttaa padelin sopivan sellaisellekin, joka ei yleensä niin tykkää liikunnasta – padel kun vie kuulemma mukanaan.

Myös lajin helppous auttaa, ja Ylevä toteaa padelin olevan nimenomaan helppo mailapeli, jossa tenniskenttää pienempi kenttä ja kevyempi maila helpottavat etenkin aloittelijaa.

– Pallo pysyy padelissa suht lähellä, ja kun nelinpelinä tehdään, niin pallo ”elää” kauemmin, Ylevä kertoo, ja mainitsee uusista Vihdin betonin tiloihin valmistuvista sisäkentistä, joihin voi suunnata syksyn epävakaiden kelien aikana.

– On upeaa, mitä nämä tytöt (PadelVihdin yrittäjät Maija Ylevä, Leena Ylevä ja Mia Pirttilä) ovat tehneet. He ovat tuoneet uudenlaista yhteisöllisyyttä Nummelaan. Jotain ihan erilaista, jos verrataan vaikka fudikseen tai lätkään, pelikentältä tavoitettu padelin harrastaja Tommi Salmela sanoo.

Aleksandra Partanen luonnehtii PadelVihdin naisyrittäjäkolmikkoa Suomen ellei jopa maailman parhaiksi puuhanaisiksi aktivoimaan harrastajia liikkumaan haastavina pandemia-aikoina. Partanen löysi padelin muutama vuosi sitten sosiaalisen median kanavien kautta ja pelaa nyt harrastuspohjalla.

– Olen saanut täältä tosi paljon uusia ystäviä, Partanen sanoo.

– Tämä on vähän niin kuin toinen oma olohuone. Tänne voi tulla myös vaan tsiigaamaan toisten peliä ja juomaan kavereiden kanssa vaikka vähän jaffaa, Salmela toteaa.

Tehokolmikko Maija Ylevä, Leena Ylevä ja Mia Pirttilä perusti PadelVihdin vuonna 2020. Liikunnallisella kolmikolla on taustaa mm. lentopallon ja pesäpallon parissa.

– Vuosi sitten saatiin kentät pystyyn ja sen jälkeen olemme järjestäneet lajiin tutustumisia, turnauksia ja tapahtumia. Markkinointiin on käytetty paljon panoksia, Ylevä sanoo.

Padel

Padel pähkinänkuoressa

Lajin juuret juontavat 60-luvun Meksikon Acapulcoon, jossa Enrique Corcuera kehitti lajin. Nopeasti kasvava padel levisi Meksikosta Espanjaan sekä muualle Eurooppaan.

Suomeen padel rantautui vuonna 2003, ja innostus ja harrastajamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti. Padelia pidetään tällä hetkellä maailman nopeiten kasvavana urheilulajina, ja harrastajia arvioidaan olevan n. 10 miljoonaa.

Padel on sekoitus tennistä ja squashia. Kenttä on 10m x 20m ja on ympäröity 3 metriä korkealla lasi- ja metalliverkkoseinillä. Padelia pelataan aina nelinpelinä. Peli sopii mainiosti kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille, ja se on paitsi hyvää liikuntaa, myös erittäin sosiaalinen mailapeli.

Kommentoi