Kaksoistutkintojen suosio kasvussa: Ammattipätevyys ja valkolakki samassa paketissa

Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian ja Lohjan Lukion yhteistyön mahdollistava kaksoistutkinto merkitsee yhä useammalla nuorelle kahden toisen asteen koulutuksen samanaikaista suorittamista.

Vihdin Nummelan toimipisteen logistiikan koulutusalalta valmistui tänä keväänä ensimmäiset kyseisen opiskelumuodon valinneet opiskelijat.

Karjalohjalainen Elina Kajander ja lohjalainen Janika Malmelin nousevat tottunein ottein Luksian täysperävaunuyhdistelmän ohjaamoon. Ei ihme, sillä kummallakin nuorista naisista on taskussaan kyseisen ajoneuvon kuljettamiseen oikeuttava ajokortti ja jo vuoden kokemus kuorma-auton kuljettajana osana logistiikan opintoja.

Lauantaina 5.6. työvuoroja ei kuitenkaan ole tiedossa, sillä tuolloin päähän painetaan valkolakki hyväksytysti suoritettujen ylioppilaskirjoitusten merkiksi.

Autoalan opinnot olivat Kajanderille ja Malmelinille selvä valinta jo peruskoulussa, kiitos mielenkiinnon autoja kohtaan. Valinta asentajan tai kuljettajan välillä oli lopulta se, mikä ratkaisi opintojen suunnan.

– Harkitsin pitkään haluanko ajaa vai korjata, kiteyttää Elina Kajander valintaansa.

– Jälkikäteen päätös tuntuu oikealta, ja kaksoistutkinto antaa hyvän pohjan joko tämän tai jonkun toisen jatko-opintoihin.

Kysymykseen kumpi tutkinnoista oli tärkeämpi kummatkin vastaavat hetkeäkään epäröimättä logistikka-alan lukion tulleen hyvänä lisänä ja nimenomaan mahdollisuutena jatkaa opintoja tulevaisuudessa.

Kysymykseen miten rankaa kaksoistutkinnon suorittaminen on ollut Malmelin vakuuttaa kokonaisuuden olleen loppurutistusta lukuun ottamatta varsin kohtuullisen.

– Aivan loppusuoralla kalenteriin oli mahdutettava samaan aikaan työ, opinnot, kirjoitukset ja vielä viimeiset ammattipätevyydet, mutta muuten rytmitys lukion ja Luksian välillä toimi hyvin, Malmelin kertoo.

Tuoreiden ylioppilaskuljettajien tulevaisuus pitää sisällään töitä ainakin koko kesän ja mahdollisesti sen päälle jatkoa nykyisen työnantajan leivissä. Kummatkin ajavat jäteautoa lohjalaisen Urbaser Oy:n leivissä. Selvästi työssään viihtyvät kuljettajat näkevät alan työtilanteen hyvänä ja täynnä mahdollisuuksia.

Kajanderin ja Malmelinin käsityksen alan tilanteesta vahvistaa Luksian koulutuspäällikkö Raija Virta.

– Kyllä meiltä valmistuvat ammattitaitoiset kuljettajat viedään suoraan sanoen käsistä, Virta toteaa.

– Maineemme kouluttajana on hyvä, samoin kuin yhteistyö alueen yritysten kanssa, joten ei ole ihme että meiltä valmistuvien opiskelijoiden työtilanne on kiitettävä.

Kaksoistutkinnon ensimmäistä kertaa logistiikan koulutusalla suorittaneista opiskelijoista Virta on selvästi ylpeä ja näkee heillä mahdollisuuksia, joissa vain oma tahto ja motivaatio ovat rajana.

– Ala muuttuu jatkuvasti teknisemmäksi ja vaativammaksi, joten lukion tarjoamat taidot muun muassa kielissä ja matematiikassa ovat kovaa valuuttaa toimittaessa kansainvälisillä kentillä ja jatkuvasti kehittyvät tietotekniikan kanssa, Virta kiteyttää.

Kaksoistutkinto

Mikä: Toisen asteen ammatti- ja lukio-opinnot yhdistävä koulutusmuoto

Missä: Lohjan Lukio ja Luksia (Vihti ja Lohja)

Miksi: Antaa ammattipätevyyden ja yleissivistävän tutkinnon samaan aikaan

Kesto: Yleensä 3-4 vuotta

Tietoja: www.luksia.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat