Koronan delta-variantti ei välttämättä näy heti testituloksessa

Ylilääkäri Mia Jernfors sanoo, että koronaviruksen delta-variantti näyttää leviävän todella helposti. Arkisto/Tarja Omenainen

Peruskuntayhtymä Karviaisen alueella, eli Vihdissä ja Karkkilassa on varsin rauhallinen koronatilanne.

Karviaisen vs. tartuntatautilääkäri Mia Jernfors kertoo, että Vihdissä on todettu viime viikolla kolme uutta tartuntaa, Karkkilassa yksi. Näin ollen Vihdin ilmaantuvuusluku on 10/100 000 asukasta/kaksi viikkoa ja Karkkilan ilmaantuvuusluku on 11/100 000 asukasta/kaksi viikkoa.

Kaikkiaan Vihdissä on todettu 469 ja Karkkilassa 185 koronavirustartuntaa.

– Odotamme, että juhannuksen jälkimaininkeina tulee vielä ilmi tartuntoja, Jernfors sanoo.

Karviaisen alueella onkin tiedossa altistumisia nimenomaan nuorten aikuisten keskuudessa.

– Myös jalkapallon EM-kisat heijastuvat meille, mutta eivät ole aiheuttaneet varsinaista piikkiä tartuntoihin.

Vielä ei ole tiedossa, edustavatko viimeisimmät tartunnan Suomessa leviävää delta-variantia, mutta Jernfors sanoo, että oireiden perusteella näyttäsi siltä.

– Delta-variantti näyttää leviävän todella herkästi, hän sanoo ja painottaa, että jos on hengitystieoireita, pitää välttää kaupoissa ja muissa julkisissa paikoissa käymistä, vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen.

– Delta-variantti voi mennä yhden ja kahdenkin testi ylitse. Voi olla, että vasta kolmas tai neljäs testitulos on negatiivinen. Samoin delta-variantin tiedetään tarttuneen kahdestikin rokotetuille, kuitenkin lievempänä kuin rokottamattomille.

– Meillä on tällä hetkellä hyvin vähän henkilöitä sairaalahoidossa. Sinne joutuneet ovat joko kokonaan rokottamattomia ja vasta ensimmäisen rokotteen saaneita. Rokotteen avulla voidaan välttää sairaalahoito.

Karviaisen koronarokotuskoordinaattori ja valmiuskoordinaattorin viransijainen Konsta Lehtiranta kertoo, että vihtiläisistä on nyt rokotettu 60,3 prosenttia. Karkkilalaisista on rokotettu 63,9 prosenttia.

Lehtiranta kertoo, että tällä viikolla alkavat massiiviset tehosterokotukset.

– Toivon, että jos rokotusajan varanneet peruvat sen heti, jos ovat estyneitä rokotukseen, tai on epävarmaa pääsevätkö rokotettavaksi.

Peruuttamattomien rokotusaikojen takia rokotteita menee hukkaan, jos tilalle ei saada korvaavaa rokotettavaa. Rokotteet eivät ole yksittäispakattuja ja ne on käytettävä tietyn tuntimäärän sisällä pakkauksen avaamisesta.

– Rokoteajan varausvahvistuksessa tulee linkki, josta ajan pystyy perumaan viisi tuntia ennen rokoteaikaa, Lehtiranta sanoo ja huomauttaa, että vaikka nyt on kesä ja loma-aika, rokote olisi syytä käydä ottamassa, siihen ei mene kauan aikaa.

Kommentoi