”Pizzaperjantain” valmistelu alkaa jo keskiviikkona – Janne Kettunen hurahti pizzan paistoon korona-aikana

Janne Kettunen haluaa kehittyä pizzan teossa, pizzauuneja hänellä on kaksi erilaista. - Lempipuuhaamme perheen kanssa on analysoida joka kerta pizzan makua ja koostumusta. Jonne Kettunen

Annukka Tallberg

Ojakkalassa asuva Janne Kettunen hankki ensimmäisen pizzauuninsa viime vuoden alkupuolella, koronapandemian valloittaessa maata.

– Suomessa valmistauduttiin ”hyggeilyyn” ja tämä oli meidän tapamme monen muun tavoin, aloimme panostaa ruoan tekemiseen kotona, Kettunen kertoo.

– Koska koko perheemme rakastaa pizzaa, päätimme panostaa sen tekemiseen.

Kettusen perheeseen kuuluu puoliso ja parin 9- ja 13-vuotiaat lapset. Pizzanpaisto ja erityisesti pizzan syöminen ovat koko perheen viikon kohokohta.

– Pizzaperjantai on meillä odotettu päivä. Siihen aloitetaan valmistautuminen usein jo keskiviikkona, jolloin teen taikinan jääkaappiin.

– Pitkässä esimerkiksi 48 tunnin kylmäkohotuksessa pizzataikinassa tapahtuu maun kannalta oleellisia prosesseja ja maku paranee.

Kettunen toteaa parhaan pizzan syntyvän puhtaista raaka-aineista, joita ei hänen mukaansa tarvita paljon.

– Onnistunut pizza ei vaadi montaa komponenttia, keskeisimmät ovat laadukkaasti tehty pohja ja tomaattikastike. Ne toimivat jo sellaisenaan hyvin, mutta päälle lisätään yleensä hieman mozzarellaa, salamia tai ilmakuivattua kinkkua ja rucolaa.

– Meidän perheessämme tykätään salamista, joten usein laitan myös sitä pizzaan.

Kettusen vaimon sisko perheineen asuu Italiassa.

– Saan loistavia vinkkejä kälyni mieheltä. Täytteitä ei tarvita pizzassa paljon, kun on laadukkaat raaka-aineet.

– Paljon on kiinni pizzapohjasta. Kun se on tehty laadukkaista jauhoista, on onnistuminen todennäköisempää.

Kettunen käyttää pohjan valmistuksessa italialaisia 00-jauhoja, joissa on korkea proteiinipitoisuus.

– Nimi kertoo jauhon puhtaudesta eli sen valmistuksessa on käytetty vain vehnänjyvän ydinosia. Nämä jauhot sitovat hyvin vettä, mikä saa aikaan hyvän sitkon.

– Korkea sitko tekee taikinasta kestävämmän; pohja ei repeä uunissa.

Pizzan paistamiseen perehtynyt Kettunen tekee myös tomaattikastikkeen itse.

– Luumumaisessa San Marzano -tomaattilajikkeessa, jota itse käytän, on matalampi nestepitoisuus, vähemmän siemeniä ja ne ovat koostumukseltaan kiinteämpiä kuin monet muut tomaatit. Siten ne soveltuvat loistavasti tomaattikastikkeen tekoon.

Kettusen intohimo pizzan paistoon ja siinä kehittymiseen näkyy miehen harrastuneisuudessa. Hän on Pizzanpaistajat ry:n jäsen.

Yhdistyksellä on tällä hetkellä työn alla loppuvuodesta ilmestyvä 300-sivuinen kirja ”Pizzanpaistajat”.

– Kirjassa on paljon tietoa sekä aloittelijoille että konkareille. Pizzan paistaminen vaatii harjoittelua, sitkeimmät onnistuvat lopulta aina!

Kommentoi