Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkkalan Marttojen Villivihannespäivä: "Ei ole sellaista ruokaa, mihin ei syötävä luonnonkasvi ei sopisi"

Olkkalan Martat viettivät pandemiatilanteen helpottuessa lauantaina 12.6. Villivihannespäivää Laihon salilla. Sateen uhan vuoksi kokoontumista ei voitu järjestää ulkona. Sisätila oli kuitenkin niin iso, että paikalle tulleet pystyivät kokoontumaan terveysturvallisesti ohjeita noudattaen. Myös rokotustilanne osallistujilla oli hyvä.

Villivihannesohjaaja Mari Kajasvirta kertoi tilaisuudessa yleisemmistä pihapiirin villiyrteistä havainnollistamalla malli kasveilla.

– Ei ole sellaista ruokaa, mihin ei syötävä luonnonkasvi ei sopisi. Kaiken a ja o on tunnistaa varmasti käytettävät villivihannekset. Samaa villivihannesta saattaa esiintyä satoja erilaisia lajeja yhdessä pihapiirissä, Kajasvirta totesi.

Yleisimpiä pihapiirin villivihanneksia ovat nokkonen, voikukka, vuohenputki, mesiangervo, maitohorsma, vesiheinä, poimulehti ja piharatamo.

Martat kuuntelivat keskittyneenä kaikkia saatuja vinkkejä ja keskusteltiin aiheesta jokaisen kasvin osalta. Samalla saatiin oppia, miten kukin kasvi tunnistetaan, niiden käyttäminen ja säilöntä eritavoin.

Kajasvirta totesi, että osaa villivihanneksista voi käyttää sellaisenaan salattiin tai ruokaan lisättynä, osaa pitää esikäsitellä kevyesti ryöppäämällä. Villivihanneksista käytettäviä osia voi olla juuret, lehdet, kukat tai koko kasvi.

Villivihannekset sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Joillakin villivihanneksilla on myös muita terveysvaikutuksia, jotka pitää ottaa huomioon. Tällaisia on muun muassa voikukka, joka ei sovi sappivaivaisille ja matalan verenpaineen omaaville henkilöille. Nokkosta ei suositella munuaisten ja sydämen vajaatoimintaa sairastaville. Mesiangervo ei sovi salisyyliyliherkille henkilöille.

Monella martalla oli kokemusta joidenkin villivihannesten käytöstä.

Aamupäivän aikana Kajasvirta oli kerännyt tarjottavat villivihannekset Laihojen pihapiiristä ja valmistanut tarjoilun: yrttiteetä (vahva minttu ja saksankirveli), gluteiinitonta patonkia (sisälsi härkäpapujauhoa) ja vuohenputkipestoa, nokkossipsejä, säilöttyä maitohorsmaa, villivihannessalaatti (maitohorsma, vuohenputki, voikukka, poimulehti, koristeena syötäviä kukkia -orvokkeja, leijonankitaa ja syreeniä) sekä maisteltiin uutettua kuusenkerkkäsiirappia ja voikukkasiirappia.