Hiidenvedellä ennätysmäärä veneilijöitä ja laituripaikoista on pulaa

Vesa Liedes on aktiivinen toimija vihtiläisen veneilyn parissa. Liedeksen oma vene on nimeltään Alli II. Ninnu Perälä

Ninnu Perälä

Vihdin Laituri Oy:n puheenjohtaja Vesa Liedes kertoo veneilykesän olevan ennätysvilkas, ja syykin on selvä.

– Korona. Lyhyesti ja ytimekkäästi, Liedes sanoo.

Vastaus ei varsinaisesti yllätä, sillä kotimaan matkailu on nousussa. Myös mökit ja asuntovaunut viedään käsistä, ja sama ilmiö näkyy vesillä. Hiidenvedelläkin uusia veneilijöitä näkyy koko ajan.

– Vihdin Laituri Oy:n venepaikat on myyty jo kevättalvella loppuun. Laituripaikkoja on noin 150 ja rannassa 28 paikkaa lisää, Liedes kertoo.

Samoja terveisiä kerrotaan Nummelan venerannasta, jossa venepaikkoja hallinnoi Nummelan Laituri Oy.

-– Vapaita laituripaikkoja ei ole yhtään. Varauskalenteri on täysi koko kesän ajalla, Mika Halme tietää.

Varauskalenteri on täysi koko kesän ajalla.

Mika Halme

Veneilyä harrastava Liedes kertoo myös kuulleensa, että suomalaiset ovat ostaneet paljon sekä uusia että käytettyjä veneitä. Myös perämoottorit ovat käyneet hyvin kaupaksi. Useat venekauppiaat myyvät ”eioota”.

Vihdin Laituri Oy on Vihdin kirkonkylällä sijaitseva, vuonna 1983 perustettu yksityinen laituri, jonka laituripaikkoja hallinnoidaan sekä osakeyhtiön osakkuudella että vuokraamalla. Voittoa osakeyhtiö ei varsinaisesti tee. Jos jotain viivan ylle joskus jää, käytetään tulos yhteiseen hyvään.

– Yhteistä hyvää on tänä keväänä ollut mm. laiturin kunnostus, uudet valotolpat ja rannan siivous, Liedes listaa, ja kertoo samalla siistityn rannan vetävän puoleensa myös ei-veneilijöitä.

Rannassa kahlaillaan ja käydään uittamassa mm. koiria. Puustoa ja kasvillisuutta on perattu siten, että myös kävelijöille on auennut uudenlaisia kävelyreittejä. Rannat on kunnostettu yhteistyössä Wihdin Tempon kanssa.

Liedeksen mukaan Vihdissä veneilee pääosin päiväretkeilijöitä sekä kalastajia.

– Meillä on laiturissa on kiinni vain muutama sellainen isompi vene, jossa voi yöpyä, Liedes sanoo, ja kertoo alueen veneilymaastojen parantuneen huimasti Väänteenjoen sulun myötä.

Hiidenvedeltä pääsee sulun kautta Lohjanjärvelle, ja myös Lohjalta retkeillään usein Hiidenvedelle. Vihdin Laiturilla on satunnaisia kävijöitä varten noin kymmenkunta vierasvenepaikkaa.

– Täällä on ABC:n ja Nesteen kylmäasemat kävelymatkan päässä, sekä myös kauppa ja pizzeria ihan rannan tuntumassa. Rannassa on myös kioski, Liedes kuvailee kävijöiden aktiviteetteja.

Vihdissä on myös Suomen suurin kalastusseura, jossa jäseniä on lähes 600. Seura on aktiivinen kilpailujen järjestäjä, ja mitellä voi onkimisessa, vetouistelussa ja talvella pilkkimisessä.

– Meillä on Vihdissä hyvät puitteet veneilyyn ja kalastukseen. Laiturilla on huoltopiste septitankkeineen ja pilssiveden tyhjennysjärjestelmineen, joten saamme kaikki likavedet talteen. Haluamme pitää vesistöstä hyvää huolta, Liedes kehuu.

Venevuokraamo ja tankkauspiste tosin järveltä puuttuvat. Vaikka kysyntää Liedeksen mukaan olisi.

– Soutuveneitä, SUP-lautoja ja kanootteja kysellään silloin tällöin vuokralle, mutta yrittäjää ei toistaiseksi ole, Liedes kertoo.

Toukokuusta 2021 alkaen veneitä on voinut tankata Lohjan Aurlahdessa.

Nummelan ja Vihdin kirkonkylän laitureiden lisäksi myös Ojakkalasta löytyy kylätoimikunnan talkoovoimin ylläpitämä ja Vihdin kunnan omistama veneranta, jossa on venepaikkoja soutuveneille.

Kalastus

Kuha hyvällä syönnillä

Vihtiläiset ovat myös innokkaita kalastajia. Vuonna 1946 perustetun Vihdin Kalastusseuran puheenjohtaja Jari Virtasen mukaan erityisesti kuhaa nousee nyt Hiidenvedeltä paljon.

– Kuluvan kesän helteet eivät ole ainakaan kuhan syöntiin vaikuttaneet. Kuha on ollut tosi hyvällä syönnillä, Virtanen kertoo.

Jos huviveneilijöitä on liikkeellä paljon, niin on myös kalastusveneitä. Aktiivinen, lähes 600-jäseninen Vihdin Kalastusseura järjestää useita kalastuskilpailuja ja seuran kautta voi hankkia pyydysmerkkejä ja uistelulupia. Heinäkuussa kisataan vielä avoimessa perinteisen tavan onkikilpailussa sekä kahdessa kuhan vetouistelukilpailussa.

Kommentoi