Vihdin kesäteatterin juhlakausi käyntiin – Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -komedia viihdyttää

Asemapäällikkö Viirimäen (Juha Erkkilä, vas.) lomaltapaluu mutkistuu ja saa aikaan melkoisen hullunmyllyn. Pyykkäri Irma (Anna-Riitta Nieminen) ihastuu. Alli-neiti (Tiina Korvola) ja proviisori Himanen (Timo Salonen) löytävät toisensa. Allin ystävä Liisa (Anne-Mari Velin) seuraa tilannetta. Kuvauspalvelu Seppo Palmgren

Marja Keski-Luopa

Vihdin kesäteatterin odotettu kausi alkoi alkoi lauantaina, kun Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -komedia sai ensi-iltansa. Yleisöä oli 129 – vähemmän kuin ensi-illoissa on yleensä ollut. Lipunmyynti kuitenkin edistyy hyvin, kerrotaan teatterista.

Viime vuonna Vihdin Teatteri joutui perumaan kesäteatterinsa kokonaan koronan takia. Nyt kesäteatterin 50-vuotisjuhlakausi saatiin hienosti käyntiin, mutta ei ilman jännitysmomentteja. Ensin näytti siltä, että yleisöä voidaan ottaa 50, sitten 200. Ja runsas viikko sitten kokoontumisrajoitukset purettiin. Kirkonkylän kesäteatterissa on 572 paikkaa, mutta nyt myynnissä on 380 paikkaa esitystä kohti.

– Teatteri on koneisto, joka vaatii paljon väkeä. Ja kaikkia tarvitaan, muistutti Vihdin Teatterin puheenjohtaja Kari Sohlberg juhlavuoden avaussanoissaan ensi-illassa. Puheenjohtajan taakse näyttämölle kokoontui melkoinen määrä teatterilaisia – muun muassa puvustuksesta, lavasteista, lipunmyynnistä ja kahviosta vastaavia. He saivat ansaitut aplodit ennen kuin näytelmä alkoi.

Agapetus kirjoitti Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -kirjan jo 1920-luvun lopulla. Siitä tuli klassikko, joka on filmattukin muutamaan kertaan. Vihdin Teatterin luotto-ohjaaja Markku Hyvönen on ohjaajana, ja rooleissa on yhdeksän teatterilaista – sekä konkareita että uudempia kasvoja: Juha Erkkilä, Simo Kervinen, Timo Salonen, Reija Niemelä, Marit Peura, Tiina Korvola, Pasi Eronen, Anna-Riitta Nieminen ja Anne-Mari Velin.

– Palo näyttämölle on ollut kova. Kun yhdessä tekeminen ja muu sosiaalisuus oli rajoitettu minimiin, voi sitä jälleennäkemisen riemua, kun otimme ensi askeleet tämän näytelmän kanssa, ohjaaja toteaa.

Ensi-iltayleisö viihtyi ja sai paljon naurun aihetta. Näytelmässä on myös musiikkia: tuttua Suomi-poppia ja iskelmää.

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin esitetään kaikkiaan 19 kertaa Vihdin kesäteatterissa. Kesäkuun viimeinen esitys on keskiviikkona 30.6. Heinäkuun tauon jälkeen esitykset alkavat taas lauantaina 31.7. ja päättyvät yönäytökseen lauantaina 21.8.

Kesäkomiikkaa puhtaimmillaan kesäteatterissa.

Vihdin kesäteatteri 50-vuotias

Nykyinen kesäteatteri saatiin kirkonkylään vuonna 1986

Vuonna 1971 alettiin harjoitella Pitkäjärveläiset-näytelmää Leo Lastumäen ja Helmi-Briitta Lajusen ohjauksessa.

Pitkäjärveläiset esitettiin kesällä 1972 Kourlan myllyllä Olkkalassa, ja siitä lähtien Vihdissä on tehty kesäteatteria joka vuosi.

Ainoa poikkeus oli viime kesä 2020, jolloin kesäteatteri peruttiin koronapandemian takia.

Vihdin Teatteri ry perustettiin 1983 jatkamaan kansalaisopiston näytelmäpiirin toimintaa.

Nykyinen kesäteatteri saatiin vuonna 1986 kirkonkylän Vanhankirkonniemeen. Katos suojaa yleisöä sekä sateelta että auringolta.

Kesäteatterin lisäksi Vihdin Teatteri on tuottanut vuosittain talvinäytelmän, usein lastennäytelmänkin syyskaudella.

Vihdin Teatterin kokonaiskatsojamäärä ylitti 300 000:n rajan jo vuonna 2015.

Vihdin Teatteriin kuuluu myös lasten ja nuorten TenTeen-teatteri.

Kommentoi