Jenkkifutiksen alkeet katsomoon! – UNC:n managerin ja fanin vinkit siihen, miten katsomon keltanokkakin pääsee pelin huumaan mukaan

Amerikkalainen jalkapallo on viihdyttävää seurattavaa. Peliin sisälle pääsee yllättävän nopeasti. Nina Paloheimo

Nina Paloheimo

Lohjalla rysäytetään käyntiin perjantaina 18.6. kaupungin historian ensimmäinen amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaottelu, kun viime kaudella Suomen kovimpaan jenkkifutisliigaan noussut läntisen Uudenmaan joukkue United Newland Crusaders saa Harjun kentällä vastaansa Porvoon Butchersin. UNC:ssa on myös vihtiläispelaajia.

Amerikkalainen jalkapallo on monen mielissä monimutkainen laji, jonka sääntöjä on vaikea oppia. Pelin sisälle pääsee kuitenkin yllättävän helposti. Ja sen jälkeen laji vie mennessään.

Pyysimme jenkkifutisfani Hannu Ansakselta ja UNC:n managerilta Marko Vartiaiselta vinkkejä, miten päästä kiinni lajin saloihin ilman sääntöjen pänttäystä.

Virkkalalainen Hannu Ansas on seurannut Lohja Lionsin ja myöhemmin UNC:n otteluita jo vuosia. Ansas innostui lajista jo nuorena, kun luokkakaverit pelasivat ala-asteella Wild Catsissa lippupalloa.

– Lippupallon säännöt on aika helppo adaptoida jenkkifutikseen. Vuonna 1992 katsoin ensimmäistä kertaa Super Bowlia televisiosta ja se vei mennessään. Lionseja olen seurannut III divisioonasta saakka. Joukkue on pelannut alusta saakka myös Virkkalan kentällä, joten olihan ne pelit käytävä katsomassa, Ansas kertoo.

Ansas on oppinut lajin säännöt vuosien varrella jo syvemminkin, mutta mies toivoo, että helpot aloittelijan vinkit toisivat yleisön katsomoon.

Myös UNC:n manageri, entinen vaahteraliigapelaaja ja sittemmin valmentajana ansioitunut lohjalainen Marko Vartiainen muistuttaa, että katsomaan kannattaa tulla seuraamaan, sillä siten oppii parhaiten.

– Vanhempani eivät aikoinaan ymmärtäneet lajista mitään, kun he ensimmäistä kertaa tulivat katsomaan peliä. Nyt ei juuri fanaattisempia jenkkifutiksen seuraajia löydä kuin he, Vartiainen naurahtaa.

Hannu Ansas odottaa tulevaa vaahteraliigakautta. Tulostaulu seisoo jo valmiina Harjulla. Nina Paloheimo

1. Kenttäselostus

– Viime vuosien peleissä on ollut erittäin hyvä selostus paikan päällä. Selostaja avaa reaaliaikaisesti, mitä pelissä seuraavaksi tapahtuu, monesko yritys hyökkäävällä joukkueella on ja paljonko jaardeja on edettävä seuraavaksi. Selostaja myös pitää selvillä tilanteesta ja pohjustaa pistetilannetta, Ansas toteaa.

2. Ketju / Tulostaulu

– Kentänlaidalla olevasta ketjusta näkee nopeasti hyökkäyksen suunnan, edettävän matkan ja yritysten määrän.

– Harjun kentällä on jenkkifutistulostaulu, josta voi tarkastaa tilanteen ja paljonko hyökkäävällä joukkueella on vielä yrityskertoja edetä tarvittavat 10 jaardia. Tulostaulu kertoo myös monennettako neljännestä ottelussa pelataan.

3. Pelinrakentaja ja hyökkäyksen linja

– Hyökkäävän joukkueen pelinrakentajan liikkeistä voi aavistaa, miten hyökkäys etenee. Joukkue voi yrittää edetä juoksupelillä tai heittopelillä. Pelinrakentaja voi antaa pallon keskushyökkääjälle, jolloin hyökkäys luultavimmin tapahtuu juosten. Mikäli pelinrakentaja liikkuu takaperin hän luultavasti hakee vapaata hyökkääjä, jolle heittää.

Marko Vartiainen muistuttaa, että kun peliä on opetellut hieman enemmän seuraamaan koko hyökkäyksen linja on mielenkiintoinen seurattava.

4. Tuomari

Pelituomareita on kentällä useita. Tuomarit ilmoittavat rikkeestä heittämällä keltaisen liinan kentälle. Tuomarit tarkkailevat esimerkiksi aloitustilanteissa puolustuksen ja hyökkäyksen linjoja.

– Esimerkiksi ennen aikaiset liikkeelle lähdöt tai sääntöjen vastaiset muodostelmat poikivat rikkeen. Vaahteraliigassa tällaisiin virheisiin ole hirveästi varaa, sillä usein tuomiona on vapaata etenemistä toiselle joukkueelle, Ansas muistuttaa.

– Pelissä usein tuomiot tulevat syötön vastaanottajan häirinnästä tai kiinnipitämisestä. Yleensä aina tuomiossa vastajoukkue pääsee etenemään ilmaisia jaardeja tai rikkonut joukkue perääntymään takaisin.

5. Maalit

Maalin eli touchdownin jälkeen hyökkäävä joukkue saa yrittää vielä lisäpisteitä.

Lisäpisteen voi saada potkumaalilla, juosten tai heittämällä.

Selostaja useimmiten vielä kertaa, paljonko pisteitä TD:n kuuden pisteen lisäksi joukkue ansaitsee milläkin tavoin.

6. Ystävät ja tulevat tutut

Urheilun seuraaminen paikan päällä on jo itsessään aina hieno kokemus. Kun katsomo on täynnä ja kotiyleisö kannustaa joukkuettaan on tunnelma usein katossa. Pelitapahtuma on myös sosiaalinen tapahtuma. Kasvot alkavat tulla tutuksi ja seuraavan kerran jo kommentoidaan peliä yhdessä.

Kesän tullen yleisön seassa on varmasti vanhoja alueen pelikonkareita ja esimerkiksi lohjalaisen Lionesses -naisjoukkueen jäseniä, jotka avaavat varmasti pelin kulkua kysyttäessä.

– Toivoisin, että peliä tuntevat voisivat jollain tapaa olla mukana tapahtumassa, jotta yleisö oppii heidät tunnistamaan. Sieltä löytyy arvokasta tietoa, Ansas pohtii.

Myös Vartiainen toivoo, että peleistä tulisi yhteisöllinen tapahtuma.

– Amerikassa pelit ovat koko päivän tapahtumia. Ihmiset saapuvat grillailemaan jo hyvissä ajoin ja tapaamaan tuttujaan. Pelistä nautitaan isolla porukalla, Vartiainen kertoo.

– Toivottavasti nähdään katsomossa, Ansas sanoo.

UNC:n kotipelit

Pe 18.06. klo 18.30 Crusaders - Butchers

To 15.07. klo 18.30 Crusaders - Roosters

Pe 13.08. klo 18.30 Crusaders - Royals

Su 22.08. klo 15.30 Crusaders - Steelers (huom Hangossa)

Kommentoi